Woensdag 16/06/2021

Background

Mitt Romney: windhaan en goudhaantje

Mitt Romney: rijk, succesvol, maar ideologisch niet altijd even standvastig. Beeld Reuters
Mitt Romney: rijk, succesvol, maar ideologisch niet altijd even standvastig.Beeld Reuters

Een windhaan, maar ook een goudhaantje. Criticasters mogen Barack Obama's uitdager Mitt Romney dan wel omschrijven als de man die vaker van mening verandert dan van sokken, in geld verdienen is de Republikeinse presidentskandidaat bijzonder constant. Hij zou als president een van de rijkste Amerikaanse staatshoofden ooit zijn.

"Hoe rijk is Mitt Romney precies? Tel de rijkdom van de acht recentste presidenten van de VS op - van Nixon tot Obama. Verdubbel dat bedrag. Dan speel je mee in Romney's klasse", zo drukte USA Today het uit. Vergelijkingen maken door de eeuwen heen is nooit makkelijk, maar algemeen wordt aangenomen dat Romney zich ergens in de top-5 van rijkste VS-presidenten aller tijden moet ophouden.

De Mormoonse Romney (65) komt uit een welstellend en politiek actief nest: zijn vader George was onder meer gouverneur van Michigan en minister onder president Nixon. Later ging George het zakenleven in, onder meer als ceo van General Motors.

Mitt Romney studeerde aan de Stanford University, maar vertrok daar na een jaar al. Hij ging als Mormoons zendeling naar Frankrijk, waar hij bijna drie jaar zou blijven. Terug in de VS trouwde hij met Ann Davies, die hij al vanop de middelbare school kende. Zowel Romney als Davies studeerden aan de Brigham Young-unief - Romney haalde er een diploma Engelse literatuur. Mitt en Ann zouden vier kinderen krijgen, allemaal jongens: Matt, Josh, Ben en Craig.

Hoogvlieger op Harvard
Opvallend is dat de jonge Romney als een onopvallende, middelmatige student door het leven ging, maar dat veranderde nadat hij zich aan de Amerikaanse topuniversiteit Harvard inschreef. Daar volgden de hoge cijfers elkaar ineens op, en haalde hij cum laude zijn diploma in de Rechten en een MBA.

Maar hoewel Mitt Romney op een mooie academische carrière kan terugkijken, is het vooral in het zakenleven dat hij zijn naam maakte - en nog meer fortuin dan hem van thuis werd meegegeven. Hij zocht zijn weg naar de top van het Amerikaanse bedrijfsleven, waar hij het succesvolle investeringsbedrijf Bain Capital oprichtte. En hoewel hij zelf een goede start kon maken in het leven, is Romney er als fervent 'believer' van de American Dream van overtuigd dat iedereen het kan maken. Voor hem is de VS het land van de onbegrensde mogelijkheden, waar iedereen de kans heeft om op te klimmen.

Politiek liet hij in 1994 van zich horen met een - weliswaar mislukte - poging om Democratisch zwaargewicht Ted Kennedy uit het zadel te lichten als gouverneur van Massachusetts. Zijn loopbaan in de politiek zou mee dankzij de sportwereld toch uit de startblokken schieten.
Hij scoorde goede punten als betrouwbare topman in de Mormoonse Kerk en als voorzitter van het Olympisch Comité voor de Spelen van 2002 in Salt Lake City. Vooral die laatste functie, waarmee hij nationaal positief in de kijker liep, plaveide mee de weg naar een politieke carrière.

Ziekteverzekering
De pragmatische Romney deed in 2002 een succesvolle gooi naar het gouverneurschap, en maakte zo een einde aan het 40-jarige beleid van de Democraat Ted Kennedy in die staat. Een van zijn belangrijkste verwezenlijkingen in deze periode was Romneys invoering van een verplicht ziekteverzekeringssysteem in Massachusetts, en subsidies voor mensen die een dergelijke verzekering niet konden betalen of via hun werkgever afsluiten. Destijds oogstte hij in beide politieke kampen lof voor het initiatief, al zou het hem later nog in een benarde positie brengen. In een ander opvallend dossier kantte hij zich tegen het homohuwelijk, dat door een rechterlijke uitspraak in Massachusetts werd toegestaan.

Hoewel hij op een succesvolle termijn als gouverneur kon terugkijken, besloot Romney om zich in 2006 niet opnieuw kandidaat te stellen, maar om zijn kans te wagen als Republikeins presientskandidaat. Hij moest echter ruimschoots de duimen leggen voor John McCain. Veel beter verging het hem in 2012, waar hij in de race voor de Republikeinse nominatie onder meer Rick Santorum, Newt Gingrich en Ron Paul duidelijk achter zich liet.

Opportunist
In de tussentijd groeide evenwel het beeld van Mitt Romney als ethisch en politiek opportunist, een man die er geen graten in ziet om standpunten in te nemen die rechtstreeks tegen vroegere overtuigingen in gaan. Tekenend was bijvoorbeeld zijn stellingname in de ziekteverzekering: in de presidentiële race van dit jaar valt hij Barack Obama aan op dienst ziekteverzekeringsprogramma Medicare, terwijl dat zeer veel gelijkenissen vertoont met het plan dat hij destijds als gouverneur in 2006 zelf uitdokterde. Ook rond ethisch beladen thema's als abortus (eerst sprak hij zich 'pro choice' uit, later 'pro life') en het homohuwelijk durfde hij zonder blikken of blozen van kamp veranderen. En laat standvastigheid nu net een van de eigenschappen zijn die een natie van haar president eist.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234