Woensdag 30/11/2022

Moderne Belg volgt vooral zijn hormonen bij geboorteplanning

Tussen de twee wereldoorlogen werd in ons land het hoogste aantal geboorten vastgesteld in de maanden februari en maart. Die situatie is in de periode 1981-'93 grondig gewijzigd: de meeste kinderen worden nu geboren in de maanden juni en juli. Dat wijst erop dat de moderne Belg zich bij de gezinsplanning niet langer laat leiden door externe factoren, maar wel door de fluctuaties in zijn hormonaal patroon.

Dat alles blijkt uit een studie van Patrik Vankrunkelsven, waarvan de resultaten gepubliceerd zijn in het vakblad Tijdschrift voor Geneeskunde. Vankrunkelsven is verbonden aan het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde van de K.U.Leuven en is ook waarnemend voorzitter van de Volksunie.

Wat de periode van concepties (met levende geboorten tot gevolg) betreft, impliceert dit dat in de periode 1921-'40 het aantal in de loop van het jaar sterk toeneemt vanaf de maand april, met een maximum in mei, en weer vermindert naar het einde van het jaar. Het verschil in kans op conceptie tussen de twee uiterste maanden februari en mei bedroeg toen meer dan 15 procent.

Het afgelopen decennium wijzigde dat beeld. Februari blijft de laagste maand. De kans op conceptie is pas maximaal in september-oktober. Het verschil tussen februari en oktober bedraagt 11,5 procent.

Vankrunkelsven zoekt de verklaring voor de evolutie van het conceptiegedrag in sociale factoren. Kinderen die voor de winter geboren worden, hadden in het begin van deze eeuw immers veel minder overlevingskansen dan kinderen die in de lente het levenslicht zagen. Ook sociaal-economische factoren beïnvloedden wellicht het conceptiegedrag. Een niet-zwangere boerin betekende tijdens de drukke oogstmaanden immers een voordeel.

In de jaren tachtig daarentegen worden kinderen verwekt op een manier die meer aansluit bij de fluctuaties in de menselijke testeronconcentraties. Vankrunkelsven wijst erop dat plasmatesteron het hoogst is in oktober. Ook uit zelfregistraties van seksuele activiteit blijkt dat september-oktober topmaanden zijn. "Dat het coïtaal verkeer met het oog op kinderwens thans meer verlegd is naar de herfst, kun je interpreteren als geboorteplanning die verschuift naar de zomer- en herfstmaanden. Je kunt echter ook besluiten dat er nauwelijks nog seizoensgevoelige geboorteplanning bestaat en dat gewoon het hormonaal patroon gevolgd wordt."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234