Maandag 17/02/2020

'Mirakel van Antwerpen' opent al even de deuren

Zes jaar al staat het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen in de steigers. De werf is dit weekend toegankelijk voor het publiek, en de interesse is enorm. Want stilaan krijgt dit waanzinnige renovatieproject vorm: bovenop en tussen de oude structuur is een nieuw, modern museum ingeplant.

Jan I Bruegel, zo kun je nog lezen op de muur van de proefzaal, die beschadigd is door de ophangsystemen van de werken die hier jaren geleden te bewonderen waren. Vandaag is het een stofboel vol stellingen, werflampen en rondslingerende restjes isolatiemateriaal.

Deze zondag komt hier zowat tweeduizend man op bezoek. Al sinds 2011 is het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen gesloten voor renovatie, maar voor Open Wervendag worden de deuren nog eens opengegooid. De interesse voor dit bijzondere masterplan is groot: alle beschikbare plaatsen waren meteen ingevuld.

"Het museum wordt in zijn oorspronkelijke staat hersteld, zoals het was bij de opening in 1890", legt directeur en hoofdconservator Manfred Sellink uit. "De bovenverdieping kon je vroeger bijvoorbeeld helemaal doorlopen, maar doorheen de jaren kwamen er een bibliotheek en renovatiezaal bij, die de circulatie verstoorden. Die muren worden nu gesloopt, zodat de oorspronkelijke looproute terugkomt."

Ook in de al afgewerkte proefzaal is het verleden in ere hersteld: van de lambrisering over het parket tot de houten deurkozijnen: alles wordt opgelapt of nagemaakt naar historisch model. Tegelijk wordt elke ruimte discreet voorzien van gloednieuwe technische installaties voor een optimale temperatuur en vochtigheidsgraad.

Archeologische site

Het koper op het dak is vernieuwd, maar moet nog oxideren tot die typische groene kleur en ook de buitengevels krijgen een opfrisbeurt. 56 miljoen euro kost dit plan van de Vlaamse overheid. "Dit is een renovatie en restauratie op een archeologische site", stelt Sellink.

Het was sukkelen met asbest, en de oude schuilkelder - waar de kunstwerken in geval van een atoomaanval verstopt konden worden - was vreselijk lastig om te verwijderen. Sellink gebruikt het woord mirakel. "Complexer wordt het niet."

Want nog spectaculairder is het nieuwe museum dat hier tegelijk verrijst. Op en tussen het oude gebouw wordt immers een nieuwe constructie geplaatst, als een soort gigantisch legoblok. Vier binnenpatio's worden opgevuld - de stalen constructies waaraan alles wordt opgehangen, staan er al - en ter hoogte van het dak worden die vier poten met elkaar verbonden tot nog een extra zaal.

Strak, wit en modern wordt dit nieuwe deel, dat nu het verticale museum wordt genoemd. Sellink: "Terwijl het oude museum speelt met evenwicht en spiegeling, is elke zaal in het nieuwe deel anders." Op het dak worden op dit moment 198 glaskoepels geplaatst die bijna heel het gebouw van gefilterd noorderlicht voorzien. "Van op straat zal van dit nieuwe, verticale museum niets te zien zijn", vertelt Sellink, maar het museum krijgt er zo wel 40 procent meer tentoonstellingsruimte bij.

Het gros van de kunstwerken zit nu veilig en wel in een stofvrij depot in het museum, en als het tijd is om ze weer uit te stallen, zal dat niet in chronologische volgorde zijn. "Op de eerste verdieping komen de oude meesters in een thematische opstelling en in het nieuwe museum werken we met drie thema's: kleur, licht en vorm", vertelt Sellink. "Alleen James Ensor en Rik Wouters krijgen een eigen zaal." Nog goed twee jaar en het is zover: in september 2019 gaan de deuren van het KMSKA weer open.

Volg de werken op hetnieuwemuseum.be. Open Wervendag vindt plaats op 7/5: openwervendag.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234