Woensdag 27/10/2021

Debbie Pappyn

Misschien sijpelt de new nordic cuisine vanuit ook door tot in Groenland

null Beeld David Devleeschauwer
Beeld David Devleeschauwer

Debbie Pappyn is reisblogster voor De Morgen. Op dit moment trekt ze door Groenland.

Nuuk, langs de westkust van Groenland, is een van de kleinste hoofdsteden ter wereld met ongeveer 16.000 inwoners, een mix van Denen en Groenlanders zelf. Toeristen blijven hier meestal niet lang hangen en trekken snel de natuur in. Maar voor wie het echte, stedelijke leven in Groenland wil meemaken, is hier een paar nachtjes blijven geen slecht idee. Wie helemaal all the way wil gaan doet aan couchsurfing en slaapt eens bij een Groenlander.

In ons geval is het Hansine die in een van de zielloze, betonnen en met grafitti volgespoten flatgebouwen woont in een nieuwer deel van de stad. Geen fleurig uitzicht wanneer we toekomen op een grijze en kleurloze dag en de zes, enorme trappen naar boven zien.

Tot we bij Hansine binnenkomen, een warme explosie van kleur die je de indrukt geeft dat zijn purperen hoogheid Prince hier ooit resideerde. Deze kwieke, Groenlandse dame van goed in de zestig woont hier alleen en verdient een centje bij door een van haar twee slaapkamers aan toeristen te verhuren. Alles ligt er spik en span bij, er is werkelijk geen stofje te bespeuren. In de kamer waar we slapen, zien foto's van haar familie. Vooral van haar kleindochter, waar ze erg trots op is en die in het noorden van Groenland als ingenieur in de militaire basis van Thule werkt.

Dankzij een mix van Deens en enkele woorden Engels ("Oh my god!" is haar lievelingszinnetje) komen we wat van haar te weten, ook dat ze inderdaad gek is van de kleur paars en ooit als decorateur werkte.

's Morgens serveert ze ons een enorm, hartig ontbijt terwijl we in haar kleine keuken over de Arctische Oceaan uitkijken. "Misschien moet ik ooit verhuizen, wanneer ze zoals overal hier in Nuuk de oude en lelijke flatgebouwen vervangen door meer functionele en minder troosteloze appartementen", zegt ze. Ze geeft ons een tweede sleutel zodat we kunnen komen en gaan zoals we willen en vraagt of we zeker de deur goed achter ons willen toetrekken. "Mijn leven en alles wat ik liefheb zit hier in dit appartementje", lacht ze.

null Beeld David Devleeschauwer
Beeld David Devleeschauwer
null Beeld David Devleeschauwer
Beeld David Devleeschauwer

Een paar blokken verder wandelen ligt het stadscentrum van Nuuk met wat winkels, overheidsgebouwen en een charmante waterkant met oude, houten en rood geschilderde gebouwen.

We hebben een afspraak met Bjørn Johansson, de chef van restaurant Sarfalik in Hotel Hans Egede, het beste hotel van de stad en een goed alternatief voor wie meer comfort en privacy wil tijdens zijn bezoek aan Nuuk. Het restaurant ligt op de bovenste verdieping en kijkt uit over de stad. Ernaast is er een steakrestaurant, 'a Hereford Beefstouw', met een supercharmant vintage en Nordic chic interieur waar ook het royale ontbijt van het hotel geserveerd wordt.

Chef Bjørn is zelf Deens en via omzwervingen langs Zweden en Rusland in Groenland terechtgekomen waar hij nu probeert om lokale ingrediënten op een interessante en toegankelijke manier in zijn menu's te verwerken. Van bloedworst met lokaal bier of rendier verwerkt met malt waar ook Groenlands bier wordt mee gebrouwen.

De chef presenteert ons lokale zalm met rauwe Arctische roze garnalen en angelica, opgelegde raapjes, rode radijs en aardpeer. Dan volgt gedroogd en gerijpt muskusosvlees dat gezouten wordt en dan tot negen weken lang droogt, geserveerd met Groenlandse blauwe bessen, rode kool en zuring.

Wat Bjørn zo fascinerend vindt aan chef zijn in Groenland is dat de mensen hier zo dicht bij de natuur leven en vooral eten wat lokaal beschikbaar is. De ontelbare vissers, jagers en de meeste Groenlanders die er elke zomer op uit trekken om verse kruiden en bessen te plukken. Zuring, tijm, bog Labradorthee (rhododendron groenlandicum), blauwe bessen en angelica plukken om dan alles te drogen, opleggen of in te vriezen.

Misschien sijpelt de new nordic cuisine vanuit Denemarken dankzij jonge chefs als Bjørn zoetjesaan ook door tot hier in Groenland. Wie had dat ooit gedacht.

null Beeld David Devleeschauwer
Beeld David Devleeschauwer
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234