Woensdag 23/09/2020

Misdaad in tweevoud

Baden heeft onderzoek gedaan in geruchtmakende zaken als de moord op John F. Kennedy en Martin Luther King en weet dus waarover hij het heeft

Zwarte capuchon

Een luchtig debuut van een Amerikaans duo en een huiverig Zweeds moordverhaal. Literaire misdaad kent geen grenzen.

Willy Josefsson

Brandmerk

Oorspronkelijke titel: Dödarens märke

Vertaald door Anna Ruighaver

Signature, Utrecht, 223 p., 18,95 euro.

Baden & Kenney

Stille getuigen

Oorspronkelijke titel: Remains Silent

Vertaald door Irma van Dam

Cargo, Amsterdam, 238 p., 19,90 euro.

In het dorpje Hjärnarp, een onooglijk plekje ergens in Zuid-Zweden, wordt een begrafenisplechtigheid gehouden voor een politieman. Op de dominee en de mensen die voor de uitvaart zorgen na is alleen Martin Olsson, een gewezen collega van de overledene, aanwezig. Het is een trieste bedoening, waarbij Olsson zich afvraagt of hij ook zo zal eindigen: eenzaam en door iedereen vergeten. Als de lijkkist naar buiten wordt gebracht, glijdt een van de dragers uit op het ijs. De kist valt en breekt open. Tot ieders verbazing liggen er twee lijken in. De politieman heeft het gezelschap gekregen van Lars Wallén, een ondernemer die steenrijk is geworden met handel in informatietechnologie. Over het hoofd van Wallén is een zwarte capuchon getrokken. Eerst lijkt het alsof hij zich heeft opgehangen, maar wie heeft hem dan wel in de kist gelegd en waarom? Ten slotte komt de politie tot de conclusie dat het wel degelijk om moord gaat. Wat toevallig en een beetje tegen zijn zin, geraakt Olsson bij het onderzoek betrokken, eerst als getuige en dan als een soort bemiddelaar tussen de politie en de inwoners van de dorpen in de streek. Als later de concurrent van Wallén - ook gewurgd en met een zwarte capuchon over het hoofd - op een ander kerkhof wordt gevonden, gaat Olsson actief meewerken met zijn gewezen collega's.

Brandmerk is de tweede thriller van Willy Josefsson (59) die in het Nederlands is vertaald. Net als in In deze donkere dagen verweeft hij heel intelligent de tekortkomingen van de Zweedse samenleving in zijn plot. Met Martin Olsson creëerde hij een geloofwaardig personage dat wat melancholisch en onhandig omgaat met wat hem als zestigjarige nog rest van het leven. Brandmerk is niet altijd even spannend en net iets te vaak rijdt Olsson met zijn Saab rond. Josefsson ergert zich terecht aan de uitwassen van het kapitalisme, het fundamentalisme in de kerk, de hulp aan vluchtelingen, maar het blijft allemaal wat aan de oppervlakte. Het niveau van zijn debuut haalt hij net niet.

Het skelet van een mens telt 206 beenderen, alleen bij de schouderbladen schuiven twee beenderen over elkaar. Honden houden meestal wel van kleren die in een autopsieruimte zijn geweest, en als er bij een opgraving arsenicum in het lichaam wordt gevonden is de persoon niet per se vergiftigd. Michael Baden en Linda Kenney vertellen het ons allemaal in hun debuutthriller Stille getuigen. Ze doen dat niet belerend, wel mooi geïntegreerd in een sprankelend gezellig verhaal. Overigens: de twee auteurs weten waarover ze het hebben. Baden is gewezen patholoog-anatoom van New York City en heeft onderzoek gedaan in geruchtmakende zaken als de moord op John F. Kennedy en Martin Luther King. Ook in het proces tegen O.J. Simpson is een beroep op zijn kennis gedaan. Linda Kenney is advocate, bekend als juridisch commentator onder meer voor de nieuwszender CNN en de partner van Baden. Hun thrillerdebuut is een mengeling van zowel ironie als ernst. Jake Rosen, een gewaardeerd forensisch onderzoeker, krijgt een vraag om hulp van zijn oude mentor, Pete Harrigan. Op het terrein dat bouwrijp wordt gemaakt voor een duur winkelcentrum worden de skeletten van vier lichamen gevonden. De plek was ooit de tuin van een psychiatrische instelling. De overheid van het stadje tracht de zaak in de doofpot te stoppen om met de bouwwerken geen vertraging op te lopen. Gaandeweg leidt het verhaal naar medische experimenten op psychiatrische patiënten tijdens de Koude Oorlog. Allemaal bijzonder ernstig dus. Toch komt Stille getuigen over als een luchtige thriller. Baden en Kenney maken van hun protagonisten bewust wat ouderwetse karikaturen. Niet altijd even elegant is de stijl waarin de auteurs het verhaal vertellen en de dialogen zijn vaak weinig natuurlijk. Maar tussendoortjes als "het budget hangt van meer verzinsels aan elkaar dan De Da Vinci Code", maken voor mij dan weer veel goed.

Fred Braeckman

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234