Zondag 24/01/2021

Moeder van Elisabeth Brichet kijkt moordenaar van dochter in de ogen

Marie-Noëlle Bouzet gaat confrontatie aan met Michel Fourniret

Deed Michel Fourniret op de eerste dag van zijn assisenproces met bravoure een gooi naar het dieptepunt, dan tekende Marie-Noëlle Bouzet voor de beklijvendste ervaring van de dag. Toen de moeder van Elisabeth Brichet 's ochtends de assisenzaal binnenkwam, hield ze pal voor de beschuldigdenbox halt en staarde ze de moordenaar van haar dochter kil aan. Twintig seconden lang stond de wereld stil.

Misschien niet zo toevallig was Bouzet als laatste de assisenzaal binnengekomen. Iedereen zat al neer toen de vrouw voorbij de beschuldigden moest. Na het duo bijna een halve minuut te hebben aangekeken liep ze hoofdschuddend naar haar plaats, gesteund door haar zoon Thomas Brichet.

De confrontatie is een voorsmaakje voor half april, wanneer het assisenhof de verdwijning van Elisabeth Brichet behandelt en Bouzet zich met een voorgelezen verklaring uitdrukkelijk tot Fourniret en Olivier zal richten.

"Met de moed die ze sinds de verdwijning van haar dochter heeft bijeengeraapt en met de vastberadenheid waarmee ze de Witte Mars in 1996 toesprak, is Marie-Noëlle Bouzet naar hier gekomen", zei haar advocaat Jean-Maurice Arnould voor de aanvang van de zitting. "Dit proces is voor haar een oude wonde die opnieuw wordt opengereten. Marie-Noëlle heeft alle processen-verbaal over de verdwijning en de vondst van haar dochter gelezen. Ze weet wat haar te wachten staat, maar ze vreest niets of niemand."

Bouzet blijft er bij monde van haar raadsman op hameren dat Michel Fourniret verplicht zou moeten worden zijn proces bij te wonen. "De twee beschuldigden moeten met elkaar worden geconfronteerd", aldus Arnould. "Dat is democratie, dan pas zullen we de waarheid te weten kunnen komen en zal recht geschieden." Arnould liet verstaan dat alle advocaten van de burgerlijke partijen hun krachten verenigen om ervoor te zorgen dat Fourniret zich niet aan de debatten onttrekt.

Maar de eerste dag beloofde wat dat betreft niet veel goeds. Na in een afgewassen jeansbroek en een vaalblauwe trui zijn opwachting te hebben gemaakt, zeeg Fourniret neer op zijn stoel en verzonk hij in stomheid. Letterlijk. Op de vragen van de voorzitter knikte hij ter bevestiging, of schudde hij van neen om zijn ongenoegen duidelijk te maken.

"Bent u geboren op 4 april 1942?" Een knik. "Uw laatste woonst was in Sart-Custinne en van beroep bent u, euh, onderwijzer, klopt dat?" Weer een knik. Assisenvoorzitter Gilles Latapie liet zich niet uit het lood slaan, ook niet toen Fourniret een papiertje tegen het glas van de beschuldigdenbox hield waarop stond dat hij niet zou spreken omdat het proces niet achter gesloten deuren plaatsvindt. "Over de openbaarheid van de debatten zullen we het later hebben", antwoordde Latapie. "U hebt drie excellente advocaten aan uw zijde, maar daar hoeft u geen gebruik van te maken. Hebt u daar iets aan te voegen?"

Waarop Fourniret vol verwachting zijn geschreven verklaring omhoogstak. Toen de voorzitter hem niet begrijpend aanstaarde, nam Fourniret van lieverlede dan toch maar het woord. "Dit is de uiteenzetting die ik wil voorlezen over de boycot van mijn proces. Aangezien ik het woord niet wil nemen vraag ik u dit voor te lezen voor de slachtoffers."

Latapie reageerde met een milde ironie die Fourniret leek te ontgaan. "Dat hebt u mooi gedaan", zei de voorzitter, terwijl hij aan het lintje prulde dat Fourniret om de opgerolde bladzijden had gestrikt. "Maar momenteel hebben we andere prioriteiten." Om de tegensprekelijkheid van de debatten niet in het gedrang te brengen, is Latapie van plan te laten onderzoeken of het wel kan dat hij slechts een verklaring van een beschuldigde voorleest zonder dat hem daarover vragen kunnen worden gesteld. "We gaan hier bepaalde mensen niet bepaalde voorrechten toekennen."

"Fourniret moet eindelijk eens begrijpen dat hij het niet meer voor het zeggen heeft", zei Alain Behr achteraf, de raadsman van de familie van Isabelle Laville. "Zijn rijk is uit. Hij heeft alle denkbare maatschappelijke regels overtreden en moet zich daarvoor verantwoorden. Zijn belachelijke eisen zijn van geen belang meer. Hier geldt de arm van de wet."

Fournirets misprijzen voor het gerecht werd helemaal duidelijk toen de akte van inbeschuldigingstelling werd voorgelezen. Hoewel de voorzitter de beschuldigden uitdrukkelijk had gevraagd aandachtig te zijn, vulde Fourniret zijn tijd liever met tekenen en uiltjes knappen. Olivier gunde hem geen blik en staarde afwisselend de zaal in of fixeerde haar blik op een denkbeeldig punt op de muur voor haar.

Ondertussen zette de griffier tot in de details uiteen hoe Fourniret in 2003 de dertienjarige Marie ontvoerde in Ciney. Hij maakte haar wijs dat hij de weg kwijt was en vroeg haar of ze een eindje kon meerijden. En dat ze hem gerust kon vertrouwen, want hij was 'tekenleraar'. In de laadruimte van de bestelwagen bond hij haar vast aan handen en voeten en deed hij alsof ze haar ging wurgen. Om daarna genade te tonen en haar 'slechts' te misbruiken.

"Ik wil alleen maar een beetje plezier hebben, daarna laat ik je gaan", zei Fourniret, waarop hij over Maries buik begon te wrijven. Het meisje trok zich terug, maar Fourniret probeerde zijn slachtoffer te sussen. "Je moet groot worden", zei hij. En dat ze niet bang moest zijn. "Ca pousse un petit peu." Het zou alleen maar een beetje 'duwen'.

Marie is intussen zeventien. In mei wordt ze meerderjarig. Ze heeft een diep wantrouwen tegenover jongens van haar leeftijd, kan de slaap nog maar moeilijk vinden en heeft af te rekenen met regelmatig terugkomende boulemieaanvallen.

Het proces tegen Michel Fourniret en Monique Olivier duurt nog tot eind mei.

Raadsman Alain Behr:

Fournirets rijk is uit. Hij heeft alle denkbare maatschappelijke regels overtreden en moet zich daarvoor verantwoorden. Zijn belachelijke eisen zijn van geen belang meer. Hier geldt de arm van de wet

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234