Dinsdag 15/10/2019

Modder For Life: de warmste foto's van De Warmste Week

Daniil Lavrovski

Fotograaf Daniil Lavrovski warmt zich aan Music For Life van Music For Life in Wachtebeke.

"Je mag haar strelen, als je wilt. Ze is van ons."

Zachtjes aai ik de kip over haar pluimen. Een van de vrouwen in het gezelschap lacht me toe. Ze heeft het syndroom van Down. "Het is onze snoezelkip", leer ik. "Ze mag ook mee op bed." Ook Witje loopt rond op Puyenbroeck, dit jaar de locatie van Music for Life. Witje is het geitje van Blijdorp, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. "Dat onze dieren er rustig onder blijven? Ja, die zijn ondertussen wel wat drukte gewoon. Kom, voel maar."

Het zijn een paar chiromeisjes die plots onze aandacht trekken, zwaaiend met hun cheque, dicht bij het podium. In de hoop om straks voor de microfoon te raken, bij Linde Merckpoel, Eva De Roo of Bram Willems. Ze sprokkelden rosse centjes - 'roskes for life' - voor Akindo, dat vakanties organiseert voor kwetsbare kinderen. "Wij gaan elk jaar op kamp", vertelt Jitte. "We willen dat ook kinderen die het thuis minder breed hebben op vakantie kunnen." Tienermeisjes met een warm hart. En met de benen bloot, onder die chirorokjes. Het lijkt ook de warmbloedigste week.

Veel jong volk hier trouwens. Overal dollen kinderen rond. "Eén-twee-drie-piano." Een juf schudt een trucje uit haar mouw om haar troepen weer rond zich te verzamelen. Kinderen spelen verstoppertje, of warmen zich aan een kampvuur, laarsjes 'schaatsen' op de modderige planken en glijden uit. Een jongetje, met een broek vol modder, vergoelijkt zich. "Ik heb alleen te veel gespééld, dat is alles", haast hij zich weg. Dat je nooit te veel kunt spelen!, willen we nog roepen. Maar hij hoort het al niet meer. Zijn we op Dour Festival, maar dan voor kinderen?

"Lap, ik heb mijn verhemelte verbrand", schrikt de fotograaf op.

De Warmste Week, dat is ook hete chocomelk en - zo rond een uur of twee - de glühwein die mag aanrukken. En dat kan gerust na een pak frieten. Doe Ann en Ingrid, twee vriendinnen, gerust eentje met mayonaise en andalouse. Ann, pas geopereerd, zit in een rolstoel, met haar ingegipste been voor zich uitgestrekt. "Soms zie ik de mensen denken: wat voor erge ziekte zou zij hebben? (lacht) Er zijn deze week natuurlijk al veel verhalen gepasseerd. Dat maakt het voor mij ook makkelijk relativeren. Het is goed dat er zoveel mensen op verhaal komen, dat die drempel wat lager wordt."

Ingrid knikt: "Weet je, ook al is het druilerig, zoals vandaag, je voelt je blijer als je dit beleeft. Een lach en een traan, alles zit hier zo hard gebundeld. En dat een week lang. Dat doet deugd. Het is anders opstaan 's ochtends."

Dat de presentatoren er al iets vermoeider bij lopen, vreest Ingrid. Of zien we dat nu verkeerd? Op het podium drukt Linde af. Een vlam schiet uit de toren: een vurig dankjewel voor alweer zo'n cheque, alweer zo'n verhaal - nu van een meisje met diabetes. "Hoe blijven ze het toch doen?" Fluohesjes en rendierhoedjes springen op, want ze komen nog eens in beeld. Op het meer van Puyenbroeck, gewikkeld in de mist, drijft een jacuzzibootje rond. Hebben ze geen spijt dat ze hun zwembroek niet bij zich hebben? De kinderen schudden het hoofd. Geef hen maar 'a few seconds of fame'. En slijk.

"Amai, ik heb een moeilijke groep", verzucht een juf die haar roedel niet bijeen krijgt. Tja, niemand had gezegd dat de Warmste Week ook een Makkelijke Week zou zijn.

Daniil Lavrovski
Daniil Lavrovski
Daniil Lavrovski
Daniil Lavrovski
Daniil Lavrovski
Daniil Lavrovski
Daniil Lavrovski
Daniil Lavrovski
Daniil Lavrovski
Daniil Lavrovski
Daniil Lavrovski
Daniil Lavrovski
Daniil Lavrovski

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234