Vrijdag 22/10/2021

Aanslagen Brussel

MIVB: "Geen vraag gekregen voor stilleggen metro" | Mars in Brussel wordt uitgesteld

null Beeld

• 31 doden en 340 gewonden, van wie 101 nog in het ziekenhuis
• Jambon en Geens geven uitleg: "Eén persoon blunderde"
• Verdachte Fayçal Cheffou, samen met 3 anderen, gearresteerd
• Neergeschoten man in Schaarbeek aangehouden
• MIVB ontkent dat regering vroeg om metro stil te leggen

Wij sluiten onze liveblog hier af voor vandaag. Bedankt om het bij ons te volgen. Hieronder leest u een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag.

→ Blijf de laatste ontwikkelingen volgen via onze Twitter-account en Facebook-pagina. Belangrijke nieuwsalerts krijgt u door meldingen in te schakelen in onze app voor iOS of Android.

In een nieuwe door IS vrijgegeven video is te zien hoe de Belg Hicham Chaib (34), de voormalige rechterhand van Sharia4Belgium kopstuk Fouad Belkacem, de aanslagen in Brussel verheerlijkt en dreigt met meer terreur. Op het einde van de video schiet Chaib een IS-gevangene door het hoofd. De echtheid van de beelden is bevestigd.

> Lezen: Antwerpse Syriëstrijder eist aanslagen Brussel op in nieuwe IS-video

Hicham Chaib. Beeld
Hicham Chaib.

In de woning in Dison (Verviers) van de radicale imam Shayh Alami is een huiszoeking uitgevoerd. Dat heeft Yvan Ylieff, de burgemeester van Dison (PS), bevestigd. Tegen de imam is een tweede koninklijk besluit tot uitzetting genomen.

De radicale geestelijke wordt beschuldigd van salafistische propaganda en gewelddadige preken. "Ik weet dat de politie in de voormiddag in de woning van de imam geweest is. Voor zover ik weet, is de man niet opgepakt en werd er niets alarmerends aangetroffen", aldus de burgemeester.

Imam Shayh Alami Beeld
Imam Shayh Alami

Uit een eerste analyse door experts van het luchthavengebouw in Zaventem dat getroffen werd door een terroristische aanslag, blijkt dat het gebouw stabiel is en dat het Connectorgebouw met de controleposten voor handbagage en personen intact is. Brussels Airport onderzoekt nu de mogelijkheden om tijdelijke incheckbalies te organiseren, meldt het zaterdag in een persbericht.

Tijdens het eerste, voorlopige onderzoek van de terminal op de luchthaven zijn geen stabiliteitsproblemen van het terminalgebouw vastgesteld. Brussels Airport bekijkt nu hoe er tijdelijke incheckbalies kunnen worden ingericht. "De meest optimale plaats moet daarvoor geïdentificeerd worden en de praktische organisatie ervan moet worden bekeken samen met de vliegmaatschappijen en bagageafhandelaars", klinkt het.

De NMBS heeft dinsdag na de aanslag in Brussels Airport van de regering de vraag gekregen om haar stations in Brussel te ontruimen. "Zodra we die vraag kregen, hebben we daarop gereageerd", zegt woordvoerder Dimitri Temmerman zaterdag. Over het exacte tijdstip van de vraag wil hij echter geen commentaar geven.

Vrijdag had minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in de Kamer verklaard dat de beslissing om de metro en de vijf stations in Brussel te ontruimen al om 8.50 uur was genomen, 21 minuten vóór de aanslag in het metrostation Maalbeek plaatsvond. De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB zei zaterdag echter dat ze vanuit de regering geen enkele vraag had gekregen om de metro te evacueren.

Volgens Le Soir hebben de organisatoren van de 'mars tegen angst' in Brussel beslist om de manifestatie van morgen uit te stellen. Daarmee komt de organisatie tegemoet aan de vraag van binnenlandminister Jan Jambon (N-VA).

Geconfronteerd met de vraag van VRT of de federale regering niet het bevel heeft gegeven om het metroverkeer stil te leggen, zoals de MIVB beweert, wilde Jambon enkel kwijt dat "dit is een zaak van het Brussels Gewest is."

In een reactie aan persagentschap Belga liet de binnenlandminister kort daarna weten dat hij "met de verschillende partners zal uitzoeken hoe de zaken zijn verlopen om zo snel mogelijk uitsluitsel te geven."

Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) en Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) vragen burgers om manifestatie op zondag om 'veiligheidsredenen' uit te stellen.

Het Crisiscentrum heeft een nieuwe slachtofferbalans bekendgemaakt. Er zijn bij de aanslagen van dinsdag 31 doden gevallen, van wie er inmiddels 24 geïdentificeerd zijn. Er liggen nog 101 slachtoffers in het ziekenhuis, van wie 62 op intensieve zorgen. 32 slachtoffers zijn zwaar verbrand. Zij worden opgevangen in gespecialiseerde brandwondencentra.

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen meldt dat slachtoffers voor psychologische steun terechtkunnen bij de dienst slachtofferhulp van de Centra voor Algemeen Welzijn¿ op het nummer 078 150 300 of via www.caw.be en bij Tele-Onthaal (106).

De MIVB heeft geen enkele vraag gekregen van de federale regering om het metroverkeer stil te leggen. Dat zegt een woordvoerder van de Brusselse vervoersmaatschappij. Gisteren verklaarde binnenlandminister Jan Jambon nog dat die opdracht er kwam om 9.04 uur, enkele minuten voor de bom op de metro in Maalbeek ontplofte.

Brussels Airport heeft de website www.brusselsairport2203.be gelanceerd. Daar kunnen mensen terecht voor de recentste informatie over de luchthaven na de terroristische aanslagen van 22 maart. Dat meldt Anke Fransen van Brussels Airport.

De website kan worden geraadpleegd in het Nederlands, Frans en Engels en biedt een antwoord op veelgestelde vragen, zoals "Hoe en wanneer kan ik mijn auto ophalen? " en "Welke bagage is beschikbaar en waar en hoe kan ik die afhalen? ". Op de website kunnen mensen ook hun medeleven betuigen.

De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene vraagt aan de deelnemers van de herdenkingsplechtigheid zondag op het Beursplein in Brussel "met aandrang" om geen tassen mee te nemen. De politie zal aanwezig zijn om de veiligheid van de deelnemers te verzekeren en zal ook controles uitvoeren. "Er zullen geen tassen, rugzakken, plastictassen, sporttassen en enige andere vorm van verpakking toegelaten worden op het Beursplein", luidt het.

Op het Beursplein wordt zondag om 14 uur een herdenkingsplechtigheid georganiseerd voor de slachtoffers van de aanslagen op Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek dinsdag.

Kinderen branden een kaarsje op het Beursplein. Beeld photo_news
Kinderen branden een kaarsje op het Beursplein.Beeld photo_news

De man die vrijdag werd overmeesterd aan de tramhalte in Brussel is Abderamane A. Zijn aanhouding werd voor 24 uur verlengd. A. zou van Frans-Algerijnse afkomst zijn, jarenlang in Afghanistan verbleven hebben en was betrokken bij de moord op commandant Massoud, die net voor de aanslagen op 11 september 2001 werd vermoord. A. kreeg daar in 2005 zeven jaar cel voor in Frankrijk. De arrestatie nu zou betekenen dat er een link is tussen verschillende generaties jihadi's.

Achmed Sjah Massoud was een Afghaans-Tadzjiekse militaire leider die betrokken was bij de verdrijving van de Sovjet-Unie uit Afghanistan. Vanaf 1996 vocht hij als een van de leiders van de Noordelijke Alliantie tegen de taliban, die hem uiteindelijk vermoordden op 9 september 2001. Massoud is vandaag nog altijd een nationale held in Afghanistan.

Massoud is een volksheld in Afghanistan. Beeld
Massoud is een volksheld in Afghanistan.

Fayçal Cheffou wordt aangehouden en aangeklaagd wegens betrokkenheid bij terroristische activiteiten, terroristische moorden en poging tot terroristische moorden. Dat meldt het parket. Er is echter nog geen bevestiging dat hij de man in de witte jas zou zijn, die te zien is op de bewakingsbeelden van de luchthaven van Zaventem.

Samen met Cheffou werden er nog drie andere verdachten aangehouden. Het gaat om Rabah N., wordt verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

Tawfik A. werd na grondig verhoor terug vrijgelaten door de onderzoeksrechter.

Aboubakar A. werd ook aangehouden en in verdenking gesteld wegens deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. De persoon die bij hem in het voertuig was, werd na verhoor terug vrijgelaten.

Fayçal Cheffou. Beeld
Fayçal Cheffou.

Fayçal Cheffou zou tijdens een line-up geïdentificeerd zijn als de derde terrorist op de luchthaven van Zaventem. Het zou de taxichauffeur zijn geweest die het drietal dinsdag naar Zaventem bracht die vond dat hij verdacht veel leek op de man met de witte jas en het hoedje op de bewakingsbeelden. Dat schrijven Le Soir en Het Nieuwsblad, maar is nog niet officieel bevestigd.

null Beeld

Brussels Airport stuurt enkele ploegen naar de luchthaven van Luik, om hen bij te staan in het operationele proces. Dat heeft een woordvoerster van de luchthaven gemeld. Het gaat onder meer om werknemers van Brussels Airport die instaan voor de bewegingen op de tarmac, zeg maar het parkeren van de vliegtuigen. Ook zullen er teams van Brussels Airport passagiers begeleiden in de terminal van de luchthaven van Luik.

De luchthaven van Luik had vrijdag om hulp gevraagd. Door de aanslagen in Zaventem dinsdag zijn veel luchtvaartmaatschappijen tijdelijk uitgeweken naar onder meer de luchthaven van Luik, die moeite heeft om het grote aantal passagiers te verwerken.

De MIVB heeft samen met verzekeraar Ethias een gratis telefoonnummer en een apart e-mailadres opgericht waarop slachtoffers van de aanslag in het metrostation Maalbeek terecht kunnen voor bijstand en een antwoord op concrete vragen over hun schade.

Het gratis telefoonnummer 0800 94 00 5 is 7 dagen op 7 bereikbaar tussen 8 en 22 uur. Wie vanuit het buitenland belt, kan terecht op +32 4 235 86 90. Daarnaast kunnen slachtoffers ook contact opnemen via het e-mailadres metro2203@ethias.be. De MIVB benadrukt wel dat die kanalen uitsluitend bedoeld zijn voor de slachtoffers en hun nabestaanden.

De Griekse politie zou in januari 2015 in twee woningen in Athene plannen ontdekt hebben die op een terreuraanslag op de luchthaven van Zaventem wezen. Toen al werden de Belgische autoriteiten ingelicht, zo meldt de nieuwszender Skai op gezag van de Griekse politie. Er werd onder meer een kaart van Brussels Airport gevonden. Een officiële verklaring van de politie is er nog niet.

Brussels Airport zal ten vroegste dinsdag opnieuw starten met passagiersvluchten, zo meldt de luchthavenuitbater.

Commissaris-generaal Catherine De Bolle heeft een onderzoek gevraagd omdat het Astrid-communicatiesysteem van de politie uitgevallen was na de aanslag op de luchthaven. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. Volgens een agent dienden ze uiteindelijk te overleggen via Whatsapp.

Als we IS een mentale nederlaag willen bezorgen, dan moeten we ons vooral niet uit elkaar laten spelen, maar net het tegendeel doen: bruggen bouwen. Dat schrijft De Morgen-journalist Koen Vidal in zijn standpunt.

De derde bom op de luchthaven van Zaventem is wellicht door puur toeval niet ontploft. Dat zou blijken uit camerabeelden, zo schrijft Het Nieuwsblad. De derde terrorist, de man met de witte jas en het hoedje, werd door de kracht van de tweede bom weggeslingerd en liep daarna met de vluchtende massa mee naar buiten.

De vertrekhal van de luchthaven kort na de explosies. Beeld
De vertrekhal van de luchthaven kort na de explosies.

Strafpleiter Sven Mary, advocaat van terreurverdachte Salah Abdeslam, wil zijn cliënt niet langer verdedigen wanneer die de aanslagen van dinsdag in Brussel en Zaventem goedpraat. "Dan zeg ik: 'Meneer, uw waarden stroken niet met mijn opvoeding'", zo zegt hij in een gesprek met De Morgen.

Sven Mary, advocaat van Salah Abdeslam. Beeld belga
Sven Mary, advocaat van Salah Abdeslam.Beeld belga

Officieel wordt er nog altijd gezocht naar de terrorist met het hoedje uit de vertrekhal op Zaventem, maar de speurders sluiten niet uit dat het gaat om Fayçal Cheffou (35). Hij werd donderdag gearresteerd op de stoep voor de gebouwen van het federaal parket, maar weigert vragen te beantwoorden over de aanslag van dinsdag op de luchthaven.

Cheffou omschrijft zichzelf als een onafhankelijk journalist, maar werd eerder door Brussels burgemeester Yves Mayeur "een gevaar" genoemd.

Fayçal Cheffou. Beeld
Fayçal Cheffou.

De Amerikaanse popdiva Mariah Carey heeft een gepland concert voor zondag in Brussel afgezegd na de aanslagen in de Belgische hoofdstad. Het is voor de veiligheid "van mijn fans, mijn band, mijn crew'" en allen die betrokken zijn bij de tour, schrijft Carey op Twitter.

Ze hoopt haar fans binnenkort weer te zien en stuurt "hen gebeden en eeuwige liefde".

Het aantal gebruikers van de metro kan na de aanslagen een dip krijgen, maar MIVB-ceo Brieuc de Meeus is ervan overtuigd dat de reizigers snel zullen terugkeren. Dat zegt de topman in L'Echo.

Volgens de Meeus moeten "we om ons verzet te tonen, snel opnieuw gebruik maken van het openbaar vervoer". Nog volgens de topman zou het station Maalbeek nog meerdere dagen niet toegankelijk kunnen zijn. Het is nu tijd om de schade te evalueren en aan het herstel te denken, aldus de ceo.

De liberale politievakbond VSOA reageert geschokt op de uitlatingen van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Die had in de Kamer verwezen naar een Belgische verbindingsofficier in Turkije, die volgens hem had geblunderd bij de behandeling van de info over Ibrahim El Bakraoui, één van de daders van de aanslagen in Brussel.

VSOA Politie pikt het niet dat een collega publiekelijk wordt beschuldigd zonder dat de rechten van de verdediging worden gerespecteerd. De vakbond vindt het ook niet kunnen dat de politie met de vinger wordt gewezen door politici, terwijl de ene besparing na de andere wordt doorgevoerd.

"Het zou de politici sieren mochten ze op zoek gaan naar oplossingen waarbij de veiligheidsdiensten hun werk kunnen verrichten in alle sereniteit, en ze daarbij zouden zorgen dat de nodigen middelen en capaciteit voorhanden zijn", aldus de vakbond.

Minister Jambon geeft uitleg in het parlement. Beeld CREDIT: ID/ James Arthur
Minister Jambon geeft uitleg in het parlement.Beeld CREDIT: ID/ James Arthur

De toezichthouders Comités P en I waarschuwen in een nieuw rapport dat de centrale afdeling Terrorisme van de federale politie de toevloed aan informatie niet verwerkt krijgt. Dat schrijft De Tijd. In het rapport - waarvan de bespreking in het parlement werd uitgesteld wegens de aanslagen - staat dat de centrale afdeling Terro de informatie van alle politiediensten niet meer kan filteren, hoewel dat haar taak is. Terro beschikt over een "beperkte capaciteit" en zou dat werk niet meer kunnen doen.

FOUTEN IN HET ONDERZOEK
• De gebrekkige communicatie tussen Turkije en België over terrorist Ibrahim El Bakraoui ligt aan een blunderende verbindingsofficier, heeft minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon gezegd tijdens een onderzoekscommissie. Hij zal een procedure tegen de officier starten.

• Toen de Turkse autoriteiten de Belgische ambassade informatie gaven over de uitzetting van El Bakraoui, is daar te weinig mee gedaan, stelt Jambon

• Volgens informatie van VTM is de verbindingsofficier ook bereid om duiding te geven in de onderzoekscommissie, als hij daarvoor wordt opgeroepen.

• Vandaag heeft de korpschef van de Mechelse politie ontkend dat de politie van Mechelen bewust informatie zou hebben achtergehouden over het schuiladres van Salah Abdeslam. De lokale politie van Mechelen beschikte begin december 2015 al over mogelijk cruciale informatie over het schuiladres waar Salah Abdeslam vorige week werd gearresteerd. Het rapport dat daarover werd opgesteld, zou maandenlang zijn tegengehouden door de korpsleiding. Het Comité P onderzoekt de zaak.

HET ONDERZOEK
• Donderdagavond en vrijdag zijn op verschillende plaatsen in Brussel opnieuw verdachten gearresteerd die mogelijk verband houden met de aanslagen in Brussel en Parijs, en met een verijdelde aanslag in Frankrijk.

• Op het Meiserplein in Schaarbeek vond vanmiddag een spectaculaire politieactie plaats, waarbij een man werd neergeschoten. Hij zou geen gehoor hebben gegeven aan bevelen van de politie. Een ontmijningsrobot bracht een rugzak om ontploffing.

• Over de identiteit van die neergeschoten man is weinig bekend. Het parket heeft, ondanks veel speculatie, nog altijd niet meegedeeld om wie het nu precies gaat. Het gaat in ieder geval niet om Mohamed Abrini, de voortvluchtige kompaan van Salah Abdeslam, zoals sommige media hadden gemeld.

• Salah Abdeslam werkt niet meer mee aan het onderzoek sinds de aanslagen van dinsdag, heeft minister van Justitie Geens bevestigd.

DE DADERS
• Het federaal parket heeft vandaag bevestigd dat de man links op de bewakingsfoto van Zaventem Najim Laachraoui is. Zijn identiteit werd pas begin deze week vastgesteld. Daarvoor stond hij bekend onder de valse naam Soufiane Kayal.

• Van Laachraoui werden eerder al DNA-sporen gevonden op de bomgordels die gebruikt zijn bij de aanslagen in Parijs.

• Eerder werden de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui beiden geïdentificeerd als zelfmoordterroristen in respectievelijk het metrostation Maalbeek en Brussels Airport. Ook zij werden al langer gezocht door de politie na de aanslagen in Parijs in november.

• De politie zoekt nog steeds actief naar een, vooralsnog ongeïdentificeerde, derde terreurverdachte. Hij liet de zwaarste lading met explosieven achter op de luchthaven. Die ontplofte net na de aankomst van ontmijningsdienst DOVO door de instabiliteit van de explosieven.

DE SLACHTOFFERS
• In een bijgestelde balans gaf minister Jambon een nieuw overzicht van het aantal slachtoffers. Er zijn momenteel 31 mensen overleden, 150 gewonden liggen nog in het ziekenhuis, van wie 61 op de afdeling intensieve zorgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234