Woensdag 27/01/2021

Misdaden oplossen? Facebook kan helpen

De federale politie verstuurde vorig jaar 426 opsporingsberichten via de pers. En burgers helpen maar wat graag mee, vooral via sociale media. 'Bij verdwijningszaken krijgen we tot 90 procent van de verlossende tips van burgers.'

Burgers helpen massaal mee met de federale politie om onrustwekkende verdwijningen of onopgeloste misdaden tot een goed einde te brengen. De opsporing van Mohamed Abrini, de 'terrorist met het hoedje' werd bijvoorbeeld 17.557 keer gedeeld via de Facebook-pagina van hln.be. "In 90 procent van de verdwijningen wordt de zaak opgehelderd dankzij een burgertip. Bij het oplossen van misdaden is dat in ongeveer 30 tot 40 procent van de verspreide berichten", zegt commissaris Alain Martens van de Dienst Opsporingen. Onder meer in de verdwijning van Annick Van Uytsel (2007) en in de moordzaak op Joe Van Holsbeeck (2006) kwam de gouden tip van burgers.

Die 18-koppige afdeling van de federale politie houdt zich bezig met het verspreiden van opsporingsberichten. Binnen de politie zelf - zo'n 5.000 per jaar - maar ook via de media. Vorig jaar waren dat er 426 in totaal - een forse stijging tegenover 1997, toen de dienst werd opgericht: toen waren dat er 250. "De camerabeelden zijn nu veel bruikbaarder dan toen. Er hangen meer toestellen en de beelden zijn helderder. Dat helpt, bijvoorbeeld in zaken van geweld of zware diefstallen. Die betere kwaliteit leidt tot meer opgeloste zaken", aldus hoofdinspecteur Tom Peeters.

Het opsporingsbericht via de media was vroeger vaak het laatste redmiddel voor speurders. Dat ligt nu anders. "Je moet niet altijd wachten tot alle onderzoek uitgeput is. Soms kan je het brede publiek beter snel inschakelen, zoals bij een verkeersongeval met vluchtmisdrijf", zegt Peeters. Toch beseffen ze bij de dienst dat ze voorzichtig moeten zijn. Altijd maken ze de afweging of het wel écht nodig is om een bericht te versturen. In elk dossier is het de magistraat die moet beslissen of de pers wordt ingeschakeld. "Als je gezicht in de media verschijnt, is dat ingrijpend. We gaan altijd na of dat opweegt tegen het belang van de zaak of de ernst van de feiten. Dat is voor elk dossier anders", legt Martens uit. Niet alle opsporingen worden bovendien via álle verschillende mediakanalen verspreid. "Een opsporingsbericht voor een 82-jarige uit Turnhout hoef je niet altijd in Wallonië te verspreiden", aldus collega Tom Peeters.

Gerechtigheid

Sociale media spelen sinds kort eveneens hun rol. De Dienst Opsporingen heeft niet alleen de website www.politie.be, maar is ook actief op Twitter en Facebook. Hoeveel zaken precies door de verspreiding via die kanalen worden opgelost, is onduidelijk. Want als een tip binnenkomt bij het callcenter, registeren ze niet op welke manier de beller de opsporing onder ogen kreeg. Wat de dienst wél opmerkt, is dat verdachten zichzelf vaker aangeven na druk van hun entourage die zien dat een opsporing massaal wordt gedeeld. "In veel gevallen willen de daders zélf dat hun gezicht zo snel mogelijk van het internet verdwijnt", bevestigt Peeters. Afgelopen maand gaf betoger Tanguy F. zichzelf op die manier aan nadat hij tijdens een manifestatie hoofdcommissaris Vandersmissen in het ziekenhuis sloeg. "Wat ons tevreden stemt, is dat al onze kanalen gekend zijn bij het brede publiek en dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Er is een soort plichtsbesef bij onze bevolking. Als ze zien dat er een slachtoffer is, willen ze dat de dader gevonden wordt. Ze willen dat gerechtigheid geschiedt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234