Maandag 30/11/2020

Moeder smeekt om hulp voor geesteszieke zoon

Toen Liza Long hoorde dat een jongeman van twintig een bloedbad aanrichtte in Newtown, dacht ze aan haar geesteszieke zoon. Het aangrijpende verhaal van de moeder gaat in sneltempo de wereld rond. 'Het is tijd voor een zinvol maatschappelijk debat over geestelijke gezondheid.'

De dag na het drama in Newtown kroop de Amerikaanse auteur en muzikante Liza Long, moeder van vier, in haar pen. Het openhartige verhaal van de vrouw over haar dertienjarige zoon met psychiatrische problemen werd gretig opgepikt op sociale media. Volgens Long is het al te gemakkelijk om na iedere nationale tragedie opnieuw dezelfde discussie over wapenbezit te voeren. "We moeten eindelijk eens over psychische stoornissen praten."

Wat er precies mis is met het zoontje van Long, dat de gefingeerde naam Michael meekrijgt, weet niemand. De dertienjarige blonde jongen met blauwe ogen en sproeten lijkt op het eerste gezicht een aardig en bijzonder intelligent kind. "Meestal is hij goed geluimd, maar wanneer hij dat niet is, kun je maar beter oppassen", zo schrijft zijn moeder. "Het is onmogelijk te voorspellen wat hem razend maakt."

Met enkele anekdotes schetst Long de agressie die in haar hoogbegaafde zoon schuilt. Wanneer zijn moeder een opmerking maakt over de broek die hij draagt, noemt Michael haar een achterlijke teef. Wanneer ze hem vraagt zijn boeken terug te brengen naar de bibliotheek, grijpt hij naar een keukenmes en dreigt hij ermee zowel zijn moeder als zichzelf dood te steken. Wanneer hij niet met zijn videospelletjes mag spelen, wil hij zelfmoord plegen door uit de auto te springen. "Ik heb een zoon die psychisch ziek is. Ik hou van mijn zoon, maar hij jaagt me veel angst aan", schrijft Long.

Antidepressiva

Verschillende onderzoeken brachten de oorzaak van Michaels probleem niet aan het licht. "Een autismespectrumstoornis, ADHD, een oppositioneel-opstandige gedragsstoornis, een periodieke explosieve stoornis: ze zijn allemaal genoemd tijdens consultaties met maatschappelijk werkers, therapeuten en schooldirecteuren", aldus Long. De jongen slikte al verschillende soorten antipsychotica en antidepressiva en volgde al ontelbare gedragsveranderende programma's.

Volgens Liza Long laat Amerika geesteszieke kinderen en hun ouders aan hun lot over. In de psychiatrische inrichtingen is er te weinig plaats en met een individuele ziektekostenverzekering kom je volgens de moeder niet ver. "Toen ik aan de maatschappelijk werker van mijn zoon vroeg wat ik moest doen, zei hij dat ik er best voor kon zorgen dat mijn zoon een misdaad begaat. Niemand zal aandacht aan je besteden als je hem niet aanklaagt, zei hij."

En zo kan het niet langer, vindt Long, die erop wijst dat 56 procent van de Amerikaanse gedetineerden een psychische aandoening heeft (vijf keer meer dan in de niet-gedetineerde bevolking) en dat de drie grootste therapeutische behandelingscentra van Amerika in een gevangenis gevestigd zijn.

Zieke ziel

"Onze samenleving, die mensen met een psychische aandoening stigmatiseert en sukkelt met een haperende gezondheidszorg, laat ons blijkbaar geen andere keuze dan geesteszieke mensen in de gevangenis te stoppen. En telkens wanneer zo'n zieke ziel weer in het rond begint te schieten in een restaurant, een shoppingcentrum of een kleuterklas, wringen we in onze handen en zeggen we dat er iets moet gebeuren. Daar ben ik het mee eens. We moeten eindelijk het debat over mentale gezondheid openen."

De dringende oproep van de moeder vindt alvast gehoor op sociale media overal ter wereld. Op Twitter en Facebook regent het reacties van mensen die de moed en de eerlijkheid van Liza Long prijzen en die hopen dat haar verhaal tot broodnodige veranderingen zal leiden.

Enkele critici verwijten de moeder dan weer dat ze haar zoon afschildert als een potentiële massamoordenaar, terwijl hij nog nooit veroordeeld werd voor strafbare feiten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234