Dinsdag 24/05/2022

Mistiaen in Ciap

l Expo

Vzw Ciap in Hasselt kun je vergelijken met de vereniging van het S.MA.K. in Gent. De Ciap ijvert voor een betere verspreiding van de beeldende kunst in de provincie Limburg en slaagt daar goed in via het organiseren van tentoonstellingen, debatten, reizen en publicaties. Ciap volgt een expobeleid waarbij vooral Belgische kunstenaars een kans krijgen die vandaag wat minder in beeld komen in galeries en musea.

De Gentse kunstenaar Carlo Mistiaen (1965) is iemand die al kan bogen op een mooi en ruim parcours, dat ooit startte in de beroemde Brusselse galerie Plus Kern. Hij bleef zijn oeuvre trouw in die zin dat hij zich bleef concentreren op het decoratieve en op volkse elementen, verwijzingen en voorwerpen. In feite kan het werk van Mistiaen het best ingebed worden in de kunst-geul waar iemand zoals Wim Delvoye zich ophoudt. Het onderzoek naar decoratieve patronen kan heel snel omslaan in een kijken dat een mens op andere en vertwijfelde gedachten brengt.

In Ciap gaat Mistiaen eenzelfde weg op door sculpturen en tekeningen te koppelen aan de arabesk. Een arabesk behoort tot het essentiële van de islamitische kunst en tegelijk verwijst het naar een danshouding. Een panty met voor vrouwen soms gênante ladders slaan in de kunst van Carlo Mistiaen om in een patroon dat verwijst naar de lichtkogels bij een nachtelijke raid... Het is maar een voorbeeld waarin het decoratieve de aanlokkelijke aanleiding wordt voor een verbreding van gedachten en geest.

Nieuw werk van Carlo Mistiaen vanaf vandaag en nog tot 7 augustus van dinsdag tot vrijdag van 14 tot 18 uur en op zaterdag van 14 tot 17 uur in vzw Ciap, Zuivelmarkt 44 in Hasselt. Info: 011/22.53.21.

Bogart in Knokke

Het oeuvre van Bram Bogart (1921) is voor de Belgische kunst van pakweg het begin van de jaren zestig van essentieel belang. Het Kunstmuseum Wintherthur onder leiding van Dieter Schwarz wijdde in 2002 een belangrijke en schitterende tentoonstelling aan Bogart, Van Anderlecht en Verheyen, de pioniers van de autonome monochrome schilderkunst. Galerie Guy Pieters in Knokke pakt nu uit met een prestigieuze tentoonstelling met Bogarts recente werk.

Op de uitnodigingskaart is het aandoenlijk om zien hoe een oude, trotse Bram Bogart op een met verf besmeurde stoel toekijkt naar zijn recente barokke kleurenexplosies. Bogart blies vanaf 1960 nieuw leven in de expressionistische kunst van de lage landen. Hij was het die de zware pâte die gelijkenis vertoont met woelige klei niet als een te beschilderen vlak beschouwde maar de kleur volledig in de materie mengde, zodat kleur en object een werden.

Bram Bogart maake schitterende matière-reliëfs waarin de handeling goed zichtbaar bleef maar in tegenstelling tot de vertegenwoordigers van de Cobra-beweging wist hij zijn innerlijke artistieke kracht in te tomen en te structureren. Bogart maakt concrete en tegelijk lyrische kunst, die zich op de smalle grens begeeft van schilder- en beeldhouwkunst. Hij bleef zijn methode trouw net zoals Niele Toroni zich al decennialang vasthoudt aan het plaatsen van een gestandaardiseerde verftoets. Bram Bogart is een artistieke einzelgänger die vooral in het buitenland de nodige aandacht verwierf met zijn verwijding van het begrip schilderkunst.

(LL)

Feest van de materie van Bram Bogart opent vandaag in aanwezigheid van de kunstenaar vanaf 17 uur en loopt nog tot 3 augustus dagelijks van 11 tot 18 uur, dinsdag gesloten, in galerie Guy Pieters, Zeedijk 742 in Knokke-Heist. Info: 050/61.28.00

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234