Maandag 27/03/2023

InterviewLust en liefde

‘Mocht Goedele Liekens eens vertellen hoe zíj klaarkomt, driekwart van de vrouwen was meteen geholpen’

Ina Van Ransbeeck, Flo Windey en Eline Van Hooydonck: ‘Op school leer je hoe je wel en niet zwanger moet worden, en hoe een man klaarkomt. Ja, maar ík wil klaarkomen. Waarom leer ik dat niet?’ Beeld Daniil Lavrovski
Ina Van Ransbeeck, Flo Windey en Eline Van Hooydonck: ‘Op school leer je hoe je wel en niet zwanger moet worden, en hoe een man klaarkomt. Ja, maar ík wil klaarkomen. Waarom leer ik dat niet?’Beeld Daniil Lavrovski

Ze praten over orgasmes op YouTube, testen vibrators op Instagram en geven sekstips in de Flair. Flo Windey, Eline Van Hooydonck en Ina Van Ransbeeck zijn drie twintigers die jongeren inwijden in schaamteloos leuke seks. ‘Het moet gedaan zijn met dat brave gezeur over seks.’

Lotte Beckers

In de Antwerpse seksshop waar we hebben afgesproken voor de fotosessie, scheidt Ina Van Ransbeeck meteen het kaf van het koren. In dit geval: de beste vibrator in een nogal overweldigend aanbod (servicebericht: het betreft een goedkopere variant van de Womanizer Duo). Recent nog recenseerde ze als huisseksuologe voor Flair een zestal exemplaren. “Ik was niet thuis toen de doos aankwam, waarop ik mijn moeder vroeg om me van elke vibrator een foto te sturen. Raar? Nee, helemaal niet.”

Flo Windey stelt intussen beteuterd vast dat ze hier The Hand niet hebben (“een dildo groter dan mijn onderarm. Best duur eigenlijk”). Eline Van Hooydonck, die zichzelf half lachend ‘vibratorinfluencer’ noemt, meldt dat ze hier zelf nooit zou binnenstappen. “Die lingerie, die zweepjes, ik zie mezelf daar echt niet mee aan de slag gaan.”

Flo: “Ik mis hier juist het beestachtige van seks. Ik ben eens naar de (inmiddels failliet verklaarde, LB) Pabo geweest op de A12. Zalig, echt de Ikea van de seksshops.”

Ina: “Ik vind dat juist een verschrikkelijke winkel: muren vol goedkope lingerie en lompe dikke vibrators uit goedkoop materiaal. De Erotische Verbeelding, dat vind ik een fijne winkel. Klein en knus en je kunt alles vragen.”

De drie dames zijn, dat komt nu wellicht niet als een verrassing, nogal open over seks. Ze doen het graag, ze praten er veel over en ze delen enthousiast hun bevindingen met de wereld. Ina in de Flair, Eline door haar zoektocht naar een geschikte vibrator uitgebreid te documenteren op Instagram, en Flo in Flowjob, de razend populaire reeks van Studio Brussel, te bekijken op YouTube.

“Het is begonnen met de vaststelling dat ik liever dingen googelde dan het aan mijn vrienden te vragen, over witverlies in mijn slip, bijvoorbeeld”, zegt Flo. “In die tijd moesten we wat gezopen hebben om het lacherig over seks te hebben, nu praten we er heel open over tijdens het eten. Wel fijn, als je veilig je vragen kunt stellen.”

Ina: “Mijn vriendinnen moesten daar niet eerst voor drinken. Ik denk dat we in het eerste middelbaar zaten toen iemand zei: ‘Jongens, ik heb gemasturbeerd.’ We zijn heel jong beginnen experimenteren en we hebben daar altijd veel over gepraat. Ik vind het goed dat Flowjob toont dat daar niets mis mee is.”

Flo Windey

• 24 jaar

• studeert Toegepaste Audiovisuele Communicatie

• presenteerde op Studio Brussel onder meer Moeder Floverste en nu Flowjob

• Instagram-fenomeen

• woont in Brussel

• in een relatie

De kijkers kunnen je ook vragen sturen, Flo. We gokken dat driekwart van de vragen een variant is op ‘Ben ik normaal?’

Flo: “Natuurlijk. Keiveel meisjes vragen zich af of hun schaamlippen normaal zijn.”

Ina: “Dat is een klassieker: meisjes maken zich zorgen als hun binnenste schaamlippen groter zijn dan de buitenste, terwijl het eigenlijk meestal zo is.”

Eline: “Mijn frustraties lagen bij het orgasme: zoek het maar eens uit, als jong meisje. Een man moet gewoon trekken, maar voor vrouwen zijn er een miljoen manieren om klaar te komen. Ik kon het wel, maar op een speciale manier: ik moest mijn spieren samenspannen en ergens tegenaan wrijven. Ik voelde me abnormaal want je ziet dat nergens. Ik heb pas vorig jaar ontdekt dat ik ook anders kan klaarkomen, en ik vond dat echt mindblowing.”

Flo Windey: ‘Het zou interessant zijn om een man te horen zeggen: het lukt mij niet vaak om een vrouw te laten klaarkomen. Dát wil je horen.’ Beeld Daniil Lavrovski
Flo Windey: ‘Het zou interessant zijn om een man te horen zeggen: het lukt mij niet vaak om een vrouw te laten klaarkomen. Dát wil je horen.’Beeld Daniil Lavrovski

Flo: “Op school leer je hoe je wel en niet zwanger moet worden, en hoe een man klaarkomt. Ja, maar ík wil klaarkomen. Waarom leer ik dat niet?”

Er is toch nog nooit zoveel informatie voorhanden geweest?

Ina: “Er is gewoon te veel informatie. Je moet ook een beetje weten waar je moet zoeken en het internet helpt je niet altijd, integendeel zelfs.”

In Flowjob werden archiefbeelden gemonteerd van een of ander oud programma over seks. ‘Meisjes hunkeren naar liefde, jongens willen vooral geslachtelijke betrekkingen’, klinkt het.

Flo: “Ik kan seks en gevoelens makkelijk loskoppelen van elkaar.”

Ina: “Ik ook.”

Eline: “Ik vind dat ook niet per se mannelijk. Ik denk dat veel vrouwen dat kunnen.”

Eline, op Instagram benoem je jezelf als sex positive. Wat betekent dat?

Eline: “Dat je positief kijkt naar seksualiteit. Dat het geen taboe is en dat je anderen niet zal shamen om hun voorkeuren of geaardheid.”

Waarom voel je de nood om dat expliciet te stellen?

Eline: “Dat verlaagt de drempel: ik wil dat mensen weten dat ze mij dingen mogen vragen.”

Ina: “Sekspositief is erkennen dat seks iets leuks is. Het gaat om je veilig voelen bij je seksualiteit. De nadruk lag lang op het negatieve: seks is vies en gevaarlijk en zorg vooral dat je niet zwanger wordt.”

Eline: “Mijn seksueel leven is begonnen met zwangerschapsangst. Ik was veertien en doodsbenauwd omdat ik dacht dat ik van een druppel sperma zwanger zou worden.”

Flo: “In mijn school zat een meisje dat het had uitgemaakt met haar vriendje omdat ze dacht dat ze van pijpen zwanger kon worden.”

Eline: “Ik denk dat veel meisjes dat meemaken. Eerst zijn ze angstig, daarna volgt een periode van schaamte, want niemand praat over masturbatie. Telkens als je bent klaargekomen, denk je: moest dat nu? Ja, dat moest (lacht). Ik vind het treurig dat de zotste dingen die ik geleerd heb van mijn partners komen, van mannen dus.”

Eline Van Hooydonck: ‘Mijn seksueel leven is begonnen met zwangerschapsangst. Ik was veertien en doodsbenauwd omdat ik dacht dat ik van een druppel sperma zwanger zou worden.’ Beeld Daniil Lavrovski
Eline Van Hooydonck: ‘Mijn seksueel leven is begonnen met zwangerschapsangst. Ik was veertien en doodsbenauwd omdat ik dacht dat ik van een druppel sperma zwanger zou worden.’Beeld Daniil Lavrovski

Eline Van Hooydonck

• 28 jaar

• studeerde Kunstgeschiedenis

• werkt voor RoSa en De Messenwinkel

• organiseerde in mei de mars tegen seksueel geweld in Antwerpen

• woont in Antwerpen

• in een relatie

Zoals?

Eline: “Dat anders klaarkomen dat ik vorig jaar ontdekte, is mee in gang gezet door mijn vriend, die zei: ‘Hoezo, jij hebt geen vibrator? En waarom niet?’ Niet op een opdringerige manier; hij wilde dat voor mij, want dat geeft wat meer mogelijkheden.”

Dus als je beslist er eentje te kopen, dan deel je dat online?

Eline: “Ik vond dat een heel moeilijke zoektocht, ik wist echt niet waar ik moest beginnen, dus ik dacht dat mensen daar wel iets aan zouden hebben. Ze hebben alleszins massaal gereageerd. Ik heb veel berichten gehad van jonge meisjes die mijn filmpjes chill en grappig noemen. Ze weten nu ook: Eline heeft ook een paar keer moeten proberen, dat is normaal.”

Ina: “Ik vond mijn vibratorrecensies ook de allerleukste opdracht tot nu toe, juist omdat het zo persoonlijk is.”

Flo: “Je wilt advies van iemand die dat ook echt gebruikt. Dat maakt de drempel zoveel lager.”

Is een vibrator iets wat elke vrouw tegenwoordig in huis moet hebben?

Ina: “Ik vind dat wel. En zelfs als het je ding niet is en het ligt daarna jaren in je nachtkastje, dan heb je toch eens iets nieuws geprobeerd.”

Flo: “Het is zoals mensen die zeggen: ik zou nooit seks kunnen hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Komaan! Als ik een stuk chocola voor je neus leg en jij zegt dat je dat niet lust, dan zeg ik: próéf eerst eens. Dan kun je nog zeggen dat het je ding niet is.”

Eline: “Ik had iets nieuws nodig voor mijn zelfontdekking. Grappig detail: ik heb zo’n Magic Wand gekocht (vibrator voor clitorisstimulatie, red.), dat is gigantisch groot. Je wilt echt niet weten hoeveel mensen denken dat je die moet inbrengen. Mannen van veertig die mij daarover berichten stuurden. Ten eerste: dat is vies. Ten tweede: gast, meen je dat nu? Je bent veertig en je weet niet hoe een vibrator werkt?”

Flo: “Je mag een man niet te snel pervers noemen. Jij bent sekspositief, maar hij ook. Of onhandig. Ik krijg ook veel berichten van mannen van allerlei leeftijden, dat is helemaal oké. Behalve als iemand zegt: kom eens op mijn gezicht zitten.”

Hoe ongemakkelijk was seks in jullie puberteit?

Flo: “Tot mijn vijftiende was ik totaal niet geïnteresseerd, daarna vond ik seks leuk en interessant. Ik ben ook altijd heel mondig geweest: ‘dat was niet goed, laten we het nog eens doen’. Tot ik op een terrasje zat met een nieuwe date en er toevallig twee gasten voorbijkwamen met wie ik geslapen had. Ik heb dat ook gezegd tegen mijn date en ik zag aan zijn gezicht: we zitten hier nog maar een half uur...”

Ina: “Omgekeerd was het wellicht anders geweest.”

Flo: “Dan had hij zich vast op zijn borst geklopt. Ik voelde me soms wel wat beschaamd over wat ik deed. Niet met wie of hoe vaak, maar ik hoopte wel dat die jongens daar niet over zouden opscheppen tegen hun vrienden. Dat vind ik te intiem.”

Eline: “Weet je wat ik moeilijk vond? Ik ben begonnen met masturberen rond mijn zesde. Wat moet je daarmee?”

Ina: “Dat is een normale seksuele ontwikkeling. Maar als kind word je aangeleerd: niet met je hand in je broek. Die angst zit er dus wel wat in, als je ouder wordt. Het mag niet.”

Ina Van Ransbeeck: ‘Mijn mama vroeg of ze één vibrator zelf mocht recenseren. Ze is fier op wat ik doe.’
 Beeld Daniil Lavrovski
Ina Van Ransbeeck: ‘Mijn mama vroeg of ze één vibrator zelf mocht recenseren. Ze is fier op wat ik doe.’ Beeld Daniil Lavrovski

Ina Van Ransbeeck

• 25 jaar

• studeerde Pedagogie en Seksuologie

• werkt als zelfstandig seksuologe voor Flair en in een groepspraktijk

• woont in Hamme

• in een relatie

Jullie kennen vast wel de orgasmekloof: volgens onderzoek van Sexpert Vlaanderen komt negen op de tien mannen zo goed als altijd klaar, terwijl dat bij vrouwen maar een kleine helft is. 14,5 procent van de vrouwen heeft zelfs nog nooit een orgasme ervaren. Herkenbaar?

Ze knikken alledrie.

Eline: “Heb je de statistieken voor lesbische koppels ernaast gelegd? Dat verschil is belachelijk groot.”

Ina: “Dat wil niet zeggen dat het de schuld is van de mannen.”

Eline: “Bwa...”

Ina: “Ik bedoel: het is bij vrouwen wat moeilijker om het allemaal te vinden en te weten.”

Eline: “Dat is waar. Maar Flo, jij hebt in een filmpje mannen gevraagd of ze beffen. Keiveel mannen willen dat niet doen. Maar als het over pijpen gaat, zeggen alle meisjes: ja, natuurlijk. Daar is veel schroom over, maar voor mij en veel vriendinnen is gebeft worden de makkelijkste manier om klaar te komen.”

Ina: “We moeten vrouwen helpen om mondiger te worden zodat ze kunnen zeggen: dat is niet oké.”

Eline: “Pas op, ik vind mezelf supermondig. Maar ik merk dat ik het in bed nog altijd moeilijk vind om ‘nee’ of ‘ja’ te zeggen, of ‘doe het zo’.”

Flo: “Als je je eigen lichaam hebt ontdekt, dan is het veel makkelijker om in bed te zeggen wat je wilt. Die kloof is vaak toch ook iets mentaal: sommige mensen denken teveel na tijdens de seks. Ik merk het bij mezelf ook, als ik het druk heb. Dan ben ik mijn orgasme precies aan het uitstellen omdat ik met andere dingen bezig ben.”

Eline: “Ik heb ontdekt dat ik actief moet fantaseren om klaar te komen. Als ik nergens aan denk, dan lukt het niet. Dat is ook iets dat je moet weten.”

Ina: “Het is bij niemand precies hetzelfde. Je hoort vrouwen vaker zeggen: ik kan het wel alleen, maar ik ben nog nooit klaargekomen tijdens de seks. Dan kan ik enkel tips meegeven: probeer jezelf eens te bevredigen tijdens de seks, en communiceer. Dat is de essentie. En als je het niet met woorden kunt zeggen, verplaats dan zelf zijn of haar hand.”

Flo: “Ik geef vaak recensies na de seks: dat vond ik goed, dat kon beter. Op een grappige manier, hè. Dat is nooit awkward en mannen zijn ook nieuwsgierig, hoor.”

Hebben jonge vrouwen nog veel last van schroom?

Ina: “Steeds minder, denk ik. Anderzijds is er wel een sterk schoonheidsideaal waaraan moet worden voldaan.”

Eline: “Volgens mij is er nog veel schroom. Ik ben hier precies wel de pessimist (lacht). Wij zijn ook al wat ouder, hè. Maar onder vriendinnen werd er wel veel gepraat over scheren en waxen. Dat zorgt wel voor een pakketje onzekerheid. Ik heb dat ook een paar keer gehoord: ik was achttien en ik moest gewaxt zijn. Scheren was niet genoeg voor mijnheer.”

Flo: “Echt? Ik heb nog nooit zoiets gehoord.”

Ina: “Er is alleszins meer aandacht voor vrouwen en ik ben ervan overtuigd dat de aandacht voor de orgasmekloof helpt. Kennen jullie de website OMGyes, waarop vrouwen hun masturbatietechnieken tonen? Dat is heel persoonlijk en duidelijk, zoals ‘ik vind het leuk om tien cirkels te draaien en dan even te wachten’. Daar zitten technieken tussen waaraan je nog nooit hebt gedacht.”

null Beeld Daniil Lavrovski
Beeld Daniil Lavrovski

Eline: “We weten ook nog maar pas hoe een clitoris eruitziet.”

Flo: “Die is negen centimeter lang!”

Deze woensdag verschijnt de laatste video van Flowjob. De meest populaire aflevering, die met voormalig MNM-gezicht Julie Van den Steen, is inmiddels 241.000 keer bekeken maar over een vervolg is nog niet gesproken.

Het was voor Flo sowieso jarenlang leuren met een eigen programma over seks. Maar terwijl ze in Nederland al veertien jaar kijken naar het expliciete en weinig omfloerste Spuiten en slikken, of recent nog De sekszusjes, kreeg zij steeds te horen dat Vlaanderen daar niet klaar voor is. “Ik heb het echt gehad met dat braaf gezeur over seks: pas op hier en pas op daar. Ik word daar echt ambetant van. Ze zeggen dat Hollanders heel direct zijn, en dat klopt allicht. Belgen zijn heel gereserveerd. Maar je zou er van versteld staan wat mensen zoal in bed doen. Mensen die het luidst roepen dat een programma als Flowjob niet nodig is, die hebben echt kinky seks. Alleen praten ze er niet over.”

Ze heeft het over Goedele Liekens, die in Engeland de erg expliciete maar goed onthaalde programma’s Sex in Class en Sex Box maakte. “Wat ze daar gedaan heeft, vind ik honderdduizend keer beter dan wat ze hier ooit gemaakt heeft. Ik vind het echt lastig dat ze die programma’s hier niet kan maken. Ze is slim, knap en vrijgevochten. En ze komt zo vertrouwd over.”

Eline: “Ik vind haar ontwapenend.”

Flo: “Jammer wel dat ze zo gereserveerd is, ik weet niets over haar. Als zij nu eens uit de doeken zou doen hoe ze klaarkomt, driekwart van de vrouwen zou het opeens ook kunnen. Vooral de oudere vrouwen.”

Van die gêne hebben jullie alvast geen last.

Flo: “Ik ken dat niet, gêne.”

Ina: “Ik ook niet.”

Eline: “Ik vind seks hetzelfde als eten, slapen en naar het toilet gaan.”

Iedereen weet nu wel dat je vaginaal kunt klaarkomen, Flo.

Flo: (denkt na) “Ik heb er eigenlijk nog niet bij stilgestaan dat iedereen dat nu weet. Misschien had ik daarover moeten nadenken, maar als je boodschap is dat je erover moet praten, dan maakt dat niet zoveel uit. Er is maar één ding privé: met wie ik seks heb.”

Jullie denken niet: wat gaan de collega’s zeggen?

Eline: “Ik werk bij RoSa, het kenniscentrum voor feminisme. Daar stonden ze allemaal te juichen (lacht). Ik zou nooit voor een baas kunnen werken die daarover gechoqueerd is. Juist door er niet over te praten, bestaat er iets als de orgasmekloof.”

Flo: “Ik merk wel dat het veel mensen afremt om mee te werken aan Flowjob: wat als ik later ergens solliciteer en die video duikt op? Voor mij is dat juist een réden om dit programma te maken. Dat kan toch niet, dat je daarvoor scheef bekeken wordt?”

Flo Windey: ‘Je mag trots zijn op je lichaam, je sexy voelen en daarmee experimenteren. Ik maak polaroids nu. Die soms uit de jaszak van mijn lief vallen.’ Beeld Daniil Lavrovski
Flo Windey: ‘Je mag trots zijn op je lichaam, je sexy voelen en daarmee experimenteren. Ik maak polaroids nu. Die soms uit de jaszak van mijn lief vallen.’Beeld Daniil Lavrovski

Had jij ooit gedacht dat je je brood zou verdienen met seksadvies, Ina?

Ina: “Eigenlijk wel (lacht). Ik ben alleszins niet verbaasd.”

Flo: “Jij bent echt gestoord. Ik wilde zo graag seksuoloog worden, tot ik zag wat je daar allemaal voor moest doen. Ja, ciao, zolang studeren om over seks te leuteren? Komaan man. Maar veel respect daarvoor. Ik denk dat ik lichtjes geobsedeerd ben door seks. Mijn moeder zegt dat alleszins. Anderzijds, als iets me interesseert, dan kan ik daar heelder avonden alles over opzoeken.”

Hoe werd er bij jullie thuis omgegaan met seks?

Ina: “Heel open. Wij zijn zo’n gezin waar de deur van de badkamer openstaat. Ik weet nog dat mijn ouders vroeger zeiden: of je met een jongen of een meisje naar huis komt, dat maakt ons niet uit. Ik denk dat het voor veel jongeren belangrijk is, dat dat expliciet gezegd wordt.”

Eline: “Mijn moeder is eerder van het type: hier is een boek. Voorts moest ik het zelf uitzoeken.”

Flo: “Mocht ik ongewenst zwanger zijn, ik zou direct naar mijn mama gaan.”

Veel ouders willen wel open zijn maar weten niet goed hoe ze dat moeten aanpakken.

Flo: “We zijn nooit rond de tafel gaan zitten om het daar eens over te hebben en ze hebben me nooit condooms gegeven. Dat zou raar geweest zijn. Maar ze hebben me wel eens gevraagd of ik het veilig doe. Als mijn vriend blijft slapen, zegt mijn moeder: ‘Geen seks in uw kamer, hè.’ Of toen we op tv onhandige seks zagen: ‘Ik hoop dat je niet op die manier seks hebt, hoor’. Van die domme, luchtige mopjes.”

Eline: “Wat heel goed werkt, is een codewoord. Bij ons thuis is dat ‘zwemmen’. Dan vraagt mijn mama aan mijn zus: heb jij je brevet al? Dat is grappig en je kunt er alle kanten mee uit: heb je de schoolslag al gedaan of is het nog crawl?”

Ina: “Kun jij al goed duiken? (lacht) Het gaat vooral om het idee dat je iets kunt vertellen als je dat wilt.”

Flo: “Iedereen heeft een safe space nodig, een plek waar je kunt vertellen en vragen wat je wilt. En als dat bij je ouders is, dan is dat het beste ooit.”

Zijn ze fan van jullie openheid?

Ina: “Mijn mama vroeg of ze één vibrator zelf mocht recenseren (lacht). Ze is fier.”

Flo: “Amai. Love her. Mijn ouders hebben wel gevraagd of ik dat nu echt allemaal moet vertellen. Ik heb nog een veertienjarige broer, dus ik snap het wel. Maar hij weet ook dat hij bij mij terechtkan, als hij ooit vragen heeft.”

Wat moeten ouders weten over sexting?

Flo: “Dat iedereen het doet. Je kind gaat daar sowieso mee experimenteren. Ik zou hun, of ze nu een zoon of een dochter hebben, het boek van illustratrice Chrostin geven (‘Sommige meisjes houden niet van roze’, LB). Daarin legt ze alles uit over de puberteit, beschreven vanuit haar eigen ervaringen.

“Want het is ongemakkelijk om te zeggen: als je begint te sexten, zet dan je hoofd niet op die foto, want pubers zijn onbetrouwbaar. Wacht daarmee tot later, als je een relatie hebt.

“Je mag trots zijn op je lichaam, je sexy voelen en daarmee experimenteren. Ik maak polaroids nu. Die soms uit de jaszak van mijn lief vallen.”

Eline Van Hooydonck : ‘Ik heb pas vorig jaar ontdekt dat ik ook anders kan klaarkomen, en ik vond dat echt mindblowing.’ Beeld Daniil Lavrovski
Eline Van Hooydonck : ‘Ik heb pas vorig jaar ontdekt dat ik ook anders kan klaarkomen, en ik vond dat echt mindblowing.’Beeld Daniil Lavrovski

En porno: ja of nee?

Eline: “Ik ben heel jong beginnen kijken, ik was elf of twaalf. Als je dan met seks begint, dan probeer je dat wel wat na te doen. Luid kreunen en zo. Is dat erg? Nee, misschien wel een beetje stom. Maar ik heb er ook veel van geleerd.”

Flo: “Wij keken stiekem naar Spuiten en slikken.”

Ina: “Op verjaardagsfeestjes keken wij porno op de televisie. Bij Telenet moet je dan een code ingeven, maar die is op elke televisie standaard dezelfde (lacht). Dat zijn wel filmpjes waarin de man centraal staat en al eens klaarkomt op het gezicht van de vrouw. Als je jong bent, denk je wellicht dat het zo hoort.”

Eline: “Je denkt dan snel: mag ik wel naar porno kijken? Ja, dat mag. Met de juiste omkadering kan het wel.”

Ina: “Porno heeft ook veel voordelen: je kunt ervan bijleren, het is ontspannend, het kan masturbatie leuker maken. Misschien dat het voor sommige mensen in sommige omstandigheden niet zo goed is. Maar dat is geen reden om met het vingertje te staan zwaaien.”

Flo: “Romantische films wekken bij mij ook allerlei verwachtingen op: als wij ruziemaken, wil ik dat mijn lief met bloemen voor mijn deur komt staan. Maar ondertussen weet ik wel dat het zo niet gaat.”

Ina: “Het is wel moeilijk om op internet goede porno te vinden. Ik kijk graag naar Erika Lust, maar daarvoor moet je betalen.”

Eline: “Bwa, ieder zijn ding. En je kunt ook makkelijk andere dingen opzoeken, zoals literaire porno.”

Flo: “Amai ja.”

Ina: “Of sounds of pleasure. ASMR (zachte, repetitieve geluiden, heel populair op YouTube, LB) vind ik ook zalig.”

Flo: “Daar word ik dan echt kut en ambetant van.”

Vrouwen zouden ook vooral naar lesbische porno kijken; Flo definieert zichzelf als bi terwijl Julie Van den Steen zichzelf in Flowjob bicurious noemde, of nieuwsgierig naar seks met vrouwen. Er zijn ook steeds meer mensen die zich pan-, demi- of sapioseksueel noemen.

Ina: “Ze gaan inderdaad steeds verder met die labels.”

Flo: “Weet je wat leuk is? Dat Het Laatste Nieuws daarover een artikel schreef om uit te leggen wat bicurious precies is, in plaats van er een sensatiestuk van te maken.”

Eline: “Ik zie geaardheid als een continuüm. Ik heb nog geen seks gehad met vrouwen maar ik zie mezelf niet als 100 procent hetero.”

Ina: “Dat kan ik volgen. Ik heb al seks gehad met vrouwen maar ik kan me niet voorstellen dat ik op een vrouw verliefd zou worden.”

Waar zijn trouwens de jonge mannen die seksadvies geven?

Flo: “Ik vermoed dat er wel duizend mannen zijn die in Vlaanderen een Spuiten en slikken willen maken. Bouba (Kalala, een Studio Brussel-collega, LB) had dit programma evengoed kunnen hosten. Hij had het alleen niet Flowjob kunnen noemen. Boubjob, misschien.”

Eline: “Ik zou het toch lastig vinden als een man uitleg zou geven over het vrouwelijk orgasme.”

Flo: “Ik leg ook helemaal niets uit. Maar het zou wel interessant zijn om een man te horen zeggen: het lukt mij niet vaak om een vrouw te laten klaarkomen. Dát wil je horen. Mensen uit de lgbtq-gemeenschap zouden daar ook perfect geschikt voor zijn.”

Eline: “O ja, die hebben nauwelijks voorbeelden, dus zij hebben alles zelf moeten uitzoeken.

“Of wat met een dagelijkse rubriek in Iedereen beroemd? Dat zou toch passen, in een wat braver format?”

Flo: “Maar ik vind Flowjob al te braaf. Ik wil nog verder gaan.”

Als je carte blanche kreeg, wat zou je doen?

Flo: (lacht) “Dat ga ik niet zeggen. Maar het zit in mijn hoofd en ik ga doorrammen tot het er komt.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234