Zaterdag 25/05/2019

Miss White-verkiezing

De Wentelteefjes spelen soms de pannen van het peperkoeken dak, maar gaan even vaak de mist in omdat ze onvoldoende lijken te geloven in het materiaal waarmee ze op het podium staan

Cabaret l wentelteefjes zoekenHH naar prins in 'd'Ames Blanches'

Liv Laveyne

De Wentelteefjes, een vaste cabaretwaarde op de Gentse Feesten, hebben hun naam niet gestolen. Ze wentelen zich graag in hun eieren, het is te zeggen hun vrouwelijkheid. In Porror II verkochten ze hun ondergoed per opbod, vorig jaar stonden ze met drie dikke buiken persklaar op het podium in Wordt verwacht. Alsof de tijd niet stil heeft gestaan zijn er inmiddels weer twee verse teefjes bij gefokt. En toen waren ze met vijf.

Voor hun nieuwe voorstelling d'Ames Blanches lieten ze zich coachen door jeugdtheaterregisseur Luc Frans. De titel refereert zowel aan 'dames in het wit' als aan het Franse 'witte zielen' of in dit geval vijf onrustige rondwarende geesten met een ambitieuze bruidwens. Rode draad van dit stuk is immers een alternatieve versie van het sprookje van Sneeuwwitje: het arme schaap wordt voordat ze door haar prins uit de kist kan worden gelicht, gecremeerd door het pyromane Meisje met de Zwavelstokjes (Veerle Malschaert). Onmiddellijk staat de helft van Grimms en Anderssens hersenspinsels om Sneeuwwitjes opvolging en vooral haar weer beschikbare prins te dringen: de kinderetende heks die na Hans en Grietje haar leven wil beteren (Ilse Roman), de Kleine Zeemeermin wier vent er met een ander vandoor ging (Barbara De Jonge), Assepoes' stiefmoeder die nog altijd een man van koninklijken bloede aan de haak wil slaan (Michelle Adriaense) en het meisje dat haar kikkerprins als billetjes in lookboter verkoos in plaats van hem te kussen (Brenda Bertin).

De concurrentes sluiten een deal: wie het eerst in het sprookjesbos vol gevaren het huisje van de zeven dwergen bereikt, wint en krijgt de prins.

Hoewel dit originele 'er was eens...' een interessante piste uitzet, blijf je echter - net als de heks in kwestie - lang op je honger zitten, ware het niet van hilarische intermezzi zoals de bende van de Antwerpse vampiers, de geile jager-vingerpop of een zijsprongetje richting Drie biggetjes. Te vaak wordt echter geteerd op gemakzuchtige verwijzingen zoals de Kleine Zeemeermin die haar vissenstaart verruilde voor pijnlijke benen en uitroept: "Mijn staart voor een koninkrijk!" Daarnaast is het vooral de voorspelbaarheid in theatrale opbouw die het nochtans verrassende plot nekt door netjes af te wisselen tussen collectief en individueel moment, tussen verhaaltje en zangstonde. Prince, Madonna en La Esterella passeren de revue.

In zo'n geval is het vooral vertrouwen op scherpe acteer- en zangprestaties van De Wentelteefjes. Die spelen soms de pannen van het peperkoeken dak, maar gaan even vaak de mist in omdat ze onvoldoende lijken te geloven in het materiaal waarmee ze op het podium staan. Dat is jammer want kabouters mogen dan misschien niet bestaan, sprookjes bestaan wel en dus komt het erop aan om die zo overtuigend mogelijk te vertellen.

Het is pas op het einde, wanneer de dames bij het dwergenhuisje aankomen, dat de vlam weer in de pijp zit. De Wentelteefjes alias de dwergen doen aan problem solving door de huwelijkskandidaten de revue te laten passeren, de ogen van het publiek - spiegel van de 'ziel van het theater' - fungeren daarbij als jury. En voor wie eraan mocht twijfelen: ook in dit sprookje luidt de moraal van het verhaal dat listen niet lonen, maar enkel oprechte liefde overwint. D'Ames Blanches smaakt zoals de titel laat vermoeden: naar zoet vanille-ijs overgoten met een donker maar te stroperig chocoladesausje.

WAT d'Ames Blanches WIE De Wentelteefjes WANNEER EN WAAR elke dag tot 26 juli om 23, uitgezonderd 24 juli om 16 uur in De Centrale, Gent. Bijkomende matinee voorstelling op 25 juli om 16 uur. Info en kaartjes: 09/233.77.88 of www.freetime.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.