Woensdag 13/11/2019

standpunt

Mocht ik een lidkaart van de sp.a hebben, ik stuurde ze vandaag terug

Beeld Yann Bertrand

Toegegeven, in zijn uiterlijke verschijning heeft het alles van een doldwaze farce. Burgemeester Gino die dj Jos inhuurt om met de Dire Straits een groep woonwagenbewoners te verjagen, maar de boxen moet stilzetten omdat een buurman die er een nachtdienst heeft opzitten, klaagt over geluidsoverlast. Alles te bewonderen via een livestream op een van onze nationale zenders. Alleen de commissaris die een GAS-boete geeft, ontbrak nog. Zelfs de scenaristen van FC De Kampioenen durven dit niet opschrijven wegens ongeloofwaardig. Maar in dit surrealistische landje is blijkbaar het ondenkbare mogelijk.

Alleen jammer dat dit geen farce is, maar bloedige, zelfs misselijkmakende ernst.

Een dorpsburgemeester die even denkt dat hij alles mag en kan, en volstrekt eigenmachtig besluit om even de decibels open te draaien om mensen van zijn grondgebied te verjagen. Die daar overigens zonder overlast stonden te staan, en al hadden aangegeven later deze week te zullen vertrekken. En waarom stonden ze daar? Omdat niemand in dit land ooit al werk heeft gemaakt van de beloofde standplaatsen voor woonwagenbewoners, want dat ligt electoraal nergens zo goed in dit 'not in my backyard'-landje.

Maar zonder enig vonnis of wettelijke titel beslist Gino, het genie van Landen, daarop om even methodes te hanteren die ook in Guantanamo gebruikt worden om gevangenen psychisch te breken. Dat hij daarin op de meest ridicule wijze mislukt, doet niets af van zijn intentie: een poging mensen met geluidsterreur te verjagen.

Hoe ver moet je de andere kunnen ontmenselijken om op zo'n idee te komen? Hoe ver moet je heen zijn in je wereldbeeld voor je daar zelfs maar op komt? Zou hij even gedacht hebben misschien de brandweer in te zetten voor een portie waterboarding mochten de decibels niet geholpen hebben?

Het mag dan de 'Boeren van Zichem'-variant zijn, maar dit incident toont alleen maar aan dat de sp.a-burgemeester van Landen er verschrikkelijk autoritaire, discriminerende en walgelijke denkbeelden op nahoudt. We houden ons even in geen zwaardere termen te hanteren voor Gino, die er bij de laatste verkiezingen zo op had gehoopt minister van Welzijn te worden, maar niet eens verkozen geraakte.

Iedere partij kan een dorpsidioot in de rangen hebben, maar niet wanneer hij de kern van je eigen waarden brutaal schoffeert. In Aalst is een hele afdeling voor veel minder uit de sp.a gezet. Nu volstond Bruno Tobback eerst met de onwaarschijnlijke reactie dat hij de "ernstige problematiek wel begreep, maar het gebruikte instrument niet".

Jongens toch. Mocht ik een lidkaart van de sp.a hebben, ik stuurde ze vandaag terug. Wat een ideologische schraalheid, wat een principeloze treurnis is het daar toch geworden.

Yves Desmet
Opiniërend hoofdredacteur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234