Vrijdag 30/07/2021

Moederschapsverlof

Moederschapsverlof verdelen? Nee hoor

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. Beeld Photo News
Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten.Beeld Photo News

'In strijd met Europa.' 'Niet goed genoeg.' Het idee van Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten om vijftien weken moederschapsverlof onder beide partners te verdelen, kan noch politici noch experts bekoren.

Momenteel krijgen moeders in België vijftien weken moederschapsverlof. Enkel zij kunnen dat verlof opnemen. Rutten vraagt zich in een interview in De Standaard af waarom. "Puur fysiek gezien heeft de moeder geen vijftien weken nodig." Daarom pleit zij ervoor om koppels de vrije keuze te geven om dat verlof over beide partners te verdelen, zodat de moeder bijvoorbeeld tien weken opneemt en de vader vijf.

De woorden van de voorzitster waren amper koud of vrouwenorganisaties verwezen haar voorstel naar de prullenmand. "Vrouwen moeten medisch gezien maar acht weken rusten na de bevalling, maar voor baby's is het essentieel dat ze in de eerste weken na de geboorte bij de ouders zijn. De vijftien weken moederschapsrust zijn dus zeker niet overdreven", klonk het bij Femma. De Vrouwenraad benadrukte dat er maatregelen moeten komen die de combinatie werk-gezin vergemakkelijken. "Maar op deze manier deel je de schaarste nog eens in tweeën."

Lees ook:

Het standpunt van De Morgen-journaliste Tine Peeters: "Gwendolyn Rutten, blijf van die vijftien weken moederschapsverlof af"

26 weken

Hebben ze een punt? Volgens Renske Keizer, 's werelds eerste hoogleraar vaderschap aan de Universiteit van Amsterdam, wel. Zij noemt het mooi dat Rutten de vaders meer bij de opvoeding probeert te betrekken maar, zo zegt ze, "haar voorstel is niet het middel om dat doel te bereiken".

Ook volgens Keizer zou er niet aan de vijftien weken van de moeder geraakt mogen worden. "Integendeel. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt net zesentwintig weken voorop." Dat een deelmodel als dat van Open Vld in het voordeel van de vaders zou spelen, spreekt ze tegen. "De bestaande literatuur en de praktijk in Scandinavische landen tonen net aan dat koppels in zo'n geval in de traditionele patronen hervallen."

De onderzoekster gelooft in vaderquota. Het betekent dat niet alleen de moeders maar ook de vaders of meemoeders een vast aantal verlofweken toebedeeld krijgen. "Als de vaders die niet willen opnemen, gaan ze niet automatisch naar de moeders, maar vervallen ze."

In landen als Denemarken en Noorwegen blijkt vaders vaker thuis te doen blijven. "Toch als ze hun loon tijdens dat verlof behouden. Voor mannen is die financiële prikkel heel belangrijk. Ze willen gezien blijven als de kostwinnaar."

Ook volgens de Brusselse professor Ignace Glorieux, gespecialiseerd in gender en tijdsbesteding, blijven mannen niet zomaar thuis. "Ze zouden daar, net als vrouwen, toe verplicht moeten worden."

Zo ben je de werkgever, die soms moeilijk doet wanneer een mannelijke werknemer zorgtaken wil opnemen, een stap voor.

undefined

Renske Keizer. Beeld Merlijn Doomernik
Renske Keizer.Beeld Merlijn Doomernik

Uitbreiding

Aan politieke kant wijst sp.a erop dat Ruttens voorstel botst op de Europese richtlijn die bepaalt dat moeders na de bevalling recht hebben op veertien weken onafgebroken verlof. Volgens Karin Jiroflée kan beter én het ouderschap- én het vaderschapsverlof aangepast. Zo pleit ze ervoor om alle tien de vaderschapsdagen terug te betalen en beide ouders te stimuleren om ouderschapsverlof te nemen door hen meer geld uit te keren.

Ook CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri ziet heil in een ander ouderschapsverof. Voor haar moet het kunnen dat de ene partner een deel van zijn of haar verlof overdraagt, maar alleen wanneer beide partners minstens drie maanden opnemen. In een wetsvoorstel bepleitte ze al een uitbreiding naar vijf maanden per partner.

Zuhal Demir van N-VA kijkt naar Scandinavië. Daar zijn moederschaps-, vaderschaps- én ouderschapsverlof gebundeld. "Geef ouders in totaal zeven maanden die ze kunnen verdelen. De eerste maanden zal het wellicht door de moeder opgenomen worden. Wij pleiten ervoor om ook de partner minstens een derde van die periode te laten opnemen."

Volgens Open Vld is het uitbreiden van het moeder- of vaderschapsverlof financieel onhaalbaar. Rutten geeft wel nog mee blij te zijn dat de coalitiepartners haar idee om verlof te delen genegen zijn. "Het debat in het parlement zal dus zeker volgen."

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234