Donderdag 26/11/2020

AfhaalrestaurantsBrussel

Mist u op restaurant gaan ook zo? Dit zijn onze tips met afhaaladresjes in Brussel

De betere hamburger in Brussel.Beeld ellis

Onze resto-recensenten staan voorlopig voor gesloten deuren, maar honger hoeven ze niet te lijden. De afgelopen weken hebben ze de beste takeaway-adressen uitgetest waar je veilig gerechten kan afhalen. Dit zijn de beste afhaallocaties in Brussel waar ze de regels rond social distancing omarmen.

Italiaans: Trattoria Romana ‘dai Puponi’

Aan goede pizza geen gebrek in Brussel, dus besluiten we om gevaarlijk te leven (dat doen we eigenlijk allemaal al) en een traditioneel menu te bestellen. De Trattoria Romana levert klassiekers als suppli (rijstballetjes, 5 euro), mozzarella in carrozza con alici (gefrituurde broodjes met kaas en ansjovis, 8 euro, ik zet ze meteen opzij voor de lunch de volgende dag), kabeljauwkroketten (8 euro), een kalfslapje met citroen (18 euro), saltimbocca alla romana (21 euro) en, avanti, ook nog tiramisu (7 euro), lange vingers (3 euro) en een fles chianti (35 euro). Contorni hadden we eigenlijk niet meer nodig, maar de cicoria in azijn (8 euro) - de bittere groene bladgroente – zien er te lekker uit. Er zit extra saus in de aluminiumbakjes dus warmt alles perfect op en we eten alsof er geen domani bestaat.

Rollebeekstraat 21facebookpagina 

Japans: Little Tokyo

Een bezoek aan Little Tokyo was me niet bevallen, maar de thuislevering smaakt prima. Misschien een kwestie van andere verwachtingen. We beginnen met een wakame-slaatje van gember en algen (5,5 euro), wat edamame om op te sabbelen (4 euro), huisgemaakte gyoza’s (Japanse ravioli, 10 euro) en gaan verder met een katsudon (16,5 euro): een gepaneerde varkenskotelet, met groenten, rijst en gepekelde groenten (om de overdaad aan varkensvlees te counteren, maak ik mezelf wijs). Huisgenoot bestelt een kom ramen met krokante kip (16 euro) en maakt alleen nog slurpgeluiden. The Japan Times bestempelt 2010 - 2020 als de decade dat Japans eten de wereld overnam, en gelijk hebben ze. Voorbij sushi, sashimi en tempura hebben we het volledige gamma van ‘washoku’ omarmd. Japans eten is altijd een feestje.

Sint-Bonifaasstraat 15, Elsenelittletokyo.be

Japans eten is altijd een feestje bij Little Tokyo.Beeld rv

Fine dining: Villa Lorraine

Een coronacrisis is een even goede reden als een andere om eindelijk eens bij de Villa Lorraine te eten, om te bestellen bij hun traiteurdienst dan tenminste. Chef Jeremy Geslot bedacht een maandmenu op basis van seizoensproducten. Elke dag een soep, pasta, koud of warm voorgerecht, een schotel met vis of vlees. “De desserts zijn uitverkocht”, zegt men aan de telefoon. We zijn duidelijk niet de enigen die de stress willen weg eten met chocomousse (5,4 euro). Het vleesbrood (14 euro) is er nog wel, en manlief gaat voor een courgette gevuld met lamsgehakt (18 euro). Het wordt geleverd in een aardewerken kom (7,5 euro statiegeld), omringd door groenten en krielaardappeltjes, en sjiek gebracht met de taxi (5 euro). Het is makkelijk op te warmen en de smaken blijven rond en herkenbaar. Brussel is lekker.

4 traiteurdiensten in Brusselvillalorraine.be

Fastfood

De hamburgertent is het nieuwe frietkot. Pionier Ellis (ellisgourmetburger.be) is ondertussen nationaal gegaan en heeft zijn Dierendonck meatlover. Manhattn’s (manhattns.com) serveert een stukje New York met Flatiron, Gotham en Rockefellerburgers. Het Amerikaanse Five Guys (fiveguys.com) legt het accent op versheid, customizing en handwerk. Cool Bun (facebook) wordt geroemd als een van de eerste en de beste, met een internationale en gastronomische inslag. Les super filles du tram (superfillesdutram.com) serveren de frietjes bedekt met jus en kaas, op z’n Quebecois. Geen gebrek aan mogelijkheden. Speciale vermelding voor Afroburgers (afroburgers.be) die vanuit een pop-up of foodtruck Brussel voorzien van hun legendarische kippenburger (Poulet Directeur General) uit Kameroen, de Yassa uit Senegal (met citroen) of de Ntaba uit Congo (met geitenvlees).

Thais/Vietnamees: Yaki

Waarom bestel ik van Aziatisch eten altijd te veel? Het menu van Yaki is gewoon te uitgebreid en van het lezen alleen al krijg ik honger en word ik hebberig. “Kippenvleugels (6 euro)! Gekarameliseerde kip (12 euro)! En daar: dim sums (8 euro)! Bo Bun (12,50 euro), dat is een beetje vanalles, dat willen we ook! Crevetten met crispy noedels (13 euro), vink dat aan!” Vijf minuten, wat sidedishes en veel uitroeptekens later hebben we besteld voor 72 euro. Het verschijnt in hoge doosjes, aluminium bakjes en plastic containers, waarin het eten naar mijn zin iets te snel afkoelt, maar we hebben dan ook een hele tafel vol. Het is Thais Vietnamees schrok-eten, net waar we zin in hadden, met lekkere sausjes om in te dippen. We schranzen ons te pletter en hebben nog genoeg over voor een lunch de volgende dag.

3 vestigingen in Brusselyakiresto.com

Libanees: O Liban

Geen groter plezier dan een bestelling plaatsen bij O Liban (27 of 35 euro per persoon). Er zijn de exotische namen die het menu de allure van een sprookje uit duizend-en-één nacht geven. Humus (kikkererwtenpuree), labneh (yoghurtdip) en tabouleh (bulgursalade met kruiden) liggen ondertussen in elke supermarkt. Maar hier vind je ook sawda djej (kippenlevertjes met granaatappel), rkakat (filorolletjes met kaas) loubieh bi zayt (groene bonen met olijfolie) of fattouch (salade met krokante broodreepjes). Brochettes en gegrild vlees kunnen warm gehouden worden. De rest zet je op tafel op de glanzende kartonnen schotels waarop de gerechten worden geleverd. Enkele kleurige kommetjes om de aluminium bakjes te vervangen en het wordt een souper à la Sheherazade.

Vleurgatsesteenweg 325, Elsenewww.o-liban.com

Yaki: van het menu lezen alleen al krijg je honger.Beeld rv

Vlaamse kost: Ballekes

Deliveroo biedt elf keuzes onder de noemer Belgisch: 3 kippenrestaurants, wat hamburgertenten en één halal restaurant dat Marrakech heet. Maar ook de typische Brusselaars Le Volle Gas en Ballekes. Takeaway.com heeft geen optie Belgisch, maar Frans komt dicht in de buurt en naast 3 vestigingen van O’tacos zien we daar de oude bekenden Viva m’boma en Balls & Glory. Veel plaatsen zijn gesloten, dus het wordt de jonge keten Ballekes. Er zijn drie soorten gehaktballen (160 gram): varkens- en rundsgehakt, kip of de vegan optie. Ze zwemmen in zes soorten toppings. Wij kiezen voor de overbekende tomatensaus; de befaamde versie uit Liège met siroop, ui en rozijnen; de verassend zachte vloeibare Mimolette -kaas en de Mamy Special. We gaan voluit voor comfortfood in coronatijden dus moeten er kroketjes bij, en uit plaatselijke solidariteit: Brussels sprouts, flink gepeperd, en met spekjes. Het is hartverwarmend eten voor 43,82 euro. We worden er gelukkig van, en vechtlustig. Sterf virus, sterf!

3 vestigingen in Brusselwww.ballekes.be

Ballekes: het Vlaamse troostvoedsel bij uitstek.Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234