Woensdag 23/09/2020

'Mister Messias' Milan Mandaric duikt weer op

Charleroi gecharmeerd van geld van Mandaric

CHARLEROI.

EIGEN BERICHTGEVING

Regelmatig duikt de naam Milan Mandaric op in het Belgische voetbal, en dan vooral bij clubs die dringend nood hebben aan geld. In dat geval verkeert ook Charleroi, dat een geraamde schuldenlast heeft van 80 miljoen frank (1,9 miljoen euro). Volgens Jean-Paul Spaute, voorzitter van Charleroi, zijn de contacten met zijn 'persoonlijke vriend' en steenrijke zakenman zodanig gevorderd dat hij binnenkort een bepalende rol in het beleid van de club zal spelen. "We staan zeer dicht bij een definitieve overeenkomst", vertelde Spaute gisteren op een persconferentie die hij speciaal organiseerde om de toekomstplannen van Charleroi uit de doeken te doen.

Concreet heeft de Amerikaan van Joegoslavische afkomst zich al ingelaten met drie transfers bij Charleroi. Zo kon hij - zwaaiend met een cheque - libero Bertin Tokene overtuigen om bij Charleroi te blijven, ook al is die in beeld bij Anderlecht. Op papier is de afspraak gemaakt dat Tokene nog twee jaar langer bij Charleroi blijft, en dat hij alleen mag vertrekken als er interesse is van een buitenlandse topclub die voldoende geld op tafel legt. Een overgang naar een andere Belgische club is uitgesloten. Daarnaast zorgde Mandaric al voor de komst van twee bijkomende spelers: Mané Kaba en Souza Sandro, die vorig weekend tegen Genk de aansluitingstreffer scoorde.

Zaterdag zal Mandaric de competitiewedstrijd Charleroi-Kortrijk bijwonen. "We praten hier dus niet over een 'spook', zoals de media hem wel eens willen voorstellen", zei Jean-Paul Spaute. Vorige week reisde de voorzitter nog naar Nice om met Mandaric te onderhandelen, en uit die gesprekken bleek dat die niet geïnteresseerd is in een minderheidsparticipatie. "Hij wil 51 procent van de club. Op dat vlak is hij een echte Amerikaan. Hij wil de baas zijn, en heeft daar dollars voor over." Spaute zegt dat hijzelf niet koste wat het kost aan de macht wil blijven: "Ik heb altijd gezegd dat, áls ik een stap achteruit zet, ik alleen een gezonde club zal achterlaten. Wel, Mandaric is misschien een goede oplossing om de club gezond te maken."

Maar Spaute zegt ook niet van gisteren te zijn: "Ik zal erover waken dat deze club altijd in handen van Charleroi blijft. Mandaric heeft gezegd dat hij niet tevreden is met een club die geen Europees voetbal nastreeft of speelt. Als we in die doelstelling binnen twee à drie jaar niet slagen, zie ik Mandaric misschien weer vertrekken." En Spaute wil absoluut vermijden dat de club dan in buitenlandse handen komt, want hij weet ook dat Mandaric als eigenaar van de Franse tweedeklasser OGC Nice geprobeerd heeft de club te verpatsen aan de Italiaanse eersteklasser AS Roma. Spaute: "Het contract is juridisch zo opgesteld dat Mandaric, mocht hij opstappen, Sporting niet kan verkopen."

Mandaric heeft een mysterieuze reputatie in het Belgische voetbal. Zijn liefde voor het voetbal staat buiten kijf, net als zijn fortuin, dat hij vergaarde als eigenaar van elektronicafabrieken in Silicon Valley, maar de combinatie bleek niet altijd een voltreffer. Bij Standard was hij meer dan tien jaar geleden met grote trom voorgesteld als de redder van de club, maar toen eenmaal bleek dat Mandaric in ruil voor het geïnvesteerde geld ook de absolute macht over de club wou, geraakte hij in conflict met de Standard-bonzen André Duchêne en Jean Wauters, en mocht hij weer opstappen. Ook bij zijn huidige club Nice kon Mister Messias - zoals hij in het voetbalmilieu genoemd wordt- zijn ambities (de promotie) nog niet waarmaken, ondanks de dure transfers.

Als Charleroi met Mandaric in zee gaat, dan gaat het natuurlijk ook om geld. Spaute zegt dat Charleroi mét Mandaric het budget voor volgend seizoen zou optrekken naar 200 miljoen frank. Ook is er sprake van nog drie bijkomende transfers. Of Robert Waseige dan nog sportief aan het roer zal staan, is zeer de vraag: "Over de trainer wordt pas beslist als we zeker zijn van het behoud", zegt Spaute. "En de beslissing hangt ook van Mandaric af." Waseige zelf heeft al in verschillende interviews zijn onvrede over het beleid in Charleroi laten blijken, en acht de kans klein dat hij zijn contract bij Charleroi zal verlengen. Die stellingname lijkt wederzijds. (BF)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234