Woensdag 30/09/2020

Misbruik

Misbruik minderjarigen kan niet meer verjaren

John Crombez (sp.a) diende samen met Valerie Van Peel (N-VA) een wetsvoorstel in waar de commissie Justitie vandaag over stemt.Beeld Bob Van Mol

Geen verjaring meer voor seksueel misbruik bij minderjarigen. In de commissie Justitie keurt een meerderheid een wetsvoorstel daarover vandaag goed. ‘Slachtoffers komen soms pas jaren later nog naar buiten met hun verhaal.’

33 jaar. Wie als minderjarige het slachtoffer is geworden van seksueel misbruik, moet nu voor die leeftijd een klacht indienen tegen de dader. Want daarna kan die dader niet meer vervolgd worden. Om de wet te wijzigen, stemt de commissie Justitie vandaag over een wetsvoorstel dat werd ingediend door John Crombez (sp.a) en Valerie Van Peel (N-VA). 

“Een deel van de slachtoffers komt pas jaren na de feiten naar voren met hun verhaal”, zegt Crombez. “Omdat dat voor hen eigen een tweede trauma oplevert, boven op het trauma dat ze al hebben opgelopen. Eigenlijk is het onzinnig om op die misdrijven een verjaringstermijn te plakken.” Ook hoopt hij dat op die manier meer misbruikzaken opgelost kunnen geraken. Het wetsvoorstel – dat behalve door N-VA en sp.a is ingediend door CD&V, Open Vld, MR en DéFI en bovendien steun krijgt van PS en Vlaams Belang – zal naar verwachting zonder enig probleem worden goedgekeurd. 

Risico voor recidive

Behalve de kwestie van de verjaringstermijn buigt de commissie zich vandaag nog over een ander voorstel, dat voortkomt uit de nasleep van de moord op Julie Van Espen. Zij werd gedood door Steve Bakelmans, die al eerder was veroordeeld voor de verkrachting van zijn ex-vriendin. Maar omdat Bakelmans in beroep was gegaan tegen die veroordeling was hij op vrije voeten. 

Alleen als de rechter vond dat er een risico was dat hij zich aan zijn straf zou onttrekken en ‘vluchtgevaarlijk’ zou zijn, kon hij de onmiddellijke aanhouding van Bakelmans bevelen. Maar dat gebeurde niet, waardoor Bakelmans in mei van dit jaar zijn gang kon gaan. Juist daarom staan ook de voorwaarden waaronder een rechter kan overgaan tot een onmiddellijke aanhouding ter discussie. Als Bakelmans had vastgezeten, had hij die moord namelijk niet kunnen plegen.  

N-VA stelt nu voor om een tweede criterium in te roepen. De rechter moet dan niet enkel meer letten op vluchtgevaar, maar ook op het risico voor recidive. Dat criterium moet de rechter meer armslag geven”, zegt commissielid Sophie De Wit (N-VA). “Bakelmans was een veelpleger. Op basis daarvan had de rechter kunnen besluiten dat er een risico was dat hij opnieuw een misdaad zou plegen.”

Uit de nasleep van de moord op Julie Van Espen komt ook een voorstel om de rechter meer armslag te geven bij gevaar op recidive.Beeld Photo News

Ook dit voorstel komt er waarschijnlijk door. Andere partijen zouden zelfs nog verder willen gaan. Zo stelt Open Vld voor om het principe om te draaien. De partij wil dat de veroordeelde onmiddellijk aangehouden wordt, tenzij de rechter vindt dat er een goede reden is om dat niet te doen. En MR wil dat iemand onmiddellijk aangehouden wordt als die al een aanranding van de eerbaarheid of een verkrachting van een minderjarige jonger dan 16 op zijn conto heeft. 

Verjaring

Zeker het feit dat de verjaringstermijn zou sneuvelen, is volgens Liesbet Stevens, professor seksueel strafrecht (KU Leuven), een goede zaak. Vandaag blijkt die nog vaak te kort. “Veel mensen drukken de herinnering aan het misbruik weg als ze volwassen worden. Maar als ze zelf kinderen krijgen, vinden ze het ineens een pak moeilijker om daarmee om te gaan. Juist omdat ze dan een enorme verantwoordelijkheid voelen voor hun kinderen. Aangezien velen pas rond hun dertigste kinderen krijgen, is de termijn nu vaak verlopen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234