Donderdag 24/09/2020

"Misbruik van nucleair materiaal maximaal voorkomen"

Beeld UNKNOWN

Federaal premier Yves Leterme woont vandaag en morgen in het Amerikaanse Washington de Nuclear Security Summit bij, een internationale top rond nucleaire veiligheid. Centraal staat "het beperken van het risico op misbruik van nucleair materiaal", aldus Leterme. Ook België kan daarbij een rol spelen.

Amerikaans president Barack Obama heeft meer dan 40 landen uitgenodigd voor een internationale top over nucleaire veiligheid. Na de heroriëntering van het Amerikaanse beleid rond het gebruik van kernwapens en het nieuwe START-verdrag rond de afbouw van het arsenaal aan strategische kernwapens, ligt de focus van de Nuclear Security Summit vooral op de dreiging van nucleaire terreur en het bestrijden van de illegale handel in nucleair materiaal.

Geen tête-à-tête
Met een aantal cruciale spelers, zoals de premiers van Pakistan en India, heeft Obama een persoonlijk onderhoud voorzien. Voor de Belgische premier Yves Leterme, die de top in Washington bijwoont, is zo'n aparte "tête-à-tête" niet voorzien.

Verkeerde handen
Premier Leterme kijkt naar eigen zeggen vooral uit naar een "goede bijeenkomst waarbij alle verschillende deelnemende landen hun kennis zullen samenleggen en zich engageren om samen te werken rond het beperken van de risico's van het misbruik van nucleair materiaal". "We moeten maximaal het risico uitsluiten dat nucleair materiaal in de handen van de verkeerde valt en we moeten mensen beschermen tegen het terroristisch gebruik van kernenergie".

IsraPel
Leteme betreurt dat een aantal landen, met name Israël, niet op het hoogste politieke niveau vertegenwoordigd zijn. Zo liet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu weten dat hij niet zelf zou deelnemen aan de top. Naar verluidt was Netanyahu vooral bezorgd dat sommige moslimlanden druk zouden uitoefenen op Israël om zijn nucleaire installaties open te stellen voor internationale inspecties.

Internationale samenwerking
Volgens Leterme wil ons land zich volledig inschakelen in de filosofie van internationale samenwerking, onder meer via het SCK (Studiecentrum voor Kernenergie in Mol), het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) en het OCAD (het Coördinatieorgaaan voor de dreigingsanalyse). België zal ook 300.000 dollar geven aan het nucleair veiligheidsfonds van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Daarmee wil ons land het belang van het IAEA onderstrepen in de bestrijding van nucleair terrorisme.

Hoogverrijkt uranium
Op de conferentie zou ook een voorstel op tafel liggen om reactoren met hoogverrijkt uranium om te zetten in reactoren met laagverrijkt uranium. Hoogverrijkt nucleair materiaal kan namelijk makkelijker ingezet worden bij kernwapens. Volgens premier Leterme zal bij de omschakeling wel rekening moeten gehouden worden met de "technische en economische haalbaarheid".

Van Rompuy
Vanaf 16.45 uur lokale tijd (22.45 uur in België) zal Obama de verschillende staats- en regeringsleiders, of hun afgevaardigden persoonlijk verwelkomen op de top. Het wordt dan ook de eerste keer dat Obama zijn Europese collega Herman Van Rompuy zal ontmoeten. Europees president Van Rompuy staat naar verluidt eerste op de protocollaire lijst. Nadien volgt nog een werkdiner met de verschillende delegatieleiders. Morgen staan de plenaire vergaderingen op de agenda. (belga/ypu/ep)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234