Maandag 03/08/2020

Moeder met 2 kinderen niet geholpen tijdens Sandy omdat ze zwart was?

Glenda en haar man bij het vernemen van de dood van hun zoontjes.Beeld AP

Sandy heeft voor veel schade en miserie gezorgd, maar er is één verhaal dat er met kop en schouders bovenuit steekt: dat van Glenda Moore, de moeder die haar twee zoontjes van 4 en 2 jaar verloor door de storm. Een tragedie met vele onduidelijke elementen, die gecompliceerd wordt omdat een man weigerde Glenda te helpen. De Amerikaanse media blijven voorzichtig, maar hier en daar wordt toch de vraag gesteld: werd Glenda niet geholpen omdat ze zwart is?

Glenda probeerde met haar zoontjes Connor (4) en Brandon (2) Staten Island te ontvluchten in een SUV. Haar man was op het werk in Brooklyn en was veilig.

De auto kwam vast te zitten in het stijgende water. Uit angst dat de auto zou meegesleurd worden door de golven, verliet Glenda met haar zonen de auto.

Politiecommisaris Raymond Kelly verklaarde eerst: "Ze plaatste haar twee jongens op het dak van de auto. Na een hoge golf, kon ze de greep op de handjes van de kinderen niet vasthouden en moest ze lossen. De kinderen werden meegesleurd door het water."

Schuilen in een boom
Enkele dagen later bleek het verhaal complexer: Glenda zou met haar zonen toevlucht gezocht hebben in een boom, waar de jongens gezegd werd hen vast te klampen aan de takken terwijl ze hen probeerde te beschermen tegen de storm. Volgens het politierapport zouden ze zich urenlang (of misschien leek het maar zo) vastgeklampt hebben, voor Glenda zich door het water waagde om hulp te zoeken bij enkele huizen in de buurt.

Hulp gevraagd
Bij één huis weigerde de bewoner haar binnen te laten. Ze vroeg hem om 911 te bellen. Hij zou gezegd hebben: "Ik ken jou niet, waarom zou ik je helpen?" Daarna probeerde ze 'uit wanhoop' met een bloempot een toegang tot het huis te forceren, wat mislukte. Ondertussen had het water de kinderen meegesleurd, wat Glenda hysterisch maakte.

Haar nicht Nancy Jean vertelt het verhaal aan de pers. "Ik kan niet geloven hoe ze is behandeld door mensen terwijl ze alleen maar op zoek was naar hulp. Ik kan me zelfs niet voorstellen wat er toen door haar hoofd ging. Ze was compleet over haar toeren."


Ze doolde urenlang schreeuwende door de buurt, klampte iedereen vast om te vragen of ze haar kinderen hadden gezien en bracht uiteindelijk de nacht door in een portiek van een huis. Daar werd ze de volgende ochtend doorweekt gevonden door de hulpdiensten, terwijl ze maar om één ding vroeg: haar kinderen.

CNN slaagde erin de bewoner te identificeren: een zekere Alan, die beweert geen vrouw gezien te hebben. Hij vertelde de nieuwszender over een man die een bloempot naar zijn deur gooide. "Hij vroeg helemaal niet om binnen te mogen schuilen, maar om mee naar buiten te gaan om te helpen. Maar wat kon ik doen om te helpen? Ik droeg een short en slippers, ik ben geen reddingswerker. Als ik naar buiten was gegaan, was ik ook dood." Alan spendeerde de hele nacht tegen de keukendeur om deze te blokkeren.

Volgens het interview wist Alan niet dat er levens van kinderen op het spel stonden. Toen de interviewer hem daarover informeerde, en dat hun dode lichamen ondertussen waren gevonden, antwoordde hij: "Dat is zeer onfortuinlijk. Maar ze had gewoon niet buiten moeten zijn."

Beeld AP


Speelt ras een rol?
Het feit dat Glenda zwart is en Alan niet, doet hier en daar voorzichtig vragen rijzen. Hoewel het ras van de vrouw tot nu toe in nieuwsberichten werd verzwegen, begint het nu toch (weer) een rol te spelen.

Zouden de zaken anders gelopen zijn als Glenda niet zwart was geweest? In reacties klinkt het dat mensen wantrouwiger zijn tegenover zwarten: "De eigenaar dacht misschien dat het een valsstrik was?"

Sommige media menen te weten dat Glenda op meerdere deuren klopte, zonder resultaat. Het is niet duidelijk of er ook telkens mensen thuis waren en hoe duidelijk Glenda's boodschap was.

Heeft ze Alan werkelijk niet verteld wat er op het spel stond? Wilde hij het niet horen? Had hij haar wel vertrouwd als ze blank was geweest? En hoeveel mensen zouden een onbekende hysterische man of vrouw binnenlaten tijdens een storm of na een ramp? Het is een tragisch verhaal dat meer en meer vragen oproept.

Beeld AP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234