Donderdag 21/10/2021

Misbruik in crèches

Op diverse kinderdagverblijven in Amsterdam heeft een 27-jarige man jarenlang ongestoord kleine kinderen kunnen misbruiken. De vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren, hield bezorgde ouders én kinderdagverblijven maandag de hele dag bezig. De bezorgdheid is begrijpelijk. De affaire laat zien hoe kwetsbaar het vertrouwen is in degenen aan wie de zorg voor kinderen is toevertrouwd.

Toch moet ervoor worden gewaakt dat terechte bezorgdheid niet omslaat in massahysterie; een roep om camera’s in elke ruimte of zelfs een heksenjacht op mannelijke crèchemedewerkers. De kinderopvangbranche heeft de laatste jaren een grote kwaliteitsslag gemaakt. In de meeste bedrijven zijn professionele en betrokken medewerkers aan het werk. Bovendien moeten de bedrijven aan tal van kwaliteitseisen voldoen. Van een pedagogisch beleidsplan tot aan het minimum aantal vierkante meters buitenruimte.

Waarom ging het dan toch mis? Blijkbaar bieden kwaliteitseisen op papier geen garantie voor veiligheid op de werkvloer. Hoe was het bijvoorbeeld mogelijk dat de man alleen in een ruimte met kinderen kon verkeren? Waren er geen collega’s? En waarom zijn eerdere klachten over de man niet serieus genomen door de eigenaar en de politie? Wat is de rol van de GGD (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst, nvdr) die verantwoordelijk is voor de kwaliteitsinspecties?

Kinderopvang is mensenwerk. Misbruik of mishandeling is helaas nooit helemaal uit te sluiten. Maar van een professionele onderneming mag worden verwacht dat werknemers goed worden gescreend en begeleid. Die professionaliteit kan niet worden afgedwongen met nog meer regels, wel met eisen aan het ondernemerschap. Die zijn er nu niet; elke ongediplomeerde burger kan een kinderdagverblijf exploiteren. En die kan, zo blijkt nu, werknemers hun gang laten gaan en vervolgens de klachten van ouders naast zich neerleggen.

Om dat te voorkomen, stelt de PvdA voor organisaties die met kinderen werken, te verplichten misstanden te melden bij de politie. Wanneer de politie die klachten dan ook serieus neemt, komt de veiligheid wellicht een stapje dichterbij.

Prenataal onderzoek

In het artikel ‘Hoe kwaad vergoed kan worden’ (DM 11/12) meent ethicus Freddy Mortier van de Universiteit Gent dat ouders de plicht hebben om zoveel mogelijk lijden te vermijden, zelfs als het leven hiervoor moet worden afgebroken. Door prenataal onderzoek kan je dan, als het kindje bepaalde genetische afwijkingen vertoont, kiezen voor een abortus. De vraag rijst of ouders wel het recht hebben om een mens, in welk stadium van zijn of haar ontwikkeling tijdens de zwangerschap ook, te doden om toekomstig ondraaglijk lijden te vermijden.

Koppels met een groot risico om ernstige erfelijke aandoeningen door te geven, zouden in de eerste plaats kunnen nagaan of zij hun terechte kinderwens niet op een andere manier kunnen realiseren, bijvoorbeeld door adoptie. Elk lijden kan je uitschakelen door het leven zelf te vernietigen, maar is dit het soort maatschappij waar wij willen voor kiezen?

Het nieuwe wezen, hoe klein of onontwikkeld ook, bestaat, hoezeer sommige filosofen of ethici ons van het tegendeel willen overtuigen. Bovendien, wie zal bepalen welke handicaps of tekortkomingen in aanmerking komen voor een zwangerschapsonderbreking? De getuigenis van de vader van twee kinderen met de stofwisselingsziekte Sanfilippo eerder deze week (DM 10/12) toont aan dat het leven van dergelijke kinderen ook heel zinvol kan zijn.

Het mag toch niet de bedoeling zijn van de genetische wetenschap om op basis van de verworven kennis een selectie te maken van wie wel en wie niet het recht heeft om geboren te worden. Of iemand een menswaardig en zinvol leven zal leiden, hangt niet alleen af van het individu, maar vooral van de wijze waarop een samenleving omgaat met de handicaps en de onvolmaaktheid van ieder persoon.

Patrick Garré, Merelbeke

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234