Vrijdag 05/06/2020

'Misschien moet Regi Gouden Uil krijgen'

Nieuw reglement van prestigieuze boekenprijs schiet uitgevers en auteurs in verkeerde keelgat

Uitgevers en auteurs zijn boos over het nieuwe reglement van De Gouden Uil (DM 12/8). Volgens hen dreigen alleen nog bekende schrijvers in aanmerking te komen voor de meest prestigieuze literaire prijs in Vlaanderen. 'De belangen van de sponsors spelen', klinkt het. Belangenorganisatie Boek.be volgt de uitgevers in die kritiek.

door Wilfried Eetezonne

ANTWERPEN l Volgens organisator Marc Verstappen waren er 'informele contacten' met de uitgeverijen voor deze beslissing en baseert het nieuwe reglement zich op dat van de Man Booker Prize in Engeland. 'Misschien moeten de uitgeverijen eens contact opnemen met hun Britse collega's', zegt hij.

De organisatoren van De Gouden Uil, die dit jaar gewonnen werd door Marc Reugebrink, zitten met een probleem. De voorbije negen jaar is het aantal inzendingen voor de prijs gestegen van 220 titels naar 380. Dat is te veel om te behappen voor de jury, vindt de organisatie. Voor de volgende editie willen ze de uitgeverijen quota opleggen. Uitgeverijen mogen een beperkt aantal titels voordragen "op basis van het aantal vermeldingen op de longlists van De Gouden Uil van een bepaalde referteperiode". Auteurs die eerder al op de shortlist stonden, mogen extra worden ingezonden. En ten slotte hebben juryleden het recht boeken toe te voegen aan de ingestuurde lijst.

Sommige uitgeverijen mogen daardoor maar twee kanshebbers insturen, andere tien. Uitgeverijen vinden het niet kunnen dat zij zelf jury moeten spelen over hun eigen auteurs. "Voor een uitgever is dat gewoon onmogelijk," zegt Chris Boudewijns van uitgeversgroep WPG. "Dit houdt in dat wij auteurs moeten verwittigen dat wij ze niet zullen selecteren. Als er in het verleden te veel titels werden ingestuurd, dan komt dat wellicht omdat uitgeverijen de criteria te ruim inschatten. Dan moeten de organisatoren heel duidelijk zeggen wat mag en niet mag, en de uitgeverijen daarvan tijdig op de hoogte brengen. Met de nieuwe regel bestaat het gevaar dat uitgeverijen alleen nog maar titels of auteurs insturen die het meeste kans maken. Ook vreemd dat ze ons hiervan op de hoogte brengen in volle vakantietijd."

Volgens schrijver Tom Naegels, secretaris van de Vlaamse Auteurs Vereniging VAV, zullen bekende namen alleen nog maar bekender worden. "De kleinere auteurs zullen uit de boot vallen", zegt hij. Hij vermoedt dat de belangen van de sponsors meespelen. De Gouden Uil, goed voor 25.000 euro, wordt georganiseerd door Standaard Boekhandel, Humo, Radio 1, Canvas en Villanella. "Ik kan me inbeelden dat zij vooral telegenieke winnaars willen zoals Arnon Grunberg of Tom Lanoye. Auteurs waarover ze iets kunnen maken en die goed verkopen. Geen onbekende zoals Marc Reugebrink", denkt hij. "Ik kan me wel inbeelden dat het inderdaad een zware taak is voor de jury om al die boeken te lezen, maar voor zo'n klein taalgebied blijft dit een bizarre beslissing."

Volgens uitgever Harold Polis (Meulenhoff-Manteau) staan alle uitgeverijen op dezelfde lijn. "Dit is ongunstig voor ons en voor de literatuur," vindt hij. "Als ik het goed begrijp, mag ik maar vijf titels insturen. Was dat vorig jaar al zo geweest, dan had ik Marc Reugebrink misschien niet voorgesteld. Terwijl dit voor de man de grote doorbraak is, die je nooit kunt krijgen zonder De Gouden Uil. Als bekendheid een factor zou worden, moeten we de prijs misschien gewoon aan Regi geven?"

"Wat zijn trouwens 380 boeken voor een jury? Dat is een boek per dag", vindt Polis. "Daar zit alles tussen, ook non-fictie. Als dat te veel is voor de jury, waarom maken we van de ABN-AMRO Prijs voor Non-Fictie geen tweede grote prijs? Dan hebben we De Gouden Uil voor fictie en één voor non-fictie. Wat we nu leren, is dat De Gouden Uil enorm belangrijk geworden is, en dat is positief."

De onafhankelijke belangenvereniging Boek.be sluit zich aan bij de mening van de uitgevers. "Een uitgever moet al zijn auteurs zo goed mogelijk steunen. Die kan geen ranking aanbrengen", klinkt het daar. "Misschien is De Gouden Uil het slachtoffer van zijn eigen succes."

Bij de inrichtende partijen verwijst iedereen door naar organisator Marc Verstappen. Die reageert van op zijn vakantieadres en weerlegt dat er enkel bekende namen op de lijst dreigen te komen. "Daarom juist mag de jury ook titels toevoegen. Voor deze beslissing hadden we hierover informele contacten met de uitgeverijen. Het klopt dat we ons baseren op het reglement van de Man Booker Prize in Engeland. Daar mogen uitgeverijen maar twee titels insturen. Misschien moeten onze uitgeverijen maar eens contact opnemen met hun Britse collega's. Over twee weken is het bestuursvergadering. Tot dan reageren we niet meer op deze zaak."

Uitgever Harold Polis (Meulenhoff-Manteau):

Ik mag nu nog maar vijf boeken insturen. Was dat vorig jaar al zo geweest, dan had ik Marc Reugebrink, die de prijs dit jaar won, misschien niet voorgesteld

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234