Zondag 04/12/2022

'Moeilijk spreken met fopspeen in de mond'

Brussel

Van onze verslaggevers

In het Scholierenparlement zetelen Vlaamse jongeren uit de derde graad van het middelbaar onderwijs. Zij discussiëren over een actueel thema, dit jaar het Belgische vluchtelingenbeleid. De jongeren verdiepten zich in een politieke partij of belangengroep. Als slot wordt er elk jaar een overkoepelende slotzitting in het Vlaams Parlement, de Kamer en Senaat en het Huis der Parlementairen georganiseerd. Hét orgelpunt van een jaar hard werken.

's Voormiddags stelden de jongeren samen met politici amendementen op de resolutie op. Deze tekst kwam tot stand in de regionale scholierenparlementen en enkele verdiepingsdriedaagsen waar het vluchtelingenbeleid extra onder de loep werd genomen. In de namiddag werd over de amendementen en de resolutie gestemd in het parlementair halfrond, voorafgegaan door een debat met politici over jongereninspraak in de politiek.

Dit hele evenement wordt georganiseerd door Globelink. Globelink is een fusie van Jongeren en de Wereld en Oxfam Wereldwinkels Jongerenservice, een Vlaamse jeugddienst die de link legt tussen jongeren- en derdewereldorganisaties.

Klaas Fonck, coördinator van het hele gebeuren: "Op de slotzitting konden de jongeren hun standpunten uitwisselen, prioriteiten stellen en zo tot een uitspraak komen. Het is belangrijk dat jongeren dit kunnen. De hoofddoelstelling vandaag is echter inspraak. We moeten onze mening toetsen aan de mening van de politici en ervoor zorgen dat er rekening gehouden wordt met de besluiten van jongeren. Ik volg Dalila Douiffi (SP) als zij zegt dat het zelfs oneerbiedig zou zijn om medewerking te verlenen aan zo'n gebeuren en er dan geen rekening mee te houden."

"Ik ben ervan overtuigd dat de politici zullen luisteren", aldus nog Fonck. "Er zijn hier meer dan duizend jongeren en die hebben met veel inzet een enorme dossierkennis opgedaan. Hun uitspraken, in de vorm van de resolutie, zijn dus kwalitatief zeer goed." Dit werd beaamd door enkele politici. Herman De Croo (VLD) vond het "zeer verrassend en enthousiasmerend dat jongeren zo mondig zijn". Ook Eddy Boutmans (Agalev) liet zich lovend uit over de resolutie: "Het zijn niet zomaar wat slogans, er zit een duidelijke lijn in."

Klaas Fonck: "Wij hebben vandaag aangetoond dat de interesse en deskundigheid van jongeren verder reikt dan fuiven en computers. Voorwaarde is dat er echt naar hen geluisterd wordt. Het is immers moeilijk spreken met een fopspeen in de mond!"

Coördinator Klaas Fonck: 'Meer dan duizend jongeren hebben enorme dossierkennis opgedaan'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234