Woensdag 23/09/2020

Petitie

Moeder start petitie voor erkenning doodgeboren baby’s: "Mijn kind heeft recht op een familienaam"

Alice Tijssen startte een petitie om doodgeboren kinderen officieel te erkennen. "Mensen die dit niet hebben meegemaakt, beseffen vaak niet hoe hard het is. Die erkenning is voor ons zo belangrijk."Beeld Bob Van Mol

Na 38 weken zwangerschap beviel Alice Tijssen van een doodgeboren jongetje. Om haar Daan en andere Daantjes officieel te kunnen erkennen, begon ze afgelopen weekend een petitie. Een actie die meer dan nodig is, want politiek zit het dossier muurvast.

Met veel onbegrip kijkt Alice Tijssen naar wat zich op het politieke toneel afspeelt. Al jaren palaveren de politici over een erkenning voor doodgeboren kinderen. Maar een consensus is er nog altijd niet.

Zelf wou ze niet langer lijdzaam toezien. Ze startte zaterdagnacht een petitie waarin ze oproept om doodgeboren baby’s te erkennen. Ze weet waarover ze spreekt. In 2015 maakte ze het zelf mee. Haar tweede zoon Daan zou op 21 januari met een keizersnede ter wereld komen. Twee dagen daarvoor ging ze naar het ziekenhuis voor enkele preventieve onderzoeken.

“Ik werd aan een monitor gelegd”, vertelt ze. “De verpleegster legde de band rond mijn buik en haar gezicht veranderde. Ze vond geen hartslag. Ik voelde de zenuwachtigheid en wist dat er iets fout was. Er werd een gynaecoloog bij geroepen, die duwde met de echostaaf op mijn buik. Hij bleef maar proberen en ik voelde de paniek toenemen. En toen sprak hij de woorden: ‘Geen hartslag. Uw zoontje is dood, mevrouw.’”

Overlijdensattest

Het is als een tafellaken dat van tafel getrokken wordt, zegt ze. “Ik hoorde niets meer van wat de gynaecoloog zei, zag mijn man instorten en was zelf compleet in shock.” Diezelfde dag, om 15.37 uur op precies te zijn, beviel ze. Met een keizersnede. Daan kwam ter wereld met de navelstreng hard gespannen rond zijn nek.

In het ziekenhuis werden Alice en haar man goed opgevangen. Ze kregen ook duidelijke informatie. “Ze legden uit dat Daan wel een overlijdensattest kon krijgen, maar dat we hem niet konden aangeven op het gemeentehuis. Ons kindje had niet geademd en heeft dus niet geleefd. Dus kun je het wettelijk gezien niet registeren in het bevolkingsregister. Op dat moment stonden we daar niet zo bij stil. De pijn was te groot.”

Na enkele weken drong de realiteit wel door. De koude tekst in het trouwboekje van Alice en haar man: ‘levenloos geboren van het mannelijk geslacht’, staat er te lezen. Daan die voor altijd Daan blijft en geen familienaam mag dragen. Geen geboorteattest, wel een van overlijden. “Mijn zoon is wel degelijk geboren”, zegt ze fel. “Ik heb hem gebaard. Hij heeft ook geleefd, ik heb hem gevoeld, gezien ook op de echo’s. Nu hebben wij het gevoel dat we voortdurend moeten bewijzen dat hij bestaan heeft.”

Boos werd ze ook, enkele weken gelden. Toen een hogeschool met veel poeha een zelfgemaakte robot inschreef in het geboorteregister van de stad Hasselt. Geen echte inschrijving, het ging om een ludieke actie. Maar het kwam toch hard aan bij Alice. “Na die stunt had ik echt het gevoel dat ik iets moest doen. Vandaar die petitie. Mensen die dit niet hebben meegemaakt, beseffen vaak niet hoe hard het is. Die erkenning is voor ons zo belangrijk.”

En toch ziet het er niet goed uit voor die erkenning. Ook al willen alle partijen ouders van doodgeboren baby’s tegemoet komen, toch zit het dossier al jaren muurvast. Enkele weken geleden kwam er een ultiem voorstel, waar de Vlaamse meerderheidspartijen (CD&V, N-VA en Open Vld) zich in konden vinden. Maar vorige week liet de MR weten toch bezwaar te hebben. De Franstalige liberalen koppelen de erkenning van doodgeboren baby’s namelijk aan de abortuswet en zien gevaren. Foetussen officieel erkennen en hen zo rechtspersoonlijkheid geven, kan volgens hen het recht op abortus verzwakken.

Ze verwijzen daarbij naar landen als Hongarije, waar de toegang tot zwangerschapsafbreking veel moeilijker is geworden nadat embryo’s er rechtspersoonlijkheid kregen. “We gaan ons verzetten tegen elke wetgeving die het recht op abortus kan verzwakken”, liet MR-fractieleider Denis Ducarme vorige week weten.

Bij CD&V reageren ze geschrokken. “Wij hebben deze zaak echt nooit zo bekeken. Wij maken de link met abortus dus zeker niet”, stelt Sonja Becq van CD&V. “Maar blijkbaar is de MR er toch niet gerust in. Dat heeft ons heel sterk verrast.”

Redelijkheid

Alice begrijpt de hele discussie niet. “Moet je echt die twee dossiers aan elkaar koppelen? Dit zou toch eenvoudig geregeld moeten kunnen worden. Wij vragen geen rechten of financiële tegemoetkoming, alleen erkenning en een familienaam voor onze kindjes. Daan mag niet voor altijd Daan blijven. Waarom moet het zo moeilijk zijn?”

Kamerlid Carina Van Cauter, die het dossier voor Open Vld opvolgt, begrijpt de verzuchtingen van Alice. “We moeten een stap terug zetten naar de redelijkheid. Er zijn oplossingen, maar dan moeten we weg van het juridische gekrakeel.”

Aangezien het parlement er niet uit raakte, zit het dossier nu ‘op regeringsniveau’. Dat wil zeggen dat de bevoegde minister, in dit geval justitieminister Koen Geens (CD&V), het dossier naar zich toetrekt. Op het kabinet van Geens was gisteren enkel te horen dat er aan gewerkt wordt.

erkenningdoodgeborenbabys.petitie.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234