Zaterdag 01/10/2022

Wereld

Moeder van Belgisch-Nicaraguaanse Amaya Coppens: ‘Mijn dochter wordt gefolterd’

Amaya Coppens zat eerder al negen maanden in de cel, en nu dus opnieuw. Beeld AFP
Amaya Coppens zat eerder al negen maanden in de cel, en nu dus opnieuw.Beeld AFP

De Belgisch-Nicaraguaanse studente Amaya Coppens zit sinds twee weken in de cel in Nicaragua. Ze werd opgepakt toen ze water ging brengen aan een groep hongerstakers. Haar moeder Tamara Zamora verwacht dat de Belgische overheid actie onderneemt.

Ernesto Rodriguez Amari

De 25-jarige Amaya Coppens is een van de gezichten van het protest tegen de Nicaraguaanse president Daniel Ortega. Ze zat eerder al negen maanden in de cel, maar werd in juni vrijgelaten. Twee weken geleden werd ze, samen met een tiental anderen, opnieuw opgepakt in Nicaragua. Haar gevangenschap maakt internationaal veel los: zo hebben de Verenigde Naties al hun bezorgdheid geuit.

In september bracht Coppens nog een bezoek aan België. Ze klonk toen strijdvaardig. “Ik keer terug naar Nicaragua. Ik weet dat ik mijn leven op het spel zet, maar Ortega schendt de mensenrechten en plundert Nicaragua. Ik moet mijn bekendheid gebruiken om het onrecht te blijven aankaarten.”

Volgens haar advocaat werd Coppens de voorbije dagen gefolterd. In een exclusief interview geeft haar moeder Tamara Zamora aan dat Coppens intussen aan de beterhand is. “Mijn dochter heeft een ijzersterke moraal. Ik heb haar juist bezocht en ze liet me weten dat ze haar strijd zal blijven voeren vanuit de gevangenis.”

Hebt u enig idee waarom Amaya opgepakt is?

Tamara Zamora: “Amaya en een dertigtal studenten hadden donderdagavond besloten om naar een kerk in Masaya (in het westen van Nicaragua, ERA) te gaan, waar enkele moeders van politiek gevangenen een hongerstaking houden. Ze eisen van de overheid de vrijlating van hun kinderen. Deze moeders zijn helaas het slachtoffer geworden van intimidatie van de overheid. Zo heeft de regering niet alleen besloten om de kerk zwaar te bewaken, maar ook te ontkoppelen van het water- en elektriciteitsnet, waardoor deze vrouwen in zeer zware omstandigheden hun hongerstaking moeten verderzetten.

“Amaya wilde deze mensen water gaan brengen. Toen ze bij de kerk aankwamen, liet de politie hen niet toe om het water af te geven. Daarop werden ze gearresteerd. Hun auto’s werden in beslag genomen en achttien jongeren, onder wie Amaya, werden opgepakt en naar het politiebureau gebracht.

“Nadien zijn ze onmiddellijk getransporteerd naar de gevangenis El Chipote. Ik ga al meer dan een jaar elke dag naar daar om eten te brengen aan de politiek gevangenen. Op vrijdag, de dag na haar arrestatie, was ik naar de gevangenis aan het stappen toen ik ineens politiewagens zag langskomen. Zij sleepten een hele colonne auto’s voort. Ik herkende de wagens van de vrienden van Amaya. Die auto’s zijn dus vanuit Masaya naar de gevangenis El Chipote verplaatst. Pas de dag daarna werd op de nationale televisie de boodschap verspreid dat Amaya en haar vrienden beschuldigd werden van terroristische activiteiten, en dat er wapens en explosieven in hun wagens waren gevonden.”

De moeder (m.) en vader (r.) van Amaya Coppens tijdens een persconferentie. “Ortega deinst niet terug voor bloed en geweld, zolang hij maar aan de macht kan blijven. Wij vrezen voor een burgeroorlog.” Beeld AFP
De moeder (m.) en vader (r.) van Amaya Coppens tijdens een persconferentie. “Ortega deinst niet terug voor bloed en geweld, zolang hij maar aan de macht kan blijven. Wij vrezen voor een burgeroorlog.”Beeld AFP

Zou het kunnen dat de overheid met deze arrestatie de aandacht van de bevolking voor de moeders in hongerstaking wil afleiden?

“Amaya heeft ons verteld dat de overheid eigenlijk zou willen dat de moeders hun hongerstaking stoppen. In ruil zouden Amaya en haar vrienden worden vrijgelaten. De overheid heeft dat uiteraard niet officieel zo verteld, maar wel laten doorschemeren. Mijn dochter heeft ons op het hart gedrukt om niet in te gaan op dat voorstel. Amaya en haar vrienden willen Nicaragua bevrijden van het juk van de dictatuur. Ze zijn er niet op uit om hun eigen vrijheid boven de belangen van het volk te plaatsen.”

Ze kan, als ze voor terrorisme wordt veroordeeld, wel voor dertig jaar in de cel verdwijnen.

“Ja, Amaya loopt inderdaad risico op dit soort van straffen. Die zijn compleet belachelijk en onrechtvaardig. Het zorgt ervoor dat wij Nicaraguanen zeggen: ‘Ortega, stop hiermee en verlaat het land.’ We blijven strijden voor onze dochters en zonen die onterecht bedreigd, gevangengenomen of vermoord zijn, en om de massale corruptie een halt toe te roepen. Wij doen dit op een geweldloze manier. We willen het politieke conflict oplossen op een politieke manier.

“President Ortega geeft paramilitairen ondertussen carte blanche om op vreedzame betogers te schieten. We weten dat Ortega zelfs criminelen en moordenaars uit de gevangenis heeft vrijgelaten met als enige voorwaarde dat ze zich bij paramilitairen moeten aansluiten. Deze paramilitairen krijgen dan ook nog eens maandelijks een loon van de overheid. Ortega deinst niet terug voor bloed en geweld, zolang hij maar aan de macht kan blijven. Wij vrezen voor een burgeroorlog.”

In september bezocht uw dochter haar grootmoeder in België. Ze vertelde toen dat ze in de gevangenis het slachtoffer was geworden van psychologische en fysieke foltering. Is ze de voorbije dagen ook gefolterd?

“Amaya vertelt ons hierover zo weinig mogelijk, zodat we niet te ongerust worden. Ze heeft dat wel aan haar advocaat verteld. We weten ondertussen dat ze tijdens de rit van Masaya naar El Chipote verbaal en fysiek geïntimideerd zijn. Toen ze aankwam in de gevangenis is ze onmiddellijk in een isoleercel opgesloten. Ongeveer 48 uur lang heeft ze ook geen toegang gekregen tot water. Volgens haar advocaat is dat een van de manieren om mensen te folteren.

“Intussen zit ze weer in een gewone cel en heeft ze een celgenoot met wie ze kan praten. Toen we haar voor het eerst terugzagen, zei ze ons dat ze net voordien een astma-aanval had gehad. Ze had ook een hoge bloeddruk. Het was zo erg dat ze naar een arts in de gevangenis was gebracht. Ze hebben haar intraveneus vier verschillende soorten medicijnen ingespoten, maar we weten nog steeds niet wat. Ik denk dat ze er de eerste dagen erg aan toe was. (met brekende stem) Maar toen ik haar terugzag, sprak ik met een moedige en strijdvaardige vrouw. Ze zei me: ‘Mama, we moeten volhouden.’”

Worden jullie als familie ook bedreigd?

“De politie volgt zeer nauwgezet het doen en laten van Amaya. Ons huis wordt voortdurend met een politiecombi bewaakt. Iedereen die aankomt en vertrekt, wordt geregistreerd. Toen de protesten nog maar pas waren begonnen, heeft Ortega de politie de opdracht gegeven om de huizen van opposanten te markeren. Op onze gevel staan nu de woorden ‘kogel’ en ‘pak slaag’. Alleen al deze gebeurtenissen zorgen voor veel stress in de hele familie.”

Welke inspanningen verwacht u van Belgische overheid?

“Ik verwacht van België dat het actie onderneemt, omdat Amaya in België is geboren en de Belgische nationaliteit heeft. We kijken niet alleen naar België, maar vragen ook aan de Europese Unie om concrete maatregelen te nemen tegen de regering van Ortega. De economische sancties die tegen Ortega en zijn regeringsleden zijn uitgesproken, zouden moeten uitgebreid worden naar hun familieleden. Het is duidelijk dat Ortega geen stap achteruit wil zetten. Hij heeft van de VS, OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten, ERA) en EU kansen gekregen om in dialoog te gaan, maar hij sluit keer op keer de deuren. Zijn discours wordt met de dag extremer en gewelddadiger. Hij neemt liever de wapens op dan dat hij de macht zou moeten afstaan.

“Het is belangrijk dat de Belgische overheid een duidelijk standpunt inneemt ten aanzien van Ortega. We weten dat de Europese Unie strengere maatregelen aan het voorbereiden is, maar we vragen een snelle implementatie. Zo niet vrezen we dat er veel mensen in Nicaragua zullen sterven. Wij Nicaraguanen willen op straat gaan betogen en strijden, maar we hebben de steun van de internationale gemeenschap nodig om de misdaden van Ortega aan te kaarten, vooraleer het te laat is.”

Stel dat er een burgeroorlog uitbreekt in Nicaragua, zou u dan naar België vluchten?

“Toen Amaya uit de gevangenis was, hadden we de kans om terug te keren naar België. Amaya heeft daar toen niet voor gekozen en wij zullen dat nu ook niet doen. Het is mijn plicht als moeder om aan de zijde van mijn dochter te blijven, wat er ook gebeurt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234