Zondag 18/04/2021

Gerecht

Moeders voor Moeders mag hoofddoek niet langer verbieden

Foto ter illustratie. Beeld ANP
Foto ter illustratie.Beeld ANP

De Antwerpse vzw Moeders voor Moeders, die zich inzet voor hulpbehoevende gezinnen, mag vrouwen niet langer vragen om hun hoofddoek af te nemen in bepaalde delen van het gebouw. Die interne regel is discriminerend, oordeelt de burgerlijke rechtbank van Antwerpen. Gelijkekansencentrum Unia had een procedure aangespannen om die praktijk aan te klagen.

Moeder voor Moeders, dat ook bekend is van de vondelingenschuif, deelt wekelijks voedselpakketten uit. De moeders mogen op die pakketten wachten in de dagzaal. Volgens een interne regel van de vzw moeten vrouwen daar hun islamitische hoofddoek afnemen. Moeders die dat weigeren, moeten op hun voedselpakketten wachten in een kleine wachtruimte aan de inkom van het gebouw.

Unia vindt die regel discriminerend, omdat deze moeders geen toegang krijgen tot de volledige hulpverlening die wordt aangeboden in en rondom de dagzaal. Moeders voor Moeders heeft daar namelijk ook haar ‘resto-bébé’, waar de allerkleinsten tweemaal per week een badje en een warme maaltijd kunnen krijgen tijdens het wachten op de voedselpakketten, en een cafetaria. Unia had over de regel al gesprekken gevoerd met de vzw, maar die leidden niet tot een oplossing, waarna er tot dagvaarding werd overgegaan.

‘Thuisgevoel’

Moeders voor Moeders ontkende dat er sprake is van discriminatie. Het hoofddoekenverbod werd in 1996 ingevoerd nadat de vzw had vastgesteld dat door de toegenomen groep van moeders met hoofddoek, andere moeders zich niet meer thuis voelden bij de organisatie en afhaakten. Met het hoofddoekenverbod in de dagzaal wilde de vzw een oplossing bieden die het samenzijn van diverse groepen mogelijk maakt.

De rechtbank oordeelde dat die doelstelling niet legitiem is, omdat ze berust op de (veronderstelde) islamofobe gevoelens van bepaalde moeders die zich niet meer ‘thuis’ zouden voelen in de vzw. Dat ‘thuisgevoel’ geldt volgens de rechtbank net zo goed voor moeders mét een hoofddoek. “Door hun hoofddoek te moeten afnemen, moesten zij zich ten koste van hun eigen thuisgevoel aanpassen om voor anderen een thuisgevoel te kunnen garanderen.”

De rechtbank twijfelde er niet aan dat Moeders voor Moeders het hoofddoekenverbod met de beste bedoelingen had ingevoerd, maar wees er tegelijk op dat er sinds 1996 veel veranderd is. Toen vielen vrouwen met een hoofddoek misschien nog op, maar intussen is Antwerpen geëvolueerd naar een multiculturele stad en maken vrouwen met hoofddoek deel uit van het gewone straatbeeld. Het is dus lang niet meer zo zeker of een bepaalde groep moeders zich niet thuis zou voelen in een ruimte waar ook vrouwen met een hoofddoek zitten. De vzw had dat in ieder geval niet kunnen aantonen, klonk het in het vonnis.

Dwangsom

Moeders voor Moeders werd bijgevolg veroordeeld tot het aanpassen van haar reglement, omdat het hoofddoekenverbod ertoe leidt dat hulpbehoevende moeders die een islamitische hoofddoek dragen, ongunstiger behandeld worden op grond van hun geloof. De vzw moet moeders met een hoofddoek onmiddellijk toegang geven tot de volledige hulpverlening. Als Moeders voor Moeders zich daar niet aan houdt, moet ze een dwangsom van 500 euro betalen per vastgestelde inbreuk.

Unia zegt in een reactie de uitspraak van de rechtbank een “goede zaak” te vinden. De vzw Moeders van Moeders wenst momenteel niet te reageren en wil het vonnis eerst bespreken met haar advocaat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234