Dinsdag 27/09/2022

AnalyseCoronavirus

Modellen voorspellen vierde corona-opstoot in het najaar: hoe groot is dat probleem?

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

In het najaar zal een vierde opstoot van het coronavirus over ons land en over de rest van Europa rollen. Dat is wat alle modellen voorspellen. Hoe erg zou zo’n nieuwe golf zijn? Zullen onze ziekenhuizen opnieuw kreunen onder de druk na een zomer waarin we de teugels laten vieren, of zal het allemaal wel meevallen? ‘Er is een belangrijk verschil tussen wat officieel en wettelijk is toegelaten en wat slim is’, zegt infectioloog Erika Vlieghe.

Lieve Van Bastelaere

“Het virus zal niet verdwijnen”, geeft ook Steven Van Gucht toe. “Op dit moment gaan alle voorspellingen ervan uit dat er een nieuwe golf aankomt in de herfst, misschien al op het einde van de zomer. Het precieze tijdstip is moeilijk te bepalen. Modellen gaan altijd uit van veronderstellingen en er zit dus sowieso een foutenmarge op. September of iets later zou logisch zijn: de mensen zijn terug uit vakantie, de scholen zijn opnieuw open en het weer wordt slechter. Dat zal zich vertalen in een forse stijging van het aantal besmettingen, vooral met de deltavariant (voordien gekend als Indiase variant, red.). Mensen die zich niet laten vaccineren, zullen dan in de ziekenhuizen terechtkomen en mogelijks overlijden.”

Volgens Van Gucht moeten mensen die twee keer ingeënt zijn, zich niet al te veel zorgen maken. De vier vaccins die in ons land gebruikt worden - Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson - beschermen heel goed tegen alle varianten die nu circuleren. Dat liet het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) al eerder weten. “Een beschermingsgraad van meer dan 90 procent na twee dosissen is zeer goed”, weet Van Gucht. “Met het griepvaccin halen we die hoge percentages niet. De coronavaccins beschermen tegen ernstige ziekte, al zijn lichte of matige symptomen na een besmetting wel nog mogelijk.”

Allemaal goed en wel, maar op dit moment is nog maar zo’n 35 procent van de Belgische bevolking volledig gevaccineerd en niemand kan exact voorspellen wanneer de vierde golf eraan komt. Als we nu álle maatregelen los zouden laten, zouden we volgens de modellen al in de loop van augustus in een nieuwe golf terechtkomen. “We moeten alleszins rekening houden met een vierde golf”, zegt ook Erika Vlieghe, infectioloog en voorzitter van de GEMS, de expertengroep die de overheid bijstaat in de corona-aanpak. “Vraag is of die dezelfde impact zal hebben als vorig jaar. Het verschil is dat we nu volop aan het inenten zijn. Heel veel mensen zijn al volledig gevaccineerd, maar ook heel veel nog niet.”

En intussen brengen terugkerende reizigers nieuwe varianten binnen in ons land, waardoor her en der nieuwe brandhaarden kunnen ontstaan. Vooral de deltavariant, die hevig woekert in Portugal en in iets mindere mate in Spanje, baart grote zorgen. In Spanje kleurt Catalonië, met het bij toeristen populaire Barcelona, al rood. “Ook in Andalusië in het zuiden van het land zijn er erg veel besmettingen”, weet biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven). “Voor heel Spanje worden er 110 besmettingen geteld per 100.000 inwoners over een periode van veertien dagen. Dat is dubbel zoveel als in ons land, dat een incidentie van 45 heeft. Portugal doet het met 165 nóg slechter. Het aantal besmettingen stijgt er erg snel. In groot-Lissabon vertaalt zich dat al in een toenemende druk op het ziekenhuissysteem.”

Infectioloog Erika Vlieghe:
Infectioloog Erika Vlieghe: "Reizen is een belangrijke risicofactor, maar de manier waarop je dat doet, speelt een belangrijke rol."Beeld ID/ Christophe De Muynck

Erika Vlieghe: “De Risk Assessment Group (die het risico voor de bevolking analyseert, red.) heeft Portugal op dezelfde lijn gezet als India, Zuid-Afrika en Brazilië. Dat zijn landen waar zorgwekkende varianten heel dominant zijn én waar de epidemie aantrekt. Reizen is dus een belangrijke risicofactor, zeker naar die landen. Of we reizen dan maar helemaal moeten verbieden? Het is nog altijd afgeraden - wat dat ook moge betekenen - maar om het helemaal te verbieden, ontbreekt de politieke wil. De manier waarop je reist, speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Er is een groot verschil tussen rondtrekken in een mobilhome langs de ene kant of in een vliegtuig stappen om op je vakantiebestemming elke avond te gaan feesten of in een voetbalstadion schouder aan schouder te staan met andere supporters langs de andere kant.”

“Bovendien”, voegt Vlieghe eraan toe, “is er een verschil tussen wat officieel en wettelijk is toegelaten en wat slim is. We moeten zo snel mogelijk iedereen die dat wil, volledig vaccineren. Zolang dat niet gebeurd is, moeten we het rustig aan doen en de basisregels respecteren: afstand houden, mondmaskers dragen en onze contacten beperken.”

Dat betekent nu ook weer niet dat mensen die nog maar één keer spuitje gehad hebben, zichzelf moeten opsluiten. Zelfs viroloog Steven Van Gucht doet dat niet. “Ik zal mijn tweede AstraZeneca-injectie rond 11 augustus krijgen. Tel daar twee weken bij en dan zal de bescherming eind augustus optimaal zijn. Intussen maak ik me geen zorgen, want ik ben voorzichtig en hou afstand. Ik ga zeker naar feestjes en barbecues, maar dat gebeurt buiten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234