Vrijdag 09/06/2023

Modeontwerpers kleden hotels van kop tot teen

Wie een hip logeeradres zoekt, kan aankloppen bij Martin Margiela, Missoni of Armani. Steeds meer couturehuizen storten zich vol overgave op

de hotelsector. Geen beter visitekaartje dan een eigen stijlvol ingerichte stek.

Het Italiaanse modehuis Missoni, opgericht in 1953 door Ottavio en Rosita Missoni, wierp zich in 2009 met de opening van Missoni Edinburgh op de hotelmarkt. Onlangs opende Missoni een tweede fashionhotel, in de golfstaat Koeweit. Het modehuis, bekend van zijn kleurige breiwerk, timmert lustig verder aan zijn hotelimperium en droomt hardop van dertig vestigingen. En het lijkt de goede weg op te gaan. Tegen 2014 moeten nog eens drie hotels de deuren openen: Ilha de Cajaiba in Brazilië, in het Turkse Antalya en in Jebel Sifah in Oman. Volgens Rosita Missoni, die op 77-jarige leeftijd de functie van creatief directeur van de twee hotels voor haar rekening nam, was het hotelwezen een logische stap. Door de hotelkamers à la Missoni in te richten, geeft het modehuis aan hoe een interieur er volgens hen moet uitzien en hoe hun meubilair het beste tot zijn recht komt. Kortom, de hotelkamer als toonzaal. Het luxehotel in Edinburgh telt 136 kamers en een aantal suites, zoals Suite d’Argento met een oppervlakte van maar liefst 75 meter. Je hebt er een prachtig zicht op het historische centrum van de Schotse hoofdstad. Het integrale hotel werd aangekleed met psychedelische prints en dramatische kleuren, geheel in lijn met de eclectische stijl van Missoni. Elk detail is volgens Rosita Missoni ontworpen “om zintuiglijke ervaringen te stimuleren.” Toch is het restaurant La Cucina volgens Missoni “het hart en de ziel van het hotel.” In de keuken staat de internationaal bekende Italiaanse chef Giorgio Locatelli van Locanda Locatelli. Zijn supervisie moet ervoor zorgen dat het restaurant net als het hotel the Italian way of life uitdraagt.

In een oud neoklassiek treinstation uit 1840 huist Maison Moschino, het designhotel van het gelijknamige modehuis. De indrukwekkende façade is het enige dat herinnert aan het station. Binnenin onderging het gebouw een grondige facelift. Creatief directeur Rossella Jardini en designer Jo Ann Tan richtten 65 hotelkamers in volgens 16 verschillende thema’s. De concepten werden allemaal anders uitgewerkt zodat geen enkele ruimte er hetzelfde uitziet. In de surrealistisch ingerichte slaapkamers komt een sprookjeswereld tot leven. Of, zoals Moschino het zegt: “Maison Moschino binnenstappen, is alsof je in een konijnenpijp valt: na een tijdje verwacht je het onverwachte.” De grappige namen van de kamers verraden in welke fantasiewereld je terechtkomt. Om volledig in de Alice in Wonderland-sfeer te raken is er Alice’s Room. Ontbijten doe je aan een gigantische theekop. En voor wie er altijd van gedroomd heeft de nacht door te brengen in een schaduwrijk bos, maar het aan lef ontbreekt, is logeren in The Forest de comfortabelste oplossing. In Luxury Attic, een zolderkamer in rustgevend wit, slaap je tussen opbergdozen en - decoratieve - spinnenwebben. In Sleeping in a Ballgown wordt het bed ingepalmd door een majestueuze baljurk. De speelse stijl, kenmerkend voor Moschino, duikt ook in de rest van het hotel op. Zo staan in de lobby jurkvormige lampen, een duidelijke hint naar het Italiaanse modehuis. De gangen en trappenhal zijn versierd met stoffen schaapjes en lichtgevende wolken.

Diane Von Furstenberg stampte in tegenstelling tot heel wat van haar collega’s geen eigen hotel uit de grond. De Amerikaanse modeontwerpster - geboren in België - kleedde ook geen volledig gebouw aan, maar beperkte zich tot het inrichten van twintig kamers in haar favoriete hotel, Claridge’s in Londen. Het art-decohotel in Mayfair is zowat de tweede thuis van Diane Von Furstenberg die er vaak en graag verblijft. De modeontwerpster drukt haar stempel op het Claridge’s met luxueuze stoffen in gewaagd paars, gordijnen met geometrische figuren in zwart-wit en bedovertrekken met bloemmotieven en dierenprints, allemaal uit haar exclusieve DVF-textielcollectie. Diane Von Furstenberg is niet de eerste modeontwerper die op de proppen komt met een interieurcollectie, opmerkelijk is wel dat ze voor het tafellinnen en het beddengoed dezelfde stoffen gebruikt als voor haar kledinglijn. De modeontwerpster die internationale bekendheid verwierf met haar iconische wikkeljurken, liet zich ook meermaals inspireren door het befaamde hotel bij het uittekenen van haar collecties. Door de samenwerking met Diane Von Furstenberg maakt het hotel zijn reputatie als logeeradres voor the rich and famous meer dan waar. De eerste kamer die in een nieuw kleedje werd gestoken, was de Piano Suite. Een nachtje in dit luxueuze optrekje met twee slaapkamers kost je 8.500 dollar en veel geduld. De suite is altijd maanden op voorhand volgeboekt. Claridge’s wist nog een tweede grote naam te strikken. In het bijbehorende restaurant zwaait Gordon Ramsay de plak.

In 2010 opende de Armani-groep zijn eerste luxehotel in de Burj Khalifa, ’s werelds hoogste gebouw. Giorgio Armani kondigde meteen ook de bouw aan van tien luxehotels en vier vakantieoorden, onder meer in Milaan, Londen, Parijs, New York, Egypte, Tokio en Shanghai. Om deze ambitieuze plannen te verwezenlijken, gaat het modehuis in zee met Emaar Properties, een vastgoedgroep uit Dubai. Het prestigeproject in Dubai liep heel wat vertraging op door de economische crisis die de rijke golfstaat zwaar heeft getroffen. De bouw van het eerste Armani-hotel nam uiteindelijk vijf jaar in beslag. Het modehotel telt 160 kamers en suites verspreid over de volledige Burj Khalifa. De hotels in Dubai en Milaan zijn van kop tot teen aangekleed met spullen uit Armani Casa, de interieurlijn van de Italiaanse modereus. Alles wat je in het hotel ziet staan, van beddengoed over stoelen tot nachtlampjes, kan je in de Armani-boetiek kopen. Zelfs de pralines op het hoofdkussen dragen Armani’s stempel. De chocolaatjes maken deel uit van Armani Dolci, de collectie voor zoetekauwen, en zijn te koop bij de gelijknamige winkel in de Burj Khalifa. De imposante toren biedt eveneens onderdak aan maar liefst acht Armani-restaurants, allemaal ingericht in dezelfde chocoladebruine, beige en grijze tinten die ook in de rest van het hotel terugkomen.

Modehuis Martin Margiela richtte een kamer in - een suite eigenlijk - voor Les Sources de Caudalie in Bordeaux. Het vijfsterrenhotel ligt te midden van uitgestrekte wijngaarden en staat vooral bekend om zijn wellnesscentrum. Zo kan je hier genieten van vinotherapie, een massage met druivenpitolie. De eigenaars wilden iets speciaals voor hun tienjarig bestaan en lieten hun meest feeërieke suite, L’île aux Oiseaux, herinrichten. Logees hebben het romantische eiland helemaal voor zich alleen. Naar analogie met de minimalistische stijl van Martin Margiela, komen in het interieur opvallend veel grijze en witte tinten terug. Het hoofdeinde van het uiteraard sneeuwwitte bed strekt zich uit tot aan het plafond en bestaat uit twaalf kussens. Het enige kleuraccent is de opvallende rode Bocca, de lipsofa ontworpen door Studio 65. In het interieur zitten ook heel wat trompe-l’oeil-effecten, hét stijlkenmerk van Maison Martin Margiela. Het fotobehang en de beschilderde badkamertegels zijn de meest markante voorbeelden van gezichtsbedrog. Ook de schoorsteenmantel die er vroeger stond, is vervangen door een waarheidsgetrouwe tekening. Het Belgische modehuis legt het accent op het hergebruik van afgedankte materialen. Zo hangt de badkamer vol met oude spiegels, allemaal met verschillende afmetingen en vormen. Martin Margiela hanteert deze filosofie in al zijn collecties. Niet zelden recycleert het modehuis delen van oude kledingstukken om ze nadien te verwerken in nieuwe ontwerpen. Momenteel is het Belgische modehuis volop bezig aan de renovatie van Hotel La Maison op de Champs Elysées. Overnachten in een slaapkamer van Martin Margiela is nog niet mogelijk, reserveren kan wel. n

Het Continentale Contemporary Pleasing Hotel van Ferragamo ligt in het hart van Firenze, vlak bij de Ponte Vecchio. Een groot deel van de 43 kamers beschikt over een balkon met uitzicht over de Arno en de befaamde brug. Sinds de zonen van schoenmaker Salvatore Ferragamo in 1995 het Lungarno-hotel uit de grond stampten, is het aantal modehuizen met een eigen hotel haast niet te tellen. De familie Ferragamo mag zich dan als een van de eerste modehuizen in het hotelwezen hebben begeven, toch heeft de familie zijn naam nooit uitdrukkelijk verbonden aan de Lungarno-hotelketen. Die wordt beschouwd als lucratieve nevenactiviteit en voor de inrichting doet men vooral beroep op andere designers. Het Lungarno-hotel, de suites en de appartementen, het Gallery Hotel Art, Villa le Rose, Palazzo Capponi en het Continentale bevinden zich allemaal in Firenze, de thuisbasis van het schoenen- en handtassenlabel. De familie Ferragamo wil dat de hotels bezocht worden omwille van de service en de smaakvolle inrichting, niet omwille van de naambekendheid van het modehuis. De informatiebrochures in de lobby uitgezonderd, zal je de naam Ferragamo dan ook geen enkele keer tegenkomen.

Met zijn kauwgomroze kleuraccenten ademt het interieur van het Continentale de glamoureuze en licht ironische sfeer van de jaren vijftig en zestig uit. De stemmig verlichte bar en het personeel in fiftiesoutfits maken dat plaatje compleet.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234