Dinsdag 07/04/2020

Mobiliteitsplan

Mobiliteitsschepen Watteeuw: "Een ja/nee-vraag zoals N-VA wil is te gemakkelijk"

Filip Watteeuw.Beeld BELGA

Na vier uur debatteren over het nieuwe circulatieplan in Gent, en het voorstel van N-VA-kopman Siegfried Bracke voor een referendum, legden de fractieleiders van de meerderheidspartijen sp.a, Groen en Open Vld vannacht een amendement op tafel. Over de voorgestelde "voortdurende volksbevraging", door een "burgerkabinet" begeleid, wordt vanavond nog formeel gestemd. Een referendum noemt Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) in 'De Ochtend' te makkelijk: "Een nietszeggende vraag met een nietszeggend antwoord."

Op 3 april 2017 wil de Gentse bestuurscoalitie het voetgangersgebied verdubbelen en de binnenstad bijkomend in zes sectoren verdelen om doorgaand verkeer te weren. Cruciaal in het circulatieplan zijn een aantal flankerende maatregelen, zoals een vlottere doorstroming op de R4 en extra Park&Rides.

Via een referendum met de vraag "Vindt u dat Gent en de Gentenaars beter worden van het voorliggende 'Circulatieplan Binnenstad Gent'?" wilde N-VA-fractieleider Siegfried Bracke het laatste woord over het plan aan de Gentenaar zelf geven. Er volgde drie uur debat, waarbij vijf N-VA'ers, CD&V-kopman Veli Yüksel en twee Vlaams Belangraadsleden hun licht lieten schijnen over de inhoud van het plan en hun steun uitdrukten voor het referendum.

Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) vindt een referendum te makkelijk: "Een nietszeggende vraag met een nietszeggend antwoord", zo reageerde hij in Radio 1-programma 'De Ochtend'.

De leden van de meerderheidspartijen Open Vld, sp.a en Groen legden daarop een amendement op tafel waarbij ze vanaf maart een "oplossingsgerichte dialoog" willen opzetten met specifieke doelgroepen, zoals bewoners, handelaars, zorgverstrekkers of mensen met een handicap. "Deze dialoog kan leiden tot verdere concrete afspraken en verfijningen voor en na de invoering van het plan", klinkt het.

Sigfried BrackeBeeld Wannes Nimmegeers

Burgerkabinet

Na de invoering willen de raadsleden een "representatieve en kwalitatieve bevraging bij Gentenaars en niet-Gentenaars met de bedoeling hieruit kwaliteitsverbeteringen en problemen te detecteren en voorstellen tot verfijning en bijsturing te formuleren."

Een "burgerkabinet" moet de bevraging en andere reacties laten begeleiden, evalueren en aansturen. Dat burgerkabinet, bestaande uit 150 tot 200 Gentenaars die in juni en oktober 2017 samenkomen en januari en mei 2018, wordt via een open oproep samengesteld. De samenstelling en werking moet tegen deze zomer voorgesteld worden. Verder wordt nog gevraagd om een aantal specifieke begeleidende maatregelen te nemen bij de invoering van het circulatieplan, zoals voldoende politie en verkeersbegeleiders voorzien of een communicatiebudget voorzien. Ook moeten specifieke maatregelen volgen voor personen met een beperking en mensen die slecht te been zijn.

"Het is een zeer ingrijpend en ambitieus plan", zegt Watteeuw nog op Radio 1. "Ik begrijp dat er veel vragen zijn. Het is aan ons om goede informatie te geven, dialoog aan te gaan, gesprekken te voeren, ... maar we willen de Gentenaars op een volwassen manier betrekken. Niet met een simpele ja/nee-vraag."

Stemming

Vanavond om 19.00 uur zal de Gentse schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Filip Watteeuw (Groen) antwoorden op de kritiek van de oppositie. Daarna volgt een stemming over het circulatieplan alsook het voorstel tot referendum dat de fractieleiders van de meerderheidspartijen sp.a, Groen en Open Vld met het amendement hebben beantwoord. Hun voorstel gaat "veel verder dan een referendum dat slechts eenmalig en op een ongenuanceerde wijze naar de mening van de Gentenaar peilt", klonk het. "We kiezen daarbij expliciet voor permanente inspraak, geen single shot. We gaan voor een kwalitatieve inspraak, waar we concreet iets aan hebben, en dus geen simpele ja/nee op een vraag over het gevoel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234