Maandag 23/05/2022

Moeilijk onderzoek moord op Brits meisje in Frankrijk leidt tot wereldwijde samenwerking

Straks miljoenen dna-stalen in één grenzeloze databank

Maandag is in het Franse Rennes een 54-jarige Spanjaard veroordeeld voor de moord en verkrachting van een Brits meisje tijdens een schooluitstap in Bretagne. In 2001, bijna vijf jaar na de feiten, wordt de Spanjaard na een arrestatie in de VS en een dna-onderzoek 'herkend' als dader. De vader van het vermoorde meisje pleit nu voor de verdere ontwikkeling van een wereldwijde dna-gegevensbank. Over tien jaar zou die er moeten zijn.

Brussel

Eigen berichtgeving

Kurt Boes

Pleine-Fougères, 18 juli 1996. Het 13-jarige Britse meisje Caroline Dickinson is samen met haar klasgenootjes op schooluitstap in Bretagne, in de buurt van de Mont-Saint-Michel. 'sNachts wordt het meisje brutaal verkracht en verstikt. Haar vier kamergenootjes hebben niets gemerkt.

Miami, Florida, 11 maart 2001. De 54-jarige Spanjaard Francisco Arce Montes wordt gearresteerd na inbraak in het appartement van een vrouw. Een Amerikaans politieman die net terug is van een reis naar Groot-Brittannië herinnert zich een krantenartikel over de moord. Vooral een bepaalde naam in het verdachtenlijstje bij het artikel doet een belletje rinkelen. Arce Montes ondergaat vervolgens een dna-test en die wijst uit dat de voormalige vrachtwagenchauffeur wel degelijk de moordenaar van Caroline is. Maandag werd hij veroordeeld tot dertig jaar cel.

Vader Dickinson reageerde opgelucht, tegelijkertijd beseffend dat zijn dochter wellicht nooit had moeten sterven als er een wereldwijde dna-gegevensbank bestaan zou hebben. Arce Montes was voor 1996 immers al gearresteerd in Duitsland, Frankrijk en Spanje. Na de moord op het Britse meisje zou hij zich nog vergrepen hebben aan vrouwen en meisjes in Europa, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. "Het was zoeken naar een naald in een hooiberg, maar uiteindelijk heeft het dna-onderzoek het bewijs geleverd."

In Groot-Brittannië wordt dna al langer gebruikt bij het oplossen van misdaden. De Forensic Science Service, die gerechtelijk onderzoek verricht in Groot-Brittannië, zette in 1995 al een eerste nationale dna-gegevensbank op met 2,25 miljoen verschillende stalen. Ook de internationale politieorganisatie Interpol werkt intussen met een prototype van een dna-databank. In juli vorig jaar startte de politieorganisatie met een proefproject. Meer dan veertig lidstaten wisselen intussen al hun gegevens uit.

Onlangs kon Interpol ook een eerste succes noteren. De Sloveense autoriteiten stuurden drie nieuwe dna-profielen van een misdadiger naar het hoofdkwartier van Interpol in Lyon. Die werden vergeleken met de reeds aanwezige stalen in de bank en gelinkt aan een staal dat door de Kroatische politie in november 2003 ingestuurd was. Meteen kreeg het dna-profiel een naam en een gezicht. Interpol zou nu alle beschikbare stalen willen verenigen in één grote gegevensbank en die toegankelijk maken voor onderzoekers wereldwijd. Als het systeem dan een link vindt, zal het de betrokken landen waarschuwen. Intussen is ook een standaard dna-formaat overeengekomen zodat de verschillende stalen probleemloos vergeleken kunnen worden.

De moord op Caroline Dickinson kan daarin een belangrijke rol spelen. Goed een jaar na de dood van het meisje kende Frankrijk zijn eerste massa-dna-onderzoek. 169 mannen van Pleine-Fougères boden zich aan voor een test. Nu wordt het (falende) onderzoek aangegrepen om de wereldwijde dna-databank er door te duwen.

"Deze zaak was zeer belangrijk voor ons om onze partners te overtuigen van het nut en de haalbaarheid van zo'n gegevensbank", zegt inspecteur Paul Hodgson, Brits vertegenwoordiger en dna-expert bij Interpol in The Times. "Zonder de tragische moord op dit jonge meisje zou dat ons heel wat meer tijd gekost hebben."

Hodgson verwacht dat de internationale dna-gegevensbank over ten laatste tien jaar volledig operationeel is.

'Deze moord was zeer belangrijk om alle partners te overtuigen van het nut en de haalbaarheid van een wereldwijde dna-gegevensbank'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234