Donderdag 24/06/2021

Moeder aller verkiezingen nadert einde

Vandaag breekt in India het uur U aan: de marathon van parlementsverkiezingen die op 5 september begon en op 3 oktober eindigde, maakt zijn overwinnaars bekend. De verwachtingen zijn dat de regerende hindoe-nationalistische BJP en haar regionale bondgenoten een nieuw mandaat krijgen. De Italiaanse sfinx Sonia wist de kiezers schijnbaar niet voor haar Congress-alliantie te winnen.

brussel.

eigen berichtgeving

Zo'n 619 miljoen Indiërs mochten de voorbije maand uitmaken wie de volgende regering gaat vormen. Niet dat ze allen van dat recht gebruik hebben gemaakt: volgens de Nationale Kiescommissie, die de stembusgang organiseerde en controleerde, vond iets meer dan de helft der stemgerechtigden het de moeite om naar het kieslokaal te stappen. In één geval, ergens in een uithoek van de deelstaat Madhya Pradesh, betekende dat concreet dat een ploeg bijzitters zich 75 kilometer door regen en bossen verplaatste opdat 33 burgers hun democratisch recht zouden kunnen uitoefenen.

Vijfhonderd achtendertig parlementszetels raakten zo uiteindelijk verdeeld, de resterende vijf wachten tot 28 oktober op nieuwe eigenaren, wier namen slechts op 10 november bekend worden gemaakt. Met overstromingen heeft dat te maken, en met de moord op een kandidaat, in de noordoostelijke deelstaat Assam.

Ook elders was er aan verkiezingsgeweld volstrekt geen gebrek, vooral in Bihar - een der armste noordelijke deelstaten die al jaren 'het donkere hart van India' wordt genoemd - was het dodental aanzienlijk. Schaamteloos ook: op de televisie was te zien hoe de aanhangers van de vrouwelijke deelstaatpremier Rabri Devi het huis van een opposant bekogelden, terwijl de knokploegen van haar ondanks grootschalige fraude uit de gevangenis ontslagen echtgenoot Laloo oppositieaanhangers te grazen namen. Nochtans was het precies om geweld te vermijden dat de verkiezingen dermate gespreid waren. De Nationale Kiescommissie eiste dat er naar elke deelstaat para's zouden worden gestuurd, en die zijn niet talrijk genoeg om overal tegelijk aanwezig te kunnen zijn.

De troepen werden, als we de vele columns en hoofdartikels in de Indiase pers mogen geloven, ook niet efficiënt ingezet. Hordes gingen naar Kasjmir, en daar bleef het relatief rustig, terwijl Bihar het ergst te lijden had. Die foute inschatting was lang niet het enige punt van kritiek op de Kiescommissie. Met akkefietjes hield ze zich bezig, aldus de columnisten. Met te bepalen hoe lang elkeen op de nationale zender Doordaarshan mocht spreken, en veel minder met het onderzoeken van verkiezingsfraude.

Zelfs toen minister van Buitenlandse Zaken Fernandes een klacht indiende omdat in zijn kiesdistrict valse kiesbrieven waren gedrukt, tartte het antwoord van de Commissie alle verbeelding. Dat een politicus die de verkiezingen zou verliezen niet op die manier hoorde te spreken, zei een commissiewoordvoerder op een persconferentie.

Een journalist repliceerde dat het interessant was te horen dat dit overheidsorgaan de uitslag van de stembusgang al kende. Of dan ook bekend was, wilde de man nog weten, of Ramaswamy, een man die in de zuidelijke stad Bangalore al 77 keer aan de verkiezingen deelnam, maar 76 keer verloor, dit keer gewonnen had? Toegegeven, Ramaswamy zelf is vol goede hoop: Abraham Lincoln, zo stelde hij in India Today, verloor ook zijn eerste achttien electorale races.

Vandaag zal Ramaswamy het kiezersoordeel kennen, maar de vele exit- en andere polls waarmee het publiek de jongste weken om de oren is geslagen, geven alvast een indicatie.

Zoveel is zeker: deze stembusgang is een race geworden tussen de regerende BJP en haar regionale bondgenoten, en de regenboog aan partijen die zich bij Congress aansloten. Verwacht wordt bovendien dat de BJP het haalt, een zege die veel met het oorlogje tegen Pakistan dit voorjaar te maken heeft, en zo mogelijk nog meer met de persoonlijke populariteit van eerste minister Vajpayee. De man wordt door de helft van het electoraat beschouwd als de beste keuze voor het premierschap op dit moment, terwijl Congress-leider Sonia Gandhi slechts de voorkeur van een kwart van de kiezers wegdraagt.

Veelzeggender nog is dat Vajpayee 8 procent populairder is dan zijn partij, die volgens de polls zo'n 298 zetels in de wacht zal slepen. Sonia valt 10 procent minder in de smaak dan haar Congresspartij, die het met zo'n 198 zetels zal moeten doen.

Sonia is in zekere zin goed geweest voor de partij: ze wist het moreel van de militanten op te krikken. Toch voldeed ze niet: terwijl de BJP wellicht vooruitgaat, boert de partij die India haast de hele voorbije halve eeuw regeerde, verder achteruit.

Catherine Vuylsteke

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234