Woensdag 28/10/2020

Column

Misschien zijn veel mannen ongewild halfblind in hun perceptie van het feminisme

Beeld UNKNOWN

Els De Pauw is journalist en copywriter. Ze schrijft meestal onder haar nom de plume Amélie O.

"De grootste vijand van het feminisme? Dat zijn de vrouwen zelf." Hij keek mij doordringend aan. Hij zei dat er misschien ook wel een mannendag moest komen. En die nationale vrouwendag, viel dat trouwens altijd samen met de Wapenstilstand? Nogal symbolisch, niet? "Kijk, er zijn weinig vrouwen die toelaten dat andere vrouwen in hun omgeving carrière maken", zo ging de schrijver verder. "Vrouwen gunnen elkaar geen succes. Geen schoonheid en geen geluk. Bij mannen ligt dat helemaal anders. Wij zijn gewoon om in een team te spelen. Wij zeggen waar het op staat, we slaan op tafel bij een meningsverschil en we gaan daarna een pint pakken." Zo te zien had hij zelf geen mannendag nodig, ter celebratie van zijn geslacht.

Ik haalde mijn schouders op. Ik zei dat het allemaal zo simpel niet was. Dat ik feminisme zeer zinvol vond. Bovenal om vrouwen, ergens anders in de wereld waar het minder goed was, van een juk te bevrijden en rechten te geven. "Maar laat hier het woord feminisme vallen en er ontstaat binnen de drie minuten een verhitte discussie tussen vrouwen", zuchtte ik. Ik zag dat zijn grijns steeds breder werd.

"Ik begrijp bovendien niet hoe jullie elkaar überhaupt verstáán. Jullie zeggen één ding, en bedoelen iets totaal anders." Hij kon het weten, zei hij, want hij leefde met vier vrouwen samen, die hij het grootste deel van de tijd niet begreep, maar van wie hij desondanks onmetelijk veel hield. We zaten vast in een cliché, hij en ik. Het deed er niet meer toe welke anekdotes we elkaar te vertellen hadden om de hele miserie rond vrouwen en hun halfbakken bevrijding te illustreren. Ik vreesde dat mannen zoals hij altijd de schuld bij vrouwen zelf zouden leggen, in discussies over glazen plafonds, glazen afgronden, krabbenmanden en dies meer. Misschien zijn veel mannen ongewild halfblind in hun perceptie van het feminisme. De dagelijkse discriminatie gaat vlot aan hen voorbij.

Iets later zat ik in de trein de flarden van ons gesprek te herkauwen, toen de vrouw naast mij haar makelaar belde. Ze was uiterst beleefd maar kordaat. De man had haar al ettelijke keren afgescheept, zo vertelde ze nadien. Ze had zowat alle mogelijke intonaties geprobeerd. Zonder succes. Het heerschap was gewoon een mannelijk chauvinistisch varken dat het moeilijk had om met vrouwen zaken te doen. Dat het verdomd lastig was om je als vrouw te handhaven in die immobiliënbranche, en voorts bij uitbreiding in de bouw. Ik knikte. "Moet ik nu echt naar dat kantoor gaan en met mijn vuist op tafel slaan?" Haar vraag was retorisch, maar wanhopig. Ik vreesde dat ze nadien geen pint zouden gaan pakken, zij en haar makelaar. Er moest misschien een hulplijn komen voor vrouwen in dagelijkse discriminatienood. Even Apeldoorn bellen. Of 797204. Iets of iemand om tegen te lamenteren. Het liefst Jozef De Witte.

Nog later, in een taxi, vroeg de chauffeur mij "of ik ook allochtoon was". "Niet dat ik weet", antwoordde ik, enigszins geamuseerd. Hij was zelf 30 jaar geleden uit Turkije gekomen, vertelde hij. Ik staarde een tijdlang in het duister, in het holst van de ingedommelde stad. Schaduwen gleden op hoge hakken langs de huizen. De honger knaagde aan mijn hersens. "Ik hoop dat ik straks mijn voeten onder tafel kan schuiven."

"Kookt uw man??" Het was eerlijke verbazing van zijn kant, geen verontwaardiging. "Jazeker, u niet?" Hij schudde heftig. "Maar u doet dan toch de afwas?" Van oor tot oor een triomfantelijke glimlach. "Nee, daar heeft mijn vrouw een machine voor."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234