Zondag 27/09/2020

'Misschien wordt het wel niets met mij'

Dat Jack Garratt tot BBC Sound of 2016 gebombardeerd werd, noemt hij zelf een gemengde zegen. In de hoop geen eenjaarsvlieg te worden, trekt hij zich op aan de helden uit zijn jeugd. Wij mochten even in zijn hoofd kruipen waar die voorbeelden hun tentenkamp opslaan.

'Ik hou van mooie melodieën die me verschrikkelijke dingen vertellen'
Tom Waits

"Die zin zou op mijn slaapkamermuur geschilderd mogen worden. Mooier kun je niet verwoorden wat ik met mijn liedjes wil bekomen. Als je een song kunt schrijven over de dood, die iedereen uit volle borst meezingt, dan ben je een goede songschrijver. De goorste ellende wil ik met muziek zacht kunnen omzwachtelen. Wat voor zin heeft een popsong immers als ze je alleen naar een scheermesje of touw doet grijpen?

"Zelf ben ik nooit dieper in de konijnenpijp gedoken zoals met 'Far Cry'. Die song klinkt dansbaar, bijna euforisch zelfs. Maar de tekst zegt veel over hoe ik emotioneel aan lagerwal raakte (I build to break/I feel to burn/I heal to hurt; GVA)."

"Tom Waits was mijn eerste muzikale revelatie ooit. Toen ik Closing Time voor het eerst hoorde, leek het alsof ik al die jaren ingedommeld was, en plots wild wakker schoot. Ik voel me meer aangetrokken tot de 'scheve' liedjes, waar je de bluesartiest in Waits hoort ontwaken. Zijn grauwe grom is misschien wel de belangrijkste stem in mijn hoofd, tijdens het schrijven."


'Omdat een man zijn ogen niet kan gebruiken, betekent het niet dat hij geen visie heeft'
Stevie Wonder

"Mijn moeder liet me als kind vaak naar Stevie Wonder luisteren. Zijn songs zetten alles in gang voor mij. Je eigen gebreken omdraaien in je voordeel doe ik trouwens ook. Al is het potsierlijk om mezelf te vergelijken met een zwarte, blinde en verpauperde jongen die opgroeide tot een geniale superster. (lacht)

"Wat ik maar wil zeggen, is dat mijn koppigheid voor een groot deel mijn creativiteit bepaalt. Ik ga liever zélf op zoek naar klanken in mijn hoofd, dan een reguliere popsong te willen schrijven. Als kind was ik al zo koppig dat ik de verplichte vingeroefeningen op piano aan me liet voorbijgaan. In het geniep probeerde ik alle liedjes van de radio na te spelen. Veel spannender.

"Ik heb Stevie Wonder trouwens onlangs ontmoet. Op het Calling Festival in Clapham kwam hij zelf naar me toe: 'Ik heb vernomen dat je best wel getalenteerd bent.' Ik mompelde iets onbeduidends, als een verlegen bakvis. Toen vroeg hij me om 'Superstition' mee te spelen. Natuurlijk heb ik geweigerd. Mijn hart schreeuwde ja, maar mijn hoofd zei: niemand in het publiek wil zo'n rosse hansworst 'Superstition' zien spelen. Soms moet ik op mijn verstand vertrouwen." (lacht)


'Het hele gedoe met authenticiteit is nooit een probleem voor mij geweest'
David Bowie

"Bowie hield ervan om genres te ontmantelen tot elk muzikaal etiket irrelevant lijkt. Ook ik hou van zoveel verschillende genres dat ik van de ene muzikale poel in de andere spring. Pop of avant-garde? Geen verschil.

"Er heerst twijfel over mijn geloofwaardigheid, omdat ik op mijn dertiende deelnam aan Junior Eurovision (in 2005 werd hij laatste, GVA). Had ik dat niet moeten doen? Misschien, maar ik heb alleszins veel bijgeleerd. Ik maakte kennis met de schaduwzijde van de muziekindustrie, waar ik me nog steeds voor hoed.

"Natuurlijk voel ik me vereerd dat de BBC me vandaag in het rijtje zet tussen Adele en Sam Smith. Maar net zo goed besef ik dat mensen me nu met argusogen bekijken, omdat ze geloven dat die berg mogelijk een muis heeft gebaard.

"Misschien wordt het ook helemaal niets met mij. Dat voelt eng aan, maar ik weet hoe ik me moet wapenen tegen angst. Toen ik de unief verliet zonder diploma, ging ik door een quarterlifecrisis. Ik moest nog twintig worden, en ik voelde me al opgebruikt. Dat heb ik nu niet meer: zolang een paar mensen in me geloven, vind ik de moed om de rest van de wereld te willen overtuigen."

Phase is zopas verschenen bij Universal. Jack Garratt speelt 15/5 in het Koninklijk Circus, Brussel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234