Zondag 24/10/2021

Moderniteit

Nu aartsbisschop Léonard zijn mediastilte tot Kerstmis daadwerkelijk lijkt te hebben ingezet, is er gelukkig nog zijn baas, paus Benedictus XVI, om ons de Roomse leerstellingen duidelijk te maken. Hij deed dat zelfs op een zelden geziene en grove manier. Onderweg naar het land vergeleek hij de huidige situatie in Spanje met die van de jaren ’30. Het antiklerikalisme toen en nu was volgens hem vergelijkbaar. Dat is, voor iemand die een beetje zijn geschiedenis kent, een uitspraak om van achterover te vallen.

In de jaren ’30 woedde in Spanje een bloedige burgeroorlog, waarin de democratische spelregels door alle partijen even opzijgezet werden. Onder de slachtoffers van dat conflict waren inderdaad vele priesters, niet eens zozeer omwille van hun katholieke geloof, maar wel omdat ze compromisloos de kant hadden gekozen van het fascistische Francoregime. Deze situatie vergelijken met het huidige Spanje, waar een democratisch verkozen meerderheid heeft beslist dat de publieke moraal niet langer door de katholieke kerk gedicteerd kan worden, en waar de ethiek de richting van de moderniteit heeft gekozen, tart gewoon iedere verbeelding.

Hoe kan je immers een democratisch besluitvormingsproces, waarbij aan individuen de vrijheid - niet de verplichting - wordt gegeven om voor zichzelf ethishe keuzes te maken inzake voortplanting en relatievorming, vergelijken met een fascistische dictatuur waarin tegenstanders fysiek geliquideerd werden?

De paus gaf het antwoord zelf: omdat in Spanje de tegenstelling tussen geloof en moderniteit volop woedt, waarmee de kerkvader zelf impliceert dat geloof en moderniteit elkaar uitsluitende begrippen zouden zijn. Voor de Belgische kerk, die al decennia probeert die twee begrippen met elkaar in verzoening te brengen, is dat bijzonder slecht nieuws. Want eigenlijk heeft het hoogste Romeinse gezag dit weekeinde gezegd dat aartsbisschop Léonard volledig op de Romeinse lijn zit, en dat zij die er binnen de Belgische kerk een andere mening op nahouden, de overgrote meerderheid dus, in feite afvalligen van dat ware geloof zijn.

Zelden is het schisma tussen een geloofsgemeenschap en het instituut dat haar pretendeert te vertegenwoordigen, duidelijker gesteld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234