Maandag 27/03/2023

NieuwsMode

Mode-icoon Ghislaine Nuytten overleden

Ghislaine Nuytten speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Belgische mode­sector. Beeld Photo News
Ghislaine Nuytten speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Belgische mode­sector.Beeld Photo News

Ghislaine Nuytten is onverwachts overleden aan een hartstilstand. Ze werd 67 jaar. Nuytten was Vlaanderens eerste internationale topmodel. Ze presenteerde daarnaast ook modeprogramma’s op televisie.

Jan Debackere

Ghislaine Nuytten startte haar modellencarrière in de jaren zeventig en zou al snel uitgroeien tot Vlaanderens bekendste model. Ze draaide mee op internationaal niveau en werkte voor grote namen als Giorgio Armani, Jean-Paul Gaultier en Gianni Versace. Een zware maar ook leuke periode, zei ze daar later over.

“Als model heb ik jarenlang zes dagen op zeven, twaalf uur of langer per dag gewerkt en me vaak eenzaam gevoeld, maar ik dank ook vele heel goede herinneringen aan die tijd. Mijn allereerste yogales aan het strand van Senegal, bijvoorbeeld. Of toen ik in juni laat op de avond op een ijsschots in Lapland stond. Of de reis naar Jamaica, toen de reggae pas tot in West-Europa was doorgedrongen.”

Nuytten speelde ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Belgische modesector. Ze was het gezicht van ‘Dit is Belgisch’, een campagne die zich vooral concentreerde op het eerste werk van de ‘Zes van Antwerpen’: Walter Van Beirendonck, Dries van Noten, Dirk Bikkembergs, Ann Demeulemeester, Marina Yee en Dirk Van Saene. Die laatste ontwierp lange tijd zijn creaties op haar lichaam. Ze liep ook vaak shows voor hen, wat in 1982 nog voor wat ophef zorgde toen Van Beirendonck haar een leren zweepje en een paardentuig liet dragen.

Naast haar modellenwerk was Nuytten in de jaren tachtig en negentig een vertrouwd gezicht in vele Vlaamse huiskamers. Van 1985 tot 1997 presenteerde ze voor de toenmalige BRT de modeprogramma’s Blikvanger en Look. Dat eerste programma had opnieuw extra aandacht voor de Belgische mode, al kon dat niet overal op evenveel bijval rekenen. Humo noemde Blikvanger een soort bewegende reclamefolder voor de Belgische ‘naald-en-garensector’, schreef Weekend Knack enkele jaren geleden nog in een themanummer over Belgische mode. Look had daarna meer oog voor wat er internationaal op modevlak gebeurde.

Nadat de openbare omroep een punt zette achter haar modeprogramma, ging Nuytten aan de slag als modejournaliste en styliste en dook ze in de media op als mode-experte. Eind jaren 90 was ze zo bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de vestimentaire restyling van TV1, Ketnet en Canvas. Bij Radio Donna – ondertussen verveld tot MNM – had ze een lifestylerubriek in het programma Vrouwentongen. daarna trad ze nog op als jurylid in enkele seizoenen van de tv-programma’s Topmodel en Benelux’ Next Top Model.

Nuytten was gehuwd met schrijver en Humo-redacteur Wilfried Hendrickx. “Iedereen die haar heeft gekend, loofde niet alleen haar schoonheid en talent, maar ook haar vriendelijkheid en haar zachtaardige karakter”, schrijft de website van Humo. “Ghislaine stierf aan een te groot hart. De hele modewereld rouwt om haar.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234