Maandag 23/05/2022

Moeder van Regina Louf zaterdag overleden

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Christiane Poupaert, de moeder van Regina Louf, is afgelopen zaterdagmiddag op 63-jarige leeftijd overleden in het Gentse Jan Palfijnziekenhuis na een slepende ziekte. Zij was sinds 1990 bedlegerig tengevolge van longemfyseem. Tot aan haar dood bleef Christiane Poupaert ontkennen dat haar dochter als kind werd misbruikt in een pedofilienetwerk waarover Regina Louf, als getuige X1, na het uitbreken van de zaak-Dutroux tegenover het gerecht verklaringen aflegde. Louf zei aan de Brusselse BOB dat haar moeder haar op twaalfjarige leeftijd verkocht aan de toen 39-jarige T., die haar jarenlang als 'kindhoertje' behandelde.

De BOB van Gent startte begin 1998 een onderzoek in de familie van Regina Louf in de marge van het onderzoek naar de moord op de zestienjarige Carine Dellaert, volgens Louf een slachtoffer uit hetzelfde netwerk. Aangezien X1 anoniem getuigde, konden zij niet eerder ondervraagd worden. Toen Regina Louf in januari 1998 naar buiten trad, deden beide ouders de verklaringen van hun dochter af als "pure verzinsels". De genaamde T., die Regina Louf aanduidde als haar pooier, was volgens de ouders niet meer dan een vage kennis, een handelsreiziger die in de jaren tachtig af en toe over de vloer kwam in het hondenkapsalon van Christiane Poupaert. Aanvankelijk verklaarde moeder Louf dat ze niets abnormaals had opgemerkt in de relatie tussen T. en haar dochter. "Ik had de indruk dat hij haar graag mocht, maar ik heb nooit gedacht aan zoiets", verklaarde zij op 27 januari 1998 aan de Gentse BOB.

Het was T. zelf die enkele maanden later aan het gerecht toegaf dat hij een seksuele relatie had met Regina Louf toen ze twaalf jaar oud was. T. werd achteraf niet meer ondervraagd. Enkele dagen later sloten de parketten van Brussel en Antwerpen de onderzoeken naar de onopgeloste meisjesmoorden op basis van de verklaringen van X1 af.

Op 6 mei 1998 werd Christiane Poupaert voor het laatst verhoord door de Gentse BOB. "Het is inderdaad juist dat ik via de pers heb moeten vernemen dat mijn dochter Regina Louf in haar jeugd een seksuele relatie heeft gehad met een zekere T. Ik moet nu bekennen dat dit wel correct is." Volgens de moeder van Regina Louf begon die relatie toen zij veertien jaar oud was. "Ik verneem nu van u dat zowel T. als zijzelf beweren dat zij al een relatie hadden op haar twaalfde jaar", verklaarde Christiane Poupaert, die wel toegaf dat ze T. een sleutel van het huis had gegeven. "Hierdoor kon hij altijd binnen maar hij maakte er vooral gebruik van wanneer hij 's morgens vroeg binnenkwam, eventjes bij mij op de kamer een babbeltje kwam slaan, en zich vervolgens met Regina afzonderde op haar kamer. Ik wist uiteraard dat hij daar toen betrekkingen had met Regina maar ik was niet bij machte om daar iets tegen te doen. (...) T. kwam hier uiteraard zeer veel, tot zelfs dagelijks." Intussen was ook gebleken dat de moeder tot halfweg 1997 geregeld telefonisch contact had met de aanrander van haar dochter.

De Gentse BOB sloot het onderzoek naar de getuigenis van X1 af met de conclusie dat het was "komen vast te staan dat Regina tussen haar twaalfde en haar zestiende jaar een seksuele relatie had met een veel oudere en volwassen man", maar dat verder niets van haar verklaringen als bewezen kon worden beschouwd. In de onderzoeksconclusie luidde het ook: "Haar moeder was hiervan op de hoogte, liet de relatie toe en maakte ze zelfs gemakkelijker." Het Gentse parket weigerde echter deze termen te herhalen in de mededelingen die ze over het X1-dossier deed en wijzigde de leeftijd van Regina Louf tot "14 jaar".

De familie Louf-Poupaert zegt in een reactie te betreuren dat de vrouw stierf "zonder dat ze de dag kon meemaken dat iedereen beseft dat ze ten onrechte belasterd werd". De familie zegt dat ze zal "blijven vechten voor de waarheid". Regina Louf zei gisteren dat zij tot op het laatste ogenblik gehoopt had dat haar moeder haar voor haar dood nog een teken zou geven dat ze inderdaad meer wist. "Al was het maar in een persoonlijk gesprek. Dat is dus niet gebeurd. Mijn moeder is voor mij eigenlijk al gestorven op de dag dat duidelijk werd dat ze tegenover het gerecht de kant van de daders koos. Toen werd duidelijk dat ze nooit zou praten." (AmB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234