Zaterdag 26/11/2022

'Misschien stapt Di Rupo beter op'

De laatste peiling is een historisch diepterecord voor sp.a. Volgens de partij betaalt ze de prijs voor de schandalen bij de Franstalige socialisten. 'Noem de PS alsjeblieft niet langer onze zusterpartij.'

Het is maar een peiling, maar ze komt keihard aan bij de Vlaamse socialisten. Nooit eerder scoorden ze zo laag. Bovendien leeft het idee dat ze dit te danken hebben aan de schandalen bij de Brusselse PS-afdeling.

"Het is bijzonder frustrerend dat wij toch nog altijd gelinkt worden aan die walgelijke praktijken bij de PS", zegt Joris Vandenbroucke, fractieleider voor sp.a in het Vlaams Parlement. De sp.a stemde het afgelopen jaar op verschillende congressen over decumul, een loonplafond voor mandatarissen en een publieke lijst met mandaten en vergoedingen van sp.a'ers, klinkt het.

Als dit resultaat enkel gelinkt is aan de schandalen in Brussel, is het dan een momentopname?

"Als je ziet hoe scherp de daling is, dan zie ik geen andere verklaring. Vergis je niet, die peiling komt hard aan. Maar nog harder is de vaststelling dat men ons linkt aan de PS en haar schandalen. Al twee jaar gruwen wij daarvan en geen enkele partij heeft al zoveel maatregelen genomen als wij. Dat maakt het alleen maar frustrerender."

Is het niet logisch dat een kiezer uw partij associeert met haar zusterpartij?

"Wat betekent dat, zusterpartij? We plegen nooit overleg met de PS en ik heb nooit contact met PS'ers. Noem ons alsjeblieft geen zusterpartij. Het is intellectueel oneerlijk en onrechtvaardig om ons te associëren met de PS. Ik denk dat er niemand in de politieke wereld zo snel afstand heeft genomen van al die schandalen als de sp.a."

Ondertussen trekken enkele kopstukken aan de alarmbel. Monica De Coninck en Renaat Landuyt vroegen in Het Nieuwsblad dat Crombez snel lessen zou trekken.

"Ik besef maar al te goed dat het inhoudelijke debat op de achtergrond is geraakt, maar de les die ik trek uit de peiling is dat we keihard moeten gaan voor meer integriteit en soberheid."

"Toen we twee jaar geleden met voorstellen rond decumul kwam, vroegen sommige partijleden waarom we verder moesten gaan dan andere partijen. Wel hierom. Omdat mensen gedegouteerd zijn - en terecht - door alle schandalen."

"We moeten blijven doorgaan op de lijn die we al twee jaar trekken. Laten zien dat vergoedingen van politici effectief zakken. En dat mensen die zich niet aan die volledige transparantie houden, eruit gaan. De kiezers zullen het verschil tussen ons en andere partijen wel inzien, maar uiteraard is daar tijd voor nodig."

Is iedereen binnen de sp.a het daar ondertussen over eens? In de lijst die jullie dit voorjaar publiceerden van sp.a-mandatarissen in intercommunales komt burgemeester Louis Tobback niet voor.

"Ik heb Tobback al lang niet meer gesproken. Ik zou niet weten waarom hij daarover niet transparant zou zijn. Volgens mij heeft hij niets te verbergen."

We hebben het hem gevraagd en het lijkt vooral een principiële kwestie te zijn. Hij vond onze vragen 'viswijverijnieuwsgierigheid' en een 'ongezonde vorm van belangstelling'.

"Ik zie niet in welke principiële kwestie dat zou kunnen zijn. Het enige principe is totale transparantie, soberheid en integriteit, in lijn van onze congresbeslissingen. Wie vergoed wordt met publiek geld, mag niet aarzelen om zijn vergoedingen door te geven."

De strategie van Crombez staat dus niet ter discussie in de partij?

"Nee. Als er een voorzitter in twijfel wordt getrokken, dan die van PS. Als Di Rupo echt een signaal wou geven, had hij op het PS-congres beter een stap opzij gezet. Samen met al die mensen die het afgelopen jaar geen hervormingen hebben doorgevoerd."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234