Zondag 13/06/2021

Misdadig Mechelen

Als de politie een Marokkaanse jongen neerschiet, wordt het zeer heet in Mechelen. En niemand weet nog wie aan welke kant staat

Deflo

Lokaas

Manteau, Antwerpen, 315 p., 706 frank.

Word je een beter schrijver als je van naam verandert? Maar misschien word je een beter schrijver als je alleen nog je familienaam gebruikt? Luc Deflo werd voor zijn derde misdaadroman Deflo. En je merkt het verschil.

Naakte zielen, Deflo's in 1999 verschenen debuut, stelde me zwaar teleur. Kromme zinnen, een ongeloofwaardig verhaal, slordigheden, en ontzettend veel gruwel en geweld. Hier was duidelijk iemand aan zijn lot overgelaten die van de uitgever wat begeleiding had mogen krijgen. En toch: de roman werd genomineerd voor de Hercule Poirot-prijs van 1999, kreeg ook een aantal positieve recensies en bovenal, hij verkocht goed. Aan opvolger Bevroren hart was duidelijk harder gewerkt. De werkwoorden waren correct vervoegd, de slordigheden zo goed als verdwenen. Wat wel bleef waren de horror en het geweld. Met veel zin voor detail en heel expliciet gaf Deflo zelfs een korte handleiding in het uitlepelen van een menselijk oog. En ik moet toegeven: de scène is me bijgebleven.

Met Lokaas, zijn nieuwe thriller, is Deflo duidelijk een andere richting uitgegaan. En misschien is het verdwijnen van zijn voornaam wel symbolisch en meer dan een marketingtrucje. De setting van Lokaas is opnieuw Mechelen. Daar zijn zware problemen met allochtonen en een rijkswachtcommandant adviseert een harde aanpak. Zero tolerance. Deze Johan Dewolf heeft zijn sporen verdiend in Molenbeek, als "stormram van extreem-rechts". Op een dag wordt hij met twee kogels in de slaap aangetroffen in een bos; zijn lijk is verminkt met salpeterzuur.

Speurder Dirk Deleu en onderzoeksrechter Jos Bosmans bekijken eerst maar eens Dewolfs entourage. Zijn steenrijke vader steunt met veel geld extreem-rechts, waar aan de top een ongenadige machtsstrijd woedt. Maar er zijn ook sporen naar een Marokkaans jeugdcafé dat gerund wordt door Murat Marouf en dat volgens sommigen een bloeiend drugshandeltje verbergt. En dan is er nog de vreemde rol van groen gemeenteraadslid Naïb Abram. Een verklikker die zijn Marokkaanse vrienden heeft verraden of een goedmenende idealist? Als na een onbesuisde en uit de hand gelopen razzia in het jeugdcafé de politie een Marokkaanse jongen neerschiet, wordt het zeer heet in Mechelen. En eigenlijk weet niemand nog wie aan welke kant staat.

Ook de lezer niet, die tussendoor alleen wat kan uitblazen met de privé-problemen van speurder Dirk Deleu. Meer dan in Deflo's twee vorige thrillers is hij de spil van het verhaal. Hij heeft zijn vrouw en twee kinderen verlaten voor een jonge en vurige collega, maar die verlaat hem dan weer voor een macho van drugsbestrijding.

Deflo vertelt het ingewikkelde verhaal met veel couleur locale in zeventig zeer korte hoofdstukken, sommige heel indrukwekkend en overtuigend. Elf bijvoorbeeld. Daarin belandt Deleu bij de familie van een andere vermoorde Marokkaanse jongen. Diens zus wil wel helpen, maar bij de ouders stuit hij op een muur van stilzwijgen - uit schuldgevoel omdat hun zoon het huis heeft verlaten. Deflo vertelt het ingehouden, hij suggereert meer dan hij beschrijft, en laat het de moeder mooi samenvatten als ze het over haar man heeft: "Hij denkt dat de koran alles oplost."

Deflo's toegenomen aandacht voor zijn personages geeft deze thriller meer diepgang. Gruwel en geweld zijn niet helemaal verdwenen, en hij knoopt tegen het einde alle verhaaldraden niet echt handig aan elkaar - een shoot-out in de allerklassiekste westerntraditie lijkt de enige oplossing. Maar een vleugje seks, wat tederheid en erotiek, en een beetje humor maken het allemaal draaglijk, ook al omdat Deflo ondubbelzinnig kan relativeren. Dat Lokaas niet altijd even geloofwaardig is en soms wat moeilijk te volgen, neem je er zonder al te veel moeite bij.

Fred Braeckman

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234