Donderdag 04/03/2021

Mister Censydiam is terug

Met Piet Van Roe komt een man aan het hoofd van de openbare omroep die gepokt en gemazeld is in de BRT-, BRTN- en VRT-structuren, een journalist die manager werd en van wie iedereen nu hoopt dat hij de nodige rust kan brengen na de tumultueuze exit van Tony Mary.

Door Liesbeth Van Impe en Walter Pauli

BRUSSEL l 'Een meesterzet' werd de aanstelling van Piet Van Roe al genoemd. Als man van het huis heeft hij immers het vertrouwen van het personeel. Maar hoe zal het directiecomité op zijn komst reageren?

Vijfendertig jaar lang was Van Roe thuis aan de Reyerslaan, tot hij in 1999, net zestig geworden, volgens de bepalingen van het minidecreet van Eric Van Rompuy (CD&V) moest opstappen. In 1964 begon hij er als journalist bij de nieuwsdienst, waar hij gestaag opklom. Van Roe werd steeds minder journalist, steeds meer manager, zeker toen hij vanaf 1986 de radio ging leiden. "Het nieuws is te belangrijk om aan journalisten alleen over te laten", was een van zijn antwoorden op de kritiek dat de onafhankelijkheid van redacties aangetast werd door al te doorgedreven marktonderzoek en managementtechnieken.

Tien jaar lang was hij directeur Radio, tot 1996. Van die tijd dateert zijn reputatie als cijferman. Van Roe introduceerde taartgrafieken en testpanels, behoefteonderzoek en 'klantenprofielen'. Hij kwam tot de conclusie dat het geen enkele zin had te proberen op de verschillende radionetten iedereen tegelijk te bedienen en creëerde de zenderprofielen die tot de dag van vandaag met Radio 1 en 2 geassocieerd worden. De nieuwe zender Donna moest dan weer een nieuw publiek aanboren, zeer tot ongenoegen van iedereen die van een commerciëler en concurrentiëler medialandschap droomde.

Toen de hele top van de VRT bedankt werd voor bewezen diensten en Bert De Graeve als nieuwe wonderboy werd binnengehaald om het wat versleten duo Cas Goossens en Jan Ceuleers te vervangen, viste De Graeve Van Roe eigenhandig op om hem aan het hoofd van de televisie te zetten. Een stap die voor elke radioman op de VRT legendarisch moeilijk is, maar die Van Roe met verve zette. "Het eerste wat ik doe als ik op kantoor aankom, is de kijkcijfers bekijken", zei hij toen. Mister Censydiam werd hij spottend genoemd, "zijne majesteit de kijker" gaat voor, klonk het bij hemzelf.

TV2 werd Canvas, Ketnet werd gelanceerd, de Vlaming leerde zichzelf na enige introspectie typeren als actieve meerwaardezoeker of spontane genieter. De VRT begon aan zijn lange achtervolgingskoers om VTM opnieuw bij te benen. Maar Van Roe legde ook de basis voor de samenwerking met productiehuizen als Woestijnvis, tekende daarmee ook voor vernieuwende en sprankelende televisie én, bovenal, hij haalde kijkers terug naar het Huis van Vertrouwen. Toen hij na drie jaar, in 1999, de fakkel doorgaf aan Christina Von Wackerbarth leek de VRT in zeer weinig meer op de BRTN waar hij ooit begon.

Vandaag wordt hij echter in eerste instantie teruggehaald omdat de VRT volgens eensluidende bronnen "rust nodig heeft". Dertien jaar circuleerde Van Roe op de hoogste echelons van de openbare omroep, zonder één openlijk conflict met de raad van bestuur. "Discussie, ja, maar die escaleerde nooit", zegt een insider. Van Roe heeft een liberale signatuur - hij werkte zelfs op het kabinet van Willy De Clercq en was zeer actief binnen de Antwerpse PVV - maar hij heeft volgens politici van alle kleuren "overal goede contacten". Als man van het huis heeft hij meer vertrouwen van het personeel dan een externe, snelle benoeming ooit kon hebben.

"Het gaat om een specifieke en tijdelijke opdracht. De beheersovereenkomst is afgesloten, de VRT boert goed, het komt er nu vooral op aan de orde te herstellen", zegt een insider. "Aangezien het directiecomité de facto achter Tony Mary is blijven staan, lag het moeilijk om een van hen te benoemen. Van Roe kent het huis en wordt overal gerespecteerd", klinkt het binnen de Vlaamse regering.

Maar zeggen dat Van Roe enkel moet beheren, is zijn taak onderschatten. Het blijft maar zeer de vraag hoe net dat directiecomité op zijn komst zal reageren. Inhoudelijk mogen strateeg Aimé Van Hecke en Van Roe grotendeels op dezelfde lijn zitten, de komende weken en maanden zal er serieus gebikkeld worden om de macht. Al hopen sommigen dat het feit dat Van Roe zelf een van de mensen is die ooit Van Hecke op de VRT binnenloodste een sussende factor kan zijn.

Blijft nog één vraag: wie heeft als eerste de naam Van Roe geopperd als opvolger voor Mary? Niemand minder dan voormalig gedelegeerd bestuurder en baas Bert De Graeve, volgens sommigen. Maar ook Vlaams viceminister-president Dirk Van Mechelen (VLD) wordt genoemd. Feit is dat Van Mechelen en De Graeve donderdagmiddag, toen alles al in gang was gezet om de kop van Mary te doen rollen, uitgebreid met elkaar telefoneerden. Wie als eerste opperde om Mister Censydiam terug naar de Reyerslaan te halen, weten zij alleen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234