Dinsdag 19/10/2021

Modetycoon Amancio Ortega investeert 2 miljard in hernieuwbare energie

Zarabaas meet zich groen pak aan

In de modewereld ontketende hij al een wereldwijde revolutie met kledingmerk Zara. Nu werpt Amancio Ortega zijn volle gewicht en 2 miljard euro - om te beginnen - in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

door Tina De Gendt

MADRID l Eerste punt op het programma van de kersverse voorzitter van zijn ecologisch energiebedrijf Capital Energy is de bouw van twintig energieparken in Spanje, genoeg om zo'n 700.000 Spanjaarden van groene stroom te voorzien.

Zoals de Spanjaarden het ondertussen van Ortega gewoon zijn, was de man zelf nergens te bespeuren toen Capital Energy zondag aankondigde dat de nieuwe voorzitter van het ecologisch energiebedrijf niemand minder was dan Amancio Ortega, de rijkste man van Spanje en oprichter van het modebedrijf Inditex, met wereldmerken als Zara en Bershka. Ook na de aankondiging kreeg de opgetrommelde pers geen glimp van Ortega te zien.

Amancio Ortega is altijd een wat mysterieus figuur geweest. Interviews slaat hij sowieso af en de enige officiële foto van de man dateert van zeven jaar geleden, toen Zara op de beurs ging. Juist door zijn 'obsessie met anonimiteit' - dixit de Spaanse pers - komt het ecologisch engagement van de Zara-baas als een complete verrassing.

Ortega, zo kondigde de directeur van het bedrijf, José Espinoza, aan, zal de komende 18 maand twee miljard euro investeren in projecten om nieuwe vormen van energieopwekking, zoals zonne-, water- en windenergie, marktklaar te maken. Twintig energieparken zullen in het eerstvolgende jaar gebouwd worden, die samen genoeg energie moeten produceren om zowat 700.000 inwoners te bevoorraden. Maar Ortega is niet van plan zijn plannen tot Spanje te beperken. Na de bouw van de parken in onder andere Galicia, Castilla La Mancha en Léon, zal hij ook in India, Oost-Europa en enkele Latijns-Amerikaanse landen aan de slag gaan.

Niemand lijkt eraan te twijfelen dat het bedrijf met de steun van Ortega niet anders kan dan de wereld veroveren. Ortega heeft in de afgelopen kwarteeuw immers een reputatie opgebouwd als de man die alles wat hij aanraakt in goud verandert. Zelf afkomstig uit een arme familie uit La Coruna zou Amancio zijn eerste rok ontworpen hebben op de keukentafel van zijn zus. Dertig jaar later is hij met een geschat vermogen van dertig miljard euro niet alleen de rijkste man van Spanje, maar ook de invloedrijkste kledingindustrieel van Europa en heeft hij een vaste stek op de Forbes-lijst.

Maar zijn reputatie gaat verder dan titels en cijfers. Ortega is, aldus bronnen, een man die leeft voor zijn werk en bij momenten ook letterlijk leeft óp het werk. Hij gaat er prat op na dertig jaar de touwtjes van het Zara-imperium strak in handen te houden. Van het uitkiezen van de stoffen tot de verkoop: elke afdeling van Inditex wordt geleid en gecontroleerd door Ortega. Die bedrijfsfilosofie wil hij ook doortrekken als bestuurder van Capital Energy.

Hoewel Ortega door de ecologische drukkingsgroepen om al het bovengenoemde met open armen ontvangen wordt, gaven enkele anonieme bronnen uit Ortega's omgeving gisteren in de Spaanse krant ABC te verstaan dat het de multimiljonair allerminst om ethische redenen te doen is. "Amancio Ortega heeft niet de intentie deel te nemen aan ecologische onderhandelingen", citeert ABC de bronnen, "Het gaat om een financiële investering."

In de Spaanse media woedt al enige tijd een discussie over de beweegredenen van Ortega. Dankzij de enorme tewerkstelling die hij gecreëerd heeft in het relatief arme Galicië, waar hij met 20.000 voltijdse personeelsleden een vierde van de beroepsbevolking tewerkstelt, kreeg Ortega de naam van 'sociaal ondernemer'. Ook de doelstelling van Zara om 'democratische mode' te maken heeft dat beeld versterkt. Maar of hij daarom ook geeft om het milieu, is uiteraard een andere kwestie.

Ortega had al de naam van sociaal ondernemer, maar

of hij daarom ook om het milieu geeft, is uiteraard een

andere kwestie

n Ortega is altijd een mysterieus figuur geweest. De enige officiële foto van de man dateert van zeven jaar geleden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234