Vrijdag 14/05/2021

Nationale betoging

Minuut per minuut: dit was de nationale betoging

Manifestanten lopen door de Brusselse straten. Beeld BELGA
Manifestanten lopen door de Brusselse straten.Beeld BELGA

Meer dan honderdduizend betogers trokken vandaag door de straten van Brussel om te protesteren tegen de besparingen van de regering-Michel I. Tientallen heethoofden zorgden voor rellen aan de Hallepoort. Ze zijn door de politie met geweld verdreven. Daarbij vielen tientallen gewonden. Verschillende voertuigen werden in brand gestoken.

Bij deze sluiten we onze liveblog en daarmee een bewogen dag af.

Honderdduizend mensen betoogden vandaag vreedzaam in de Brusselse straten tegen de besparingen van de regering-Michel I. Een kleine minderheid deed het na de manifestatie volledig uit de hand lopen. Het kwam tot rellen en een provocatie met de ordetroepen, waarbij tientallen gewonden vielen. Bedankt om het bij ons te volgen.

"Tweehonderd Antwerpse dokwerkers en hooligans zijn Brussel komen afbreken", vindt Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS).

De hoofdstad overweegt een klacht met burgelijke partijstelling neer te leggen naar aanleiding van het geweld aan het einde van de nationale betoging.

Mayeur zei dat de betoging goed is verlopen dankzij een goed voorafgaandelijk akkoord met de vakbonden en de politie. Maar hij veroordeelde "het antisociaal gekonkel van Antwerpse dokwerkers en hooligans" achteraf.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft in Terzake benadrukt dat hij wil overgaan tot overleg met de vakbonden. "We zullen naar elkaar luisteren om tot oplossingen te komen met de middelen die we hebben. De uitgestoken hand is er en ik hoop echt dat de sociale partners daarop ingaan."

"Er is veel ongerustheid bij de mensen", denkt Jambon. "Maar dat is ook de saneringsoperatie waar we voor staan: een budgettair deficit van 8,5 miljard euro wegwerken en tegelijk maatregelen nemen om de economie weer op gang te trekken. Dat is nooit gezien. We hebben de mensen nooit wijsgemaakt dat de komende jaren pijnloos zouden zijn."

Volgens vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) was de betoging van meer dan honderdduizend manifestanten een duidelijk signaal. "Dat toont dat er veel onduidelijkheid is en dat er veel mensen onzeker zijn. Dat kunnen onderzekerheidsgevoel kunnen we alleen maar weghalen door met elkaar in dialoog te treden."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Premier Charles Michel heeft het geweld na de manifestatie van deze namiddag sterk veroordeeld. "Ik wil daarover heel duidelijk zijn: dit geweld is onaanvaardbaar", zegt hij in VTM Nieuws. "Betogen is een democratisch recht, geweld gebruiken niet. We zullen er alles aan doen om mensen te sanctioneren die geen respect voor anderen hebben."

Michel blijft zijn regeerakkoord wel verdedigen. "We moeten de mensen de zin van onze hervorming goed uitleggen. Het is onze bedoeling om de sociale zekerheid te beschermen. Daarvoor moeten we meer jobs creëren en daarom zijn deze maatregelen nodig. Er blijft ruimte voor sociaal overleg", benadrukt hij.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Na de betoging kwamen de vakbonden samen in de Wetstraat om met het kernkabinet te overleggen. Tijdens de ontmoeting hebben de vakbonden hun grieven op tafel gelegd. Ze zaten een meer dan een uur samen, maar toegevingen van de regering waren er niet.

"Ik denk niet dat de regering al tot andere inzichten is gekomen", aldus ABVV-topman Rudy De Leeuw. ACV-voorzitter Marc Leemans wees er op dat er een gebrek aan vertrouwen is tussen vakbonden en werkgevers en tussen de vakbonden en de regering.

Minister van Werk Kris Peeters zal de komende dagen en weken discrete contacten hebben om na te gaan in welke mate het sociaal overleg kan worden opgestart. Hij wil kijken "wat de elementen kunnen zijn om het sociaal overleg weer op te starten". Overleg en actievoeren gaan voor Peeters evenwel niet samen.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Volgens de Brusselse politiecommissaris Chrisitan De Coninck hebben enkele havenarbeiders de politie uitgedaagd en is dat de voornaamste reden waardoor de manifestatie uiteindelijk uit de hand liep.

"Dronken havenarbeiders aan de kop van de manifestie hebben al van bij het begin van de betoging ordediensten geprovoceerd en vandalisme gepleegd", zegt hij aan VTM Nieuws. "Op het einde van de betoging, aan de Zuidlaan, werden de havenarbeiders geïnfiltreerd door anarchisten. Dat heeft het vuur aan de lont gestoken."

De politie stond zelf achter de ordetroepen te filmen om bewijsmateriaal te verzamelen om later relschoppers te identificeren en aan te houden.

De Zuidlaan is inmiddels opnieuw open voor het verkeer tussen de Anderlechtsepoort en de Stalingradlaan. De Hallepoorttunnel in de richting Zuid blijft de hele nacht afgesloten, omdat autowrakken de uitgang versperren.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Na de rellen aan de Brusselse Hallepoort zijn bijna dertig relschoppers gearresteerd, meldt Sudpress.

Er zijn volgens het Croix-Rouge de Belgique 60 gewonden gevallen. 24 mensen moesten naar het ziekenhuis, 36 andere mensen zijn ter plaatse verzorgd. Onder de gewonden zijn zowel betogers als politieagenten, maar er verkeert niemand in levensgevaar. Een politieagent zou volgens VTM Nieuws een steen tegen het hoofd hebben gekregen.

null Beeld AP
Beeld AP

Cécile Jodogne, Brussels staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp, veroordeelt het geweld tegen de brandweermensen en het vernielen van hun werkmateriaal tijdens de nationale betoging. Het recht op betogen is volgens Jodogne één van de fundamenten van de democratie, maar toch is ze naar eigen zeggen verbijsterd over de gewelddadige incidenten tegen de Brusselse hulpdiensten en politie.

"Het is betreurenswaardig dat een kleine gewelddadige minderheid van dit democratisch recht gebruik maakt om te plunderen en aan te vallen. Het is onaanvaardbaar dat ze zich ook keren tegen medische posten, die opgericht werden om de betogers onmiddellijk te kunnen helpen", aldus staatssecretaris Jodogne. Zodra er een schatting is opgemaakt van de schade en de verwondingen "moeten er maatregelen genomen worden tegen de auteurs van deze onaanvaardbare daden".

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Ook de liberale vakbond en de christelijke vakbond veroordelen nu de rellen. "Het is jammer voor de mensen die voor een eerlijke zaak naar Brussel komen", zegt ACLVB-voorzitter Jan Vercamst aan VRT. "Met of zonder mensen van de vakbond erbij, wij distantiëren ons hier volledig van", zegt Marc Leemans van ACV.

Volgens persbureau Belga zijn tijdens de massale charge ook veel onschuldige toeschouwers en buurtbewoners hardhandig aangepakt door de ordediensten van de politie.

De meeste heethoofden konden ontsnappen. Veel van de mensen die de politie hardhandig aanpakte waren volgens Belga toeschouwers of buurtbewoners: vrouwen, ouderen, fotografen en journalisten.

Tijdens de charge drijfden de ordediensten relschoppers uit elkaar in de de strook Zuidlaan tussen de ingang van de Hallepoorttunnel en de spoorwegbrug.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Bij de rellen die volgden op de betoging zijn minstens twee zwaargewonden gevallen, meldt VRT-journalist Ann De Bie. Zij zag hoe enkele relschoppers jassen van de haven van Antwerpen droegen.

"Anderhalfuur geleden was dit een plek waar een ware veldslag uitbrak tussen betogers en de politie", sprak De Bie van aan het Brusselse Zuidstation. "De relschoppers gooiden met alles wat ze konden vinden: straatstenen, verkeerspalen, dranghekkens…" Een aantal mensen zijn opgepakt na de charge door de politie.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Rudy De Leeuw van de socialistische vakbond ABVV betreurt de rellen die uitbraken in de rand van de betoging vandaag. Dat meldt de VRT.

"Wij veroordelen dat mensen gewond geraken en dat zaken van mensen vernield worden", zegt hij. "Er zijn 120.000 betogers die correct gemanifesteerd hebben. En het zijn die mensen die wij vertegenwoordigen", voegt hij er aan toe.

Aangezien een rondvraag van Voka Limburg heeft uitgewezen dat slechts 4 procent van de Limburgse bedrijven ernstige hinder heeft ondervonden van de vakbondsmars in Brussel, raamt de werkgeversorganisatie de geleden economische schade voor de provincie op 3 miljoen euro.

"Als je weet dat de provincie een dag lamleggen zo'n 65 miljoen euro kost, hebben we donderdag voor 3 miljoen euro schade opgelopen", becijfert gedelegeerd bestuurder Johann Leten. "Voor de stakingen die nog zijn aangekondigd vrezen we makkelijk over de 100 miljoen te gaan. Waarom moeten onze ondernemingen steeds de dupe zijn van elke vakbondsactie? Deze manifestatie is toch tegen de regering gericht? Als de vakbonden op zaterdag zouden betogen zouden ze wellicht meer volk op de been krijgen en minder schade aanrichten. Betogen is een basisrecht, vandalisme en hooliganisme zijn dat niet."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het Brusselse premetrostation Lemonnier is omstreeks 17.15 uur op politiebevel gesloten. Dat meldt een woordvoerster van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB via twitter.

Trams 3 en 4 stoppen er niet, 51 en 82 rijden niet tussen Zuid en Ninoofsepoort.

De drie grote vakbonden zijn rond 17.00 uur aangekomen op de Wetstraat 16. Ze kwamen daar op uitnodiging van premier Charles Michel (MR) na de nationale betoging die zowat 120.000 manifestanten bijeenbracht.

Voor de start van de ontmoeting tussen de kern en de vakbonden zei vicepremier Kris Peeters (CD&V) dat de indexsprong is beslist door de regering, maar dat het er nu op aankomt om samen met de sociale partners de nodige creativiteit en intelligentie aan de dag te brengen, en dit in alle discretie. Hij zei ook nog veel respect te hebben voor de manifestanten die op straat zijn gekomen.

Charles Michel en Jan Jambon met de bonden aan tafel. Beeld BELGA
Charles Michel en Jan Jambon met de bonden aan tafel.Beeld BELGA

Op de snelwegen rond Brussel, de Ring en op de meeste wegen van de hoofdstad verloopt de avondspits na de nationale betoging vrij normaal. Dat meldt het Verkeerscentrum Vlaanderen.

Terwijl het land in rep en roer staat, blijven de federale politici vergaderen. Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) is het oneens dat de NMBS goedkopere treintickets aanbiedt.

Omstreeks 16.30 uur heeft de politie een einde gemaakt aan de rellen. Verschillende mensen werden gearresteerd. Verschillende voertuigen staan nog in brand.

Om 16u30 heeft de politie een massale charge gedaan op de Brusselse Zuidlaan en Hallepoortlaan. Bij het ontruimen van de zone die al enkele uren het tafereel was van ernstig vandalisme, gingen de ordediensten stevig tekeer met hun knuppels. Daarbij maakten ze geen onderscheid tussen vandalen en toeschouwers. Dat meldt Belga.

Tot dan toe beperkte het politieoptreden zich tot het afhouden van aanvallen van demonstranten met het waterkanon en traangas. Toen een toenemend aantal auto's werd vernield en in brand gestoken, beslisten de ordediensten om in te grijpen.

Een honderdtal agenten in gevechtsuitrusting chargeerde in volle looppas en spaarde daarbij niemand die ze op hun weg tegenkwamen. Onder meer een oudere man met looprek en een toevallige voorbijgangster deelden in de klappen.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De Brusselse politie voert een grote charge uit aan de Hallepoortlaan, waar de situatie grimmig bleef door de rellen bij de nationale betoging.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Het Croix-Rouge de Belgique had rond 15.00 uur op de nationale betoging in Brussel al 26 interventies achter de rug. Veertien mensen werden overgebracht naar het ziekenhuis, zo meldt een woordvoerder. Er vielen nog geen zwaargewonden.

Volgens de medische verantwoordelijke die op de betoging aanwezig is, is er sprake van gevechten, valpartijen en medische problemen.

Het Croix-Rouge de Belgique is op vraag van de organisatoren van de manifestatie met twee ambulances, twee gemotoriseerde interventieteams en twee mobiele verzorgingsposten aanwezig in Brussel. In totaal werd een twintigtal hulpverleners gemobiliseerd.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Volgens het ABVV is de confrontatie met de politie door de ordediensten zelf uitgelokt. "Alles is begonnen met een provocatie van de ordediensten: er is een kat-en-muis-spel met enkele tientallen havenarbeiders ontstaan, en spijtig genoeg hebben ze zich daardoor laten vangen. Waarop het ontaard is", zo citeert de VRT het ABVV.

Het gaat echter niet om betogers, zo meent het ABVV. "Mensen van buitenaf hebben onze organisatie geïnfiltreerd. Wie dat zijn, weten we niet. Een bende hooligans die komen betogen om rel te schoppen."

De Morgen-journalist Douglas De Coninck bezorgde ons deze foto. Beeld Douglas De Coninck
De Morgen-journalist Douglas De Coninck bezorgde ons deze foto.Beeld Douglas De Coninck

Radio 1 meldt dat de rellen aan de Hallepoort nog steeds aan de gang zijn. Tientallen dokwerkers en metallo's gaan er de confrontatie met de politie aan en gooien met stenen en flessen. Glascontainers en vuilnisbakken worden in brand gestoken. De politie chargeert met het waterkanon om de betogers terug te drijven.

Aan beide kanten zijn er slachtoffers gevallen. Een van de betogers is zwaargewond afgevoerd, nadat hij aan het hoofd geraakt werd, zo meldt Radio 1.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Bekijk in onderstaand filmpje hoe de politie de volle laag krijgt in Brussel.

Tijdens de nationale betoging zijn vanmiddag rellen uitgebroken aan de Brusselse Hallepoort. Verschillende dokwerkers en metallo's gingen de confrontatie aan met de politie. Er zijn ook gewonden, zowel bij politie als bij de actievoerders. Dat stelt Belga ter plaatse vast.

De relletjes braken rond 13 uur uit en zijn rond 15.30 uur nog aan de gang. De betogers vernielden diverse auto's en staken ook zeker één voertuig en een motor van de politie in brand. Verschillende politieagenten en diverse betogers raakten gewond. Het zou gaan om enkele tientallen gewonden.

De politie, die massaal aanwezig is, zette enkele waterkanonnen en traangas in en heeft intussen versterking aangevraagd. Af en toe chargeert de politie. De betogers gooien met stenen en diverse voorwerpen.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld EPA
Beeld EPA

Radio 1 meldt in haar journaal dat veel betogers terug naar huis vertreken met trein of bus.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Een honderdvijftigtal jongeren van verschillende linkse groeperingen is iets voor 14u het hoofdkwartier van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) in de buurt van het Brusselse Centraal Station binnengedrongen.

De jongeren namen deel aan de nationale betoging, maar vinden dat de massa zich te veel richt tot de regering Michel. "De bezuinigingen zijn nog voor de regering Michel begonnen. Het zijn de werkgevers die de strijd tegen de gewone mens leiden. Zij leggen beslag op een steeds groter deel van de rijkdom", zegt Thomas Englert, van de Jeunes Organisés Combatifs (JOC).

De jongeren, die hun vergadering houden in de inkomhal van de werkgeversorganisatie, hebben geen onderhoud gevraagd met het VBO. Er was ook niemand van het VBO bereikbaar voor commentaar.

De politie staat iets verder klaar met een tweetal combi's en een twintigtal agenten in gevechtsuitrusting om in te grijpen.

Aan de Brusselse Hallepoortlaan is het NMBS-gebouw door betogers met stenen bekogeld. Dat tweet een woordvoerster van de spoorwegmaatschappij.

NMBS-woordvoerder Bart Crols zegt dat er aan het NMBS-gebouw "een confrontatie aan de gang is tussen een harde kern betogers en de politie". "Het gaat er hevig aan toe en er wordt met vanalles gegooid. Of de agressie tegen het NMBS-gebouw gericht is, is niet duidelijk."

De Morgen-fotograaf Franky Verdickt bevond zich midden in de hevige confrontatie tussen de politie en een deel van de betogers.

"De grote meerderheid van de naar schatting 120.000 betogers houden het rustig, maar er zitten een honderdtal heethoofden tussen", zegt hij. "Het ging er heel hevig aan toe, het was echt oorlog met de politie."

Betogers, waarvan sommigen werkkledij van de havens van Antwerpen en Gent dragen, gooiden met stenen naar de politie. Volgens La Libre geraakten zowel politiemensen als manifestanten daarbij gewond.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De NMBS zet zes extra treinen in om manifestanten van de nationale betoging in Brussel terug thuis te brengen. Dat zegt Bart Crols van de NMBS.

De zes treinen vertrekken in Brussel tussen 14.15 uur en 15.30 uur: het gaat om vier treinen vanuit Brussel-Zuid, een vanuit Brussel-Noord en een laatste vanuit het station van Schaarbeek. Bestemmingen zijn: Oostende, Luik, Charleroi, Bergen, Namen en Doornik.

Het Brusselse premetrostation Beurs aan de Anspachlaan, op de route van de nationale betoging, is omstreeks 13.50 uur afgesloten uit veiligheidsoverwegingen. Dat meldt de MIVB.

De politie heeft vanmiddag rond 13.30 uur traangas en het waterkanon ingezet bij een confrontatie met betogers aan het Zuidstation, het eindpunt van de optocht. De sfeer wordt grimmig, stelt persagentschap Belga ter plaatse vast.

Ook onze reporter Douglas De Coninck bevestigt dat de politie het waterkanon en traangas gebruikten rond het Zuidstation.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Meer dan 100.000 mensen nemen deel aan de nationale betoging in Brussel, zo melden de politiediensten. De vakbonden hadden eerder al gewag gemaakt van 120.000 betogers.

De betoging wordt begeleid door 180 ABVV-stewards en evenveel stewards van de ACV. Ook de liberale vakbond ACLVB stelt 50 stewards ter beschikking. De politie communiceert zoals gebruikelijk niet over de veiligheidsmaatregelen.

Sinds vanmorgen cirkelt wel een politiehelikopter over de hoofdstad en zowel op het parcours en vooral net buiten de veiligheidszone zijn de ordediensten massaal aanwezig, onder meer met speciale interventievoertuigen en agenten in harnas.

Gezien de omvang van de manifestatie voorziet het Rode Kruis op vraag van de organisatie twee ambulances, twee gemotoriseerde interventie-eenheden en twee mobiele verzorgingsposten, in totaal goed voor zo'n twintigtal medewerkers.

De brandweer van de zone Brussel-Elsene heeft geen specifieke ploeg voorzien, maar staat zoals steeds klaar om in te grijpen. De chauffeurs zijn wel ingelicht over het parcours van de manifestatie om vertragingen te vermijden. Even voor de middag liet woordvoerder Pierre Meys weten dat gezien de moeilijke doorgang een volledig interventieteam met pomp, ladder en ambulance standby is gezet bij Tour en Taxis ingeval van brand aan de overkant van het kanaal.

Fietsdeelsysteem Villo heeft op politiebevel acht stations langs het traject van de nationale betoging gesloten. Het gaat om fietsparkings Beurs, Anneessens, Lemonnier, De Brouckère, Boudewijn, Fontainas, Willebroek en de halte aan het Noordstation. De fietsen zullen terug toegankelijk zijn van zodra het einde van de betoging het Zuidstation bereikt heeft.

undefined

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

In 75 procent van de chemiebedrijven zijn werknemers afwezig om deel te nemen aan de vakbondsmanifestatie in Brussel. Dat blijkt uit een enquête die essenscia, de federatie van de chemie, kunststoffen en life sciences, heeft gehouden bij haar leden. Gemiddeld heeft 1 op de 10 werknemers aangegeven deel te nemen aan de actie, klinkt het in een persbericht.

In de helft van de gevallen nemen enkel de vakbondsafgevaardigden deel aan de nationale actie, bij de andere bedrijven is de actiebereidheid groter, aldus essenscia. "De vakbondsactie heeft slechts een beperkt, maar merkbaar effect op de productie. In ongeveer 3 op de 10 bedrijven is de productie hierdoor verstoord."

Essenscia roept nog op het sociaal overleg in een serene sfeer te hervatten en op de uitnodiging van de regering in te gaan. "Het is van belang dat alle partijen opnieuw rond de tafel gaan zitten om het sociaal overleg alle kansen te geven. De tewerkstelling van onze medewerkers en de competitiviteit van onze bedrijven gaan hand in hand. Als grote industriële werkgeversfederatie hebben we er altijd voor gepleit om samen naar oplossingen te zoeken: werkgevers, overheid én vakbonden samen", zegt gedelegeerd bestuurder Yves Verschueren.

Quote

De tewerkstelling van onze medewerkers en de competitiviteit van onze bedrijven gaan hand in hand

Chemiefederatie essenscia

De kostprijs van de nationale betoging loopt hoog op. Dat blijkt uit een peiling van technologiefederatie Agoria bij zijn lidbedrijven, goed voor twee derde van de tewerkstelling in de technologiesectoren in België. In Vlaanderen bedraagt het productieverlies al 20 procent, in Wallonië zelfs tot 40 procent. "Aangezien de bonden al hebben aangekondigd de sociale acties verder te willen opbouwen, dreigt de factuur voor iedereen een zeer bittere pil te worden", zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria.

In Wallonië loopt de economische factuur van de betoging het hoogst op. In de provincies Henegouwen, Namen en Luik is er een zware impact waarbij verschillende grote en middelgrote productiebedrijven volledig stil liggen. In sommige gevallen werden piketten ingezet.

In Vlaams- en Waals-Brabant en het Brussels Gewest is er amper of geen impact in de ICT-sector, al lijden enkele productiebedrijven een middelmatig tot zwaar productieverlies.

Tussen de Vlaamse provincies zijn er grote verschillen: in Oost-Vlaanderen blijft de impact beperkt met uitzondering van Volvo Cars waar vermoedelijk een derde van de productie verloren gaat. In West-Vlaanderen is er productieverlies in enkele grote ondernemingen dat oploopt tot 50 procent. In Antwerpen is de impact dan weer te voelen in enkele grote bedrijven met verliezen van 50 procent tot het volledig stilleggen van de productieband. In Limburg tot slot lijden enkele grote bedrijven zwaar productieverlies onder meer door de afwezigheid van medewerkers op kritische functies.

Quote

Aangezien de bonden al hebben aangekondigd de sociale acties verder te willen opbouwen, dreigt de factuur voor iedereen een zeer bittere pil te worden

Marc Lambotte, Agoria
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De hinder door de nationale betoging is bij bpost eerder beperkt gebleven. De kranten werden bijna allemaal rondgebracht en 98 procent van de kantoren is open, maar in sommige regio's werd niet alle post bedeeld. Dat zegt bpost-woordvoerder Piet Van Speybroeck. De postbedeling in West- en Oost-Vlaanderen was voor 98 procent normaal. In Antwerpen, Limburg, Vlaams- en Waals-Brabant en Brussel werd één ronde op de tien niet gedaan. In Namen en Henegouwen was dat één ronde op de vier. De impact was het grootst in Luik en Luxemburg, waar 35 procent van de postbedeling niet gebeurde.

De postkantoren van bpost waren voor 98 procent open, al kan het wel zijn dat er minder loketten beschikbaar zijn. Ook hier is de impact iets groter in Wallonië. In Henegouwen en Namen is 94 procent van de kantoren open.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

In Gent werkt één op de vijf stadsambtenaren niet. De helft van de kinderopvanginitiatieven is gesloten, net als twee stadsscholen, zo werd vernomen van waarnemend burgemeester Elke Decruynaere (Groen).

De helft van de loketten burgerzaken zijn verder dicht, net als de helft van de sporthallen en zwembaden. Bij de politie en brandweer wordt nauwelijks gestaakt. Van de kinderopvanginitiatieven, voor kinderen tussen 0 en 3 jaar, is de helft gesloten. "Dit is zoals verwacht, er wordt ook maar minimaal gebruik gemaakt van de noodopvang, waar dus nog plaats is", zegt Decruynaere.

Alle scholen in het vrij gesubsidieerd- en het gemeenschapsonderwijs zijn open, in het stedelijk onderwijs is één lagere- en één kleuterschool dicht, maar ook dat werd aangekondigd. In het stedelijk onderwijs is één op vier leerlingen niet in de klas, van de scholieren kwamen vier op de tien niet naar school. "De voornaamste reden blijkt overmacht, leerlingen geraakten niet met het openbaar vervoer naar school."

De actiedag geeft Decruynaere een dubbel gevoel. "Ik begrijp heel goed ouders die op zoek moesten gaan naar alternatieven, wat absoluut niet evident is", zegt ze. "Anderzijds zullen gezinnen getroffen worden door de harde besparingen in het onderwijs, het feit dat ze minder op oma's en opa's beroep zullen doen om voor kinderen te zorgen omdat die langer moeten werken en tegelijk meer voor kinderopvang zullen moeten betalen."

Bij de afvalintercommunale IVAGO, die Gent en Destelbergen bedient, kwam ongeveer veertig procent van de werknemers opdagen. De afvalintercommunale zegt alles in het werk te stellen om het restafval in Gent op te halen, alsook de gft-containers en pmd. Papier/karton en glas wordt niet opgehaald. Bedrijfsafvalklanten zullen wel bediend worden. Recyclageparken zijn tot slot dicht, net als het belcentrum. In Destelbergen gaat de pmd-ophaling zoals gepland door.

De impact op de Gentse havenbedrijven is wisselend. Bij Volvo Cars Gent, waar 5.000 arbeiders en bedienden werken, hoopt men op 2/3 productie te kunnen draaien. Bij ArcelorMittal in Gent, waar 4.700 arbeiders en bedienden en 1.100 externe medewerkers werken, zijn ongeveer 300 mensen ingeschreven om te betogen. Woordvoerder Jan Cornelis zegt dat de impact naar de productie toe zeer beperkt zal zijn. Bij Volvo Trucks in Oostakker, waar 2.200 mensen werken, zal de productie normaal verlopen, zegt woordvoerster Vera Bostijn.

Quote

Ik begrijp heel goed ouders die op zoek moesten gaan naar alternatieven, wat absoluut niet evident is. Anderzijds zullen gezinnen getroffen worden door de harde besparingen in het onderwijs

Waarnemend burgemeester Elke Decruynaere (Groen)

"We kregen om 11.55 uur opnieuw groen licht om treinen te laten rijden", aldus woordvoerder van spoorwegnetbeheerder Infrabel Thomas Baeken. Het treinverkeer in Brussel-Noord was omstreeks 11.40 uur op vraag van de politie onderbroken omdat er te veel volk was in het station.

Een twintigtal treinen heeft rond 12.15 uur tussen de 20 en 30 minuten vertraging. "Dat komt door het grote aantal reizigers dat op- en afstapt op de treinen in combinatie met de onderbreking van een kwartier", legt de woordvoerder uit.

null Beeld Martijn Vanhinsberg
Beeld Martijn Vanhinsberg

Zoals verwacht zijn in Antwerpen 28 stedelijke kinderopvanglocaties gesloten gebleven en is slechts een deel van de stadsreinigingswagens uitgereden. Vooral in Borgerhout binnen de Singel en de wijk Seefhoek is de achterstand van de huisvuilophaling groot. De stad laat weten dat het afval mag blijven staan en zo snel mogelijk zal opgehaald worden, met GFT als prioriteit.

Verder zijn een kwart van de Antwerpse basisscholen gesloten, maar ouders werden daar wel op de hoogte gebracht van waar ze hun kind voor opvang naartoe konden sturen. In het secundair, buitengewoon en volwassenenonderwijs zou er weinig hinder zijn door de betoging. Er zijn wel acht initiatieven voor buitenschoolse kinderopvang gesloten, zowel 's ochtends als 's avonds.

Bij het OCMW zijn alle publieke diensten beschikbaar, behalve de dispatching op Linkeroever die daklozen naar nachtopvanglocaties verwijst. Ook de meeste sportinstellingen zijn gewoon open, op het openluchtcentrum Ter Beke en de zwembaden Plantin Moretus, Sorghvliedt, Groenenhoek en Ieperman na.

Bij de culturele diensten zijn het MAS, het Red Star Line Museum en de Erfgoedbibliotheek Conscience open, terwijl onder meer het Rubenshuis en Middelheimmuseum dichtgebleven zijn.

Het treinverkeer in Brussel-Noord is sinds 11.40u op vraag van de politie onderbroken omdat er te veel volk is in het station. Dat meldt woordvoerder van spoorwegnetbeheerder Infrabel Thomas Baeken. Daardoor ligt het treinverkeer op de Brusselse Noord-Zuidverbinding stil. "Op bevel van de politie is het treinverkeer in Brussel-Noord onderbroken, omdat er zich te veel volk in de onderdoorgangen en op de perrons in het station bevindt", aldus Baeken.

De nationale betoging is omstreeks 11.40 uur van start gegaan in Brussel, iets vroeger dan gepland. De vakbondsleiders namen de officiële kop van de betoging, achter een spandoek met daarop "Rechtvaardigheid nu". De bonden spreken van 120.000 deelnemers.

De start van de betoging verliep ietwat chaotisch door de massale opkomst aan het Brusselse Noordstation. Veel betogers zijn voor de officiële start van de betoging al op pad gegaan.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Heel wat vakbondsmilitanten haken af voor de nationale betoging in Brussel omdat ze de treinen niet op geraken door een capaciteitsgebrek. Op de lijn Poperinge-Kortrijk, de enige spoorlijn in Zuid-West-Vlaanderen, probeerden duizenden mensen vanochtend via de trein in Brussel te geraken. Maar door capaciteitsgebrek moesten veel betogers urenlang wachten op treinen waar nog wat plaats op was. Een probleem dat doorheen de ochtend aandikte want er is maar één trein per uur richting Kortrijk, en dus richting Brussel.

Heel wat militanten haakten na enkele pogingen om alsnog op de trein te geraken misnoegd af. Ze vinden het jammer want gezien de hoge ticketverkoop was die toeloop te voorzien.

Verschillende bedrijven uit het Luikse liggen stil of ondervinden zware hinder door de nationale betoging. Hun personeel heeft zich massaal gemobiliseerd, zo blijkt. Behalve de TEC en ArcelorMittal liggen ook bedrijven stil zoals Techspace Aero, FN Herstal, Kabelwerk in Eupen en Spa Monopole. Bij dat laatste bedrijf werd gisteravond om 22.00 uur al het werk neergelegd, 24 uur eerder dan gepland, waardoor de aangekondigde 24-urenstaking er een 48-urenstaking wordt.

De productie ondervindt hinder bij onder andere CMI in Seraing, Knauf in Engis, TNT in Grâce-Hollogne, Ter Beke in Wanze en Malysse in Villers-le-Bouillet.

Hinder is er in het Luikse ook in de distributiesector, bij bedrijven zoals Ikea en Primark. Heel wat scholen ondervinden ook hinder doordat leerkrachten beslisten om deel te nemen aan de betoging.

Het federale kernkabinet nodigt de vertegenwoordigers van de drie vakbonden om 17.00 uur uit voor overleg op het kabinet van de eerste minister "om de dialoog verder te zetten". Dat laat premier Charles Michel weten.

De vakbonden gaan in op die uitnodiging, zo hebben vakbondsleiders Marc Leemans (ACV) en Rudy De Leeuw (ABVV) laten weten.

"De meeste terminals kunnen werken, maar met beperkingen", zegt Stephan Vanfraechem, directeur van Alfaport-Voka Antwerpen-Waasland. "Hier en daar hoor ik dat er problemen zijn om voldoende ploegen bij elkaar te krijgen. Blijkbaar zijn er heel wat havenarbeiders naar Brussel".

Door de actie moeten schepen volgens Vanfraechem wat langer blijven liggen en zorgt dat ook voor gevolgvertragingen: "Vertraging komt er ook door de sluizen. De grote sluizen zijn bemand, maar een aantal schepen komt met al dan niet veel vertraging."

"Globaal gezien werkt de haven, maar dit is voor het imago niet ideaal. Betrouwbaarheid van de dienstverlening is belangrijk. Dit is daarvoor een minder goede dag, wat te betreuren valt."

Bij NMBS Logistics valt te horen dat ook het spoorverkeer hinder ondervindt. "Wat ons personeel betreft, is er geen probleem. Dat is quasi voltallig aanwezig", zegt woordvoerder Veerle Van Mierlo, "maar wat we wel horen is dat een aantal bruggen gesloten zijn, wat nefast is voor het treinverkeer." Dat zou het geval zijn voor de Oosterweel-, Wilmarsdonk-, Lillo-, en Noordkasteelbrug. Ook zou een aantal treinen van bij bedrijven niet kunnen worden opgehaald.

Quote

Blijkbaar zijn er heel wat havenarbeiders naar Brussel

Stephan Vanfraechem, directeur Alfaport-Voka Antwerpen-Waasland
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

In bijna 90 procent van de Vlaamse ondernemingen zijn alle medewerkers vandaag aan de slag, zo meldt ondernemersorganisatie Voka. "De voornaamste problemen die de Vlaamse ondernemingen vandaag ondervinden, is het feit dat medewerkers te laat op het werk kwamen of de toelevering van goederen wordt gehinderd."

De meeste medewerkers in de privésector zijn vandaag dus gewoon aan de slag. "In 10 procent van de ondernemingen is minder dan 10 procent van de medewerkers afwezig. In slechts 10 bedrijven is meer 30 procent van het personeel niet opgedaagd. Naast de betoging in Brussel wordt op luttele plaatsen ook een bedrijfsterrein geblokkeerd."

Volgens Jo Libeer van Voka is de grote mobilisatie, waar de vakbonden over spreken, vooral het gevolg van medewerkers van de vakbonden zelf en delegaties uit de openbare en non-profitsector. "Voka spreekt vandaag dan ook graag zijn waardering uit voor de 1,6 miljoen medewerkers in de Vlaamse ondernemingen die werken voor het behoud van onze welvaart."

Quote

Voka spreekt vandaag dan ook graag zijn waardering uit voor de 1,6 miljoen medewerkers in de Vlaamse ondernemingen die werken voor het behoud van onze welvaart

Jo Libeer, Voka

Inwoners van Mechelen zullen donderdag wat de stedelijke dienstverlening betreft weinig tot geen hinder ondervinden van de nationale betoging in Brussel, hoewel daar ook enkele Mechelse ambtenaren naartoe getrokken zijn. Dat meldt de stad in een persbericht. In het Huis van de Mechelaar gelden de normale openingsuren en ook de wijk- en dorpshuizen zijn gewoon open.

Volgens de stad is er evenmin hinder op de begraafplaatsen, in het onderwijs of bij het onderhoud van het openbaar domein. "We zijn blij dat we ondanks een aangekondigde grootschalige staking toch kunnen voorzien in de dienstverlening naar de Mechelaars toe", zegt eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA).

In het station van Mechelen is de situatie al de hele ochtend een pak minder rooskleurig. Vanwege het grote aantal betogers zitten de treinen richting hoofdstad steevast overvol op de lijnen Essen-Charleroi en Antwerpen-Brussel. In stopplaats Mechelen nog op die treinen stappen is een hele opgave, erkent ook de NMBS.

"Er zijn 80.000 speciale tickets verkocht aan betogers, dat is natuurlijk heel wat", zegt woordvoerder Bart Crols. "We hebben gedaan wat we konden door extra treinen in te zetten op alle lijnen naar Brussel. De situatie zou zich bovendien nu vrij snel moeten normaliseren, aangezien de betoging toch om 12 uur start."

Ook sp.a-kopstuk Johan Vande Lanotte stapte de trein op in Oostende om mee te gaan betogen in Brussel.

null Beeld Martijn Vanhinsberg
Beeld Martijn Vanhinsberg

ACV-voorzitter Marc Leemans haalt scherp uit naar de gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene. "Coene zit er goed voor. Hij wordt goed betaald en zit comfortabel. Dat andere mensen 1.200 à 1.300 euro verdienen, dat weet hij niet", aldus Leemans voor de start van de nationale betoging.

Leemans reageert op uitspraken van Coene. Die had gezegd dat de betogers in feite foert zeggen aan hun kinderen en de factuur willen doorsturen. "Die mensen komen juist op straat voor hun kinderen en kleinkinderen, voor hun ouders en grootouders", weerlegt de ACV-voorzitter.

De nationale betoging is gericht tegen het compleet onevenwicht in het regeringsbeleid, legt Leemans uit. "Alles is voor rekening van de gewone man. De indexsprong is niets anders dan een eenzijdig opgelegde pure belasting. Het is een gift aan de werkgevers".

De betoging is niet alleen een neen aan de regering, "maar ook aan de werkgever, die met geen enkel engagement komt", vervolgt Leemans.

De ACV-topman bevestigde dat de opkomst boven de 100.000 zal gaan. "Van het ACV alleen al zijn we met 50.000". Het is minstens vijftien jaar geleden dat meer dan 100.000 mensen op straat kwamen voor een nationale betoging. In 2001 lokte een Europese manifestatie 100.000 deelnemers, maar met dank aan grote deelname van buitenlandse manifestanten.

ACV-voorzitter Marc Leemans. Beeld BELGA
ACV-voorzitter Marc Leemans.Beeld BELGA

Hoewel er vanochtend naar schatting zowat 6.000 vakbondsmilitanten vanuit Limburg naar Brussel zijn vertrokken om deel te nemen aan de grote betoging, vallen de gevolgen in de provincie goed mee. In bijna alle bedrijven wordt normaal gewerkt. Alleen de verstoorde dienstverlening van het openbaar vervoer zorgt voor ongemak, zo blijkt uit een rondvraag. De vakbonden schatten zelf dat er vanuit Limburg minstens 6.000 mensen zijn vertrokken om te gaan betogen. Daarmee zijn ze heel tevreden. Het gaat vooral om syndicalisten met een mandaat in hun onderneming en om vrijgestelden.

In de meeste ondernemingen waar de vakbonden sterk staan (metaalsector, chemie en overheid), is wel een minimale bezetting afgesproken, zodat de normale activiteiten niet in het gedrang komen. Alleen de organisaties waarvan vele medewerkers zich met het openbaar vervoer naar het werk begeven, ondervinden meer hinder. In Limburg rijden zowat twee op de drie bussen.

Volgens de vakbonden is er voor het eerst ook vanuit de KMO's veel belangstelling om actie te voeren. De werkgevers zeggen daarentegen dat er vooral in die categorie van bedrijven weinig animo is rond het vakbondsprotest.

Volgens een eerste rondvraag van ondernemersorganisaties VKW Limburg en Voka Limburg bij hun leden, blijkt de impact van de betoging goed mee te vallen. Er is nog nergens productieverlies geleden. In de Limburgse scholen vinden de lessen plaats zoals gepland. Een aantal leerlingen moest wel door de ouders naar school worden gebracht wegens de verstoorde dienstregeling bij De Lijn.

Quote

In de meeste ondernemingen waar de vakbonden sterk staan (metaalsector, chemie en overheid), is wel een minimale bezetting afgesproken

De NMBS heeft donderdag al 80.000 speciale tickets verkocht aan betogers die vandaag in Brussel willen betogen. Dat werd vernomen van NMBS-woordvoerder Bart Crols. De vervoersmaatschappij legde ook vijftien extra treinen in. De NMBS verkoopt voor de betogers een uitzonderlijk evenementen-ticket. Dat kost 12 of 14 euro, afhankelijk van de afstand naar de hoofdstad.

De ochtendspits op het spoor, tot 9 uur, verliep normaal. "Zoals verwacht en woensdag gecommuniceerd zijn de verschillende stations op dit ogenblik overvol met reizigers die naar Brussel willen reizen om deel te nemen aan de vakbondsmanifestatie. Vooral de treinen die vanaf 9 uur vertrekken naar Brussel zijn momenteel drukbezet", zegt de NMBS.

De vervoersmaatschappij heeft vijftiental extra treinen ingelegd om de toevloed zo vlot mogelijk te kanaliseren, maar reizigers houden best rekening met extra drukte op hun trein. "Die vijftien extra treinen betekenen voor de periode tussen halftien en halftwaalf een verhoging van het aantal zitplaatsen met 36 procent richting Brussel", aldus nog Crols.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Rond 10.00 uur zijn tot 1.000 havenarbeiders uit het Antwerpse met de trein naar Brussel vertrokken. De dokwerkers trokken van de Paardenmarkt naar Antwerpen-Centraal, een tocht die erg rumoerig verliep. Ook in de vertrekhal en op de perrons werd duchtig met voetzoekers gegooid, tot ongenoegen van verschillende reizigers. Stakende arbeiders van de Antwerpse haven verzamelden omstreeks 8.30 uur aan de vakbondsgebouwen op de Paardenmarkt. "Dit is het begin, en als men niet luistert, gooien we op 15 december het hele land mee plat", klonk het bij de vakbondsleiding.

Ze riepen op om de tocht van de Paardenmarkt rustig en zonder bommetjes te laten verlopen, maar dat bleek ijdele hoop. De wandeling via de Italiëlei, die voor het verkeer werd afgesloten, verliep erg luidruchtig. "Dokkers zijn niet te pluimen", klonk het luidkeels, evenals "Huts (CEO van Katoen Natie Fernand Huts, red.) is de volgende klus" en "Handen af van de wet-Major".

"Doe dat goed, mannen", liet een politieagent zich langs het parcours ontvallen. Die kon alvast niet beletten dat de betogers ook enkele minuten halt hielden op het drukke kruispunt aan de Franklin Rooseveltplaats.

De massa, goed voorzien van vuurwerk en oordoppen, verzamelde op het Koningin Astridplein en in de vertrekhal van het station. Binnen werd tot op de sporen veelvuldig met luide bommetjes gegooid, wat niet naar de zin was van verschillende reizigers.

Omstreeks 10.15 uur keerde door het vertrek de rust in Antwerpen weer.

"We willen een discussie, we willen overleg, dus de tafel staat klaar", zegt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) aan de VRT. "De beslissing over de indexsprong is genomen, maar de regering wil ook maatregelen nemen om te zorgen dat dat geen negatieve effecten zou hebben en dat is natuurlijk bespreekbaar."

Vicepremier Jan Jambon (N-VA) noemt het regeerakkoord een kader. "Binnen dat kader is overleg mogelijk." Hij pleit wel voor het behoud van de indexsprong. "Die moet loonkosten verlagen, jobs creëren en jobs hier houden." Ook vicepremier Kris Peeters (CD&V) vindt dat een maatregel die bedoeld is om de "mensen te helpen". "Ik hoop dat de bonden dat ook inzien en ik ga ervan uit dat we snel rond de tafel kunnen komen."

Geen van de drie excellenties wil echter aangeven waar er dan nog wel onderhandelingsmarge is.

Quote

De indexsprong moet loonkosten verlagen, jobs creëren en jobs hier houden

Vicepremier Jan Jambon (N-VA)

De posten van de cipiers die vandaag zijn gaan betogen, zijn in de meeste gevangenis niet overgenomen. Zo'n 300 politieagenten staken immers zelf. Enkel in Hasselt en Brussel kwamen agenten de cipiers vervangen. In de andere penitentiaire instellingen wordt de bewaking daarom verzekerd met een absolute minimumbezetting en blijven de cellen gesloten.

Politievakbond NSPV had opgeroepen tot die 'vervangingsstaking'. De bond eist onder andere een minimumdienstverlening in de gevangenissen. "Het is niet de taak van de politie om zich met de gevangenissen bezig te houden. Wij hebben ons eigen werk", zegt de Luikse NSPV-secretaris Fabrice Discry.

In Oost-Vlaanderen rijden twee op de drie bussen van De Lijn. De belangrijkste tramlijnen (1,4 en 24) rijden om de twintig minuten en buslijnen 3, 5 en 9 rijden om de dertig minuten. Buslijnen 6, 17, 18, 38 en 39 rijden niet, net als tramlijn 22.

"We zetten werkwillige chauffeurs eerst in op de drukste assen", klinkt het. De Lijn zegt tot slot dat er vanavond geen bussen op het nachtnet zullen rijden.

Tienduizenden betogers zijn vanochtend onderweg naar Brussel voor, naar wat laat vermoeden, een nooit geziene opkomst voor de nationale betoging tegen de besparingsplannen van de regering. De vakbonden houden rekening met mogelijk 100.000 deelnemers. Rond 9 uur werd het station van Gent Sint-Pieters al overspoeld door groen, rood en blauw uitgedoste manifestanten. In het station groeperen ze zich per centrale om richting Brussel te sporen. Onder meer arbeiders van de haven van Gent, in oranje hesjes, zijn manifest aanwezig. Met als gevolg overvolle perrons en goed gevulde treinen.

Intussen is duidelijk dat de bonden rekening houden met 100.000 deelnemers aan de nationale betoging. "We kregen dubbel zoveel inschrijvingen als verwacht", aldus een vakbondsbron. "We gaan richting 100.000."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Tegenstanders van de nationale betoging hebben intussen een eigen hashtag op Twitter gelanceerd. Met #ikwerkvandaag proberen Twitteraars uit de doeken te doen waarom betogen geen goed idee.

"Het argument van de bonden dat ze niet uitgenodigd werden voor sociaal overleg houdt geen steek, zegt Karel Van Eetvelt van zelfstandigenorganisatie Unizo in 'De Ochtend'. "Wij hebben van in augustus al uitnodigingen gekregen van de coformateurs. Dat is gewoon geweigerd. Men heeft geweigerd om in debat te gaan. Ook nu doet men moeilijk om met de regering in discussie te gaan. Sorry, dan moet men nu niet komen janken dat er geen overleg is. Ik vind dat hun eigen schuld."

Op de kritiek van ABVV-secretaris Miranda Ulens dat 'één telefoontje van de werkgevers' volstaat om aanpassingen te verkrijgen zegt Van Eetvelt: "Grotere onzin heb ik nog nooit gehoord. Er is één verschil: wij zijn altijd blijven praten. Ik zie dat vakbonden dat vandaag niet doen en mensen op straat jagen, ook met boodschappen die niet helemaal klopppen. Daar heb ik wel een probleem mee: dat men mensen desinformeert en niet het hele plaatje geeft."

Karel Van Eetvelt. Beeld BELGA
Karel Van Eetvelt.Beeld BELGA

Federaal ABVV-secretaris Miranda Ulens sprak straffe taal in 'De Ochtend' op Radio 1. "Het gaat een harde strijd worden. De regeringsmaatregelen raken iedereen en u gaat dat vandaag zien in de straat."

Ze somt drie elementen op die mensen vandaag doen betogen. "Als je ziet dat de werkgevers gewoon maar een telefoontje moeten doen om een maatregel zoals het gewaarborgd loon te laten uitstellen, en wij komen hier straks op straat en het enige wat ze durven zeggen is dat wij 'onredelijk' zijn: dat kan niet. Je ziet daarnaast dat wie voor deze regering koos al op de eerste dag van de regeerverklaring belogen werd door Charles Michel (ze verwijst naar het beroepskostenforfait dat geen 250 euro, maar wel 125 euro zal bedragen, nvdr). Bovendien creëren al deze maatregelen geen jobs."

Dat Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, vandaag in het weekblad Trends beweerde dat "mensen die gaan staken tegen die sanering eigenlijk tegen hun kinderenz zeggen: 'jullie kunnen de pot op'", vindt Ulens een schande. "Luc Coene is een marionet van deze regering, van Charles Michel. Hij gaat volledig buiten zijn politieke mandaat. De mensen die op straat komen, doen dat niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun familie en kinderen."

De werknemers en sociale uitkeringsgerechtigden hebben voor deze partijen gestemd, merkt Ulens op. "Zij worden bedrogen door deze regering en dat pikken we niet."

undefined

Autobouwer Volvo Cars hoopt in Gent op tweederde capaciteit te kunnen draaien, zodat er toch nog 800 wagens van de band rollen. Dat zegt woordvoerder Mark De Mey. Of die doelstelling behaald kan worden, zal met de shiftwissel om 13.30 uur duidelijk worden.

"Enerzijds zijn er mensen intern die gaan betogen", zegt De Mey. "Anderzijds zijn we ook afhankelijk van een heleboel externe leveranciers die de situatie nog kunnen bemoeilijken."

In de Gentse fabriek van de Zweedse autobouwer gaat men ervan uit vandaag toch nog 800 auto's te kunnen bouwen, in plaats van 1.200 die op een normale weekdag van de band rollen. In Gent wordt de V40 gebouwd, het afgeleide model Cross Country en de S60 en XC 60. De fabriek telt ongeveer 5.000 arbeiders en bedienden.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De website van De Lijn ondervindt al de hele ochtend problemen. Wie meer wil weten over de situatie bij De Lijn surft daarom beter naar http://delijnverstoring.wordpress.com/.

Op de vier Brusselse metrolijnen rijdt er een toestel om de tien minuten. Van de trams rijdt twee derde op de lijnen 3-4-7-39-51-55-82-92 uit, waardoor de "belangrijke Noord-Zuid-as" wordt bediend.

Vooral de busdienst is zwaar verstoord. Slechts zeven van de 50 buslijnen zijn beschikbaar: 12-13-14-48-53-63-95.

De MIVB vermoedt dat de beschikbaarheid van het Brusselse openbaar vervoer ongeveer ongewijzigd zal blijven tot 10 of 11 uur.

Door in te zetten op de sterke metro- en tramlijnen kan de MIVB een dienstverlening voorzien, "ook al is het met een lagere frequentie".

Ook in de provincie West-Vlaanderen is er heel wat hinder, onder meer bij De Lijn. In Oostende, Brugge en de streeklijnen reed ongeveer een op twee bussen uit. In de streek rond Roeselare verloopt de dienstverlening normaal, en ook de meeste belbussen reden uit, behalve in de Westhoek. In Kortrijk rijdt amper een bus op drie.

Ook de Kusttram moet het doen met de helft minder. Volgens De Lijn zijn vooral veel chauffeurs richting Brussel getrokken.

Bij steden en gemeenten is de hinder nog niet helemaal in kaart gebracht. De meeste houden hun inwoners vooral via sociale media en de website op de hoogte. In Kortrijk zou de hinder beperkt blijven, maar in Brugge blijven de meeste musea gesloten, behalve "14-18: oorlog in beeld" in de stadshallen.

Ook bedrijven ondervinden hinder. Het Ieperse Picanol ziet een op vier werknemers, dat zijn zo'n 300 werknemers, vertrekken. Bekaert uit Zwevegem verwacht een verlaagde productie op enkele lijnen, terwijl andere afdelingen volledig operationeel zijn. Ook bij het Oostendse Daikin zou de hinder beperkt blijven.

In de Haven van Zeebrugge werkt ongeveer de helft van havenarbeiders niet. Ze uitten daarmee hun onvrede over de plannen van de Vlaamse en federale regering, maar ook over de wet-Major die nog steeds niet is bijgesteld.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

In de stations van Antwerpen-Centraal en Antwerpen-Berchem wordt vandaag een overrompeling verwacht door vertrekkende betogers, meldt Gazet Van Antwerpen. Net na de ochtendspits zouden tot 10.000 betogers in minder dan een uur de treinen naar Brussel moeten nemen. Ook op de Antwerpse Ring worden verkeersproblemen verwacht, mede door de problemen bij bussen en trams. Wie dus vandaag niet per se in Brussel moet zijn, stelt zijn reis best een dagje uit, adviseert de NMBS.

Volgens de NMBS zijn meer dan 60.000 speciale treintickets verkocht. En omdat niet iedereen met de trein naar Brussel zal komen, ligt het verwachte aantal betogers ver boven de 60.000. Dat cijfer is van belang voor de vakbonden, die willen aantonen dat de actie een breed draagvlak heeft bij bevolking.

Wie niet genoeg heeft aan deze actie mag nog vier andere stakingsdagen in zijn agenda schrijven. Vanaf 24 november zijn er, telkens op een maandag, drie regionale stakingsdagen, en op 15 december volgt dan een grote nationale staking.

Het Anneessensplein, in het centrum van Brussel, wordt sinds gisteravond 17 uur bezet door de jongerenvakbonden en andere jongerenorganisaties. De bedoeling is dat ze de bezetting van het plein 24 uur lang volhouden. De actie moet het ongenoegen van de jongeren over het besparingsbeleid van de verschillende regeringen aantonen.

In de loop van de 24 uur durende "occupy-actie" zullen nog verschillende jongerenorganisaties zich naar het Anneessensplein begeven om de actie te ondersteunen. Ook de studenten die deelnemen aan de fakkeltochten, zullen vanuit de verschillende studentensteden naar het plein afzakken. Deze middag zullen de actievoerders zich ook aansluiten bij de grote nationale betoging in Brussel.

Een op de twee metro's op de vier metrolijnen van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB rijdt. Ook twee op de drie trams rijdt uit op de lijnen 3-4-7-39-51-55-82-92.

De dienstverlening van de bussen in Brussel is eveneens verstoord. Twee derde van de bussen is beschikbaar op de lijnen 12-13-14-48-63.

De dienstverlening van vervoersmaatschappij De Lijn ondervindt ernstige hinder van de nationale betoging. Vooral de stadsnetten van Antwerpen, Gent en Kortijk, en de dienstverlening in de regio Dilbeek is zwaar verstoord. Dat zegt woordvoerder Tom Van de Vreken. In heel Vlaanderen is "globaal genomen" twee derde van de chauffeurs uitgereden.

Op het Antwerpse stadsnet rijdt een op de drie bussen. In het overige deel van de provincie zou twee derde van de bussen rijden. In de regio Mechelen gaat het iets beter, daar rijdt 70 procent van de bussen.

In Kortrijk rijdt slechts een op de vier bussen. In Brugge rijdt dan weer de helft van het aantal buschauffeurs. De kusttrams rijden wel, uitgezonderd de sneltrams.

Ook de Gentse dienstverlening is ernstig verstoord. Daar zet De Lijn de werkwilligen in op de belangrijkste as, zodat er toch een "zondagsdienst" kan worden aangeboden, "beter zo dan dat het helemaal versplinterd is", zegt Van de Vreken. Tramlijn 22 rijdt niet, de lijnen 1,4 en 24 om de 20 minuten. De stadsbussen 3 en 5 rijden om het half uur, lijn 6 rijdt niet en lijn 9 is zwaar verstoord.

Tot slot is de regio Dilbeek getroffen door de actiedag. Hier rijdt slechts een op de vijf bussen, waardoor de dienstverlening op de as Aalst-Ninove-Brussel ernstig is verstoord.

Hoe het deze ochtend en dag verder zal verlopen, blijft voor De Lijn "moeilijk te voorspellen". Wie specifieke informatie zoekt over mogelijke hinder bij de busmaatschappij, kan op deze website terecht.

undefined

In Wallonië ondervindt vervoersmaatschappij TEC hinder van de nakende nationale betoging in Brussel, zo meldt woordvoerster Carine Zanella. Geen enkele bus rijdt in de regio Luik-Verviers. De problemen zullen de hele dag aanhouden, klinkt het.

1. Hoofdstad
De grootste last zal er zijn in de hoofdstad, waar de betogers vanaf 12 uur van het Noordstation richting Zuidstation trekken. De Brusselse politie vraagt automobilisten met aandrang om het centrum en de kleine ring te vermijden.

2. Openbaar vervoer
De NMBS maakt zich sterk de dienstverlening te kunnen verzekeren en legt acht extra treinen in om de betogers in Brussel te krijgen. Meer hinder is er bij de vervoersmaatschappijen De Lijn en MIVB. Door de betoging kan de dienstverlening van De Lijn verstoord zijn in heel Vlaanderen. De site van De Lijn geeft vandaag vanaf 6 uur informatie over de toestand. Ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verwacht zware hinder op haar net. Ook daar komt vanaf 6 uur vanochtend meer info, al raadt de maatschappij de reizigers aan hun voorzorgen te nemen. De socialistische vakbond verwacht dat er trams, bussen en metro's zullen rijden, maar "de helft minder dan normaal".

3. Industrie
De industrie wordt wellicht de zwaarst getroffen sector. "Als de opkomst zo massaal is als we nu inschatten, dan zullen grote bedrijven veel hinder ondervinden", zegt Marc De Wilde van ACV-Metea. "We hebben met verschillende ondernemingen wel afspraken gemaakt over installaties die moeten blijven draaien. Maar we verwachten dat veel bedrijven het moeilijk zullen hebben om de productie normaal te laten verlopen."

4. Onderwijs
In het onderwijs blijft de impact van de betoging eerder beperkt, zegt Raf De Weerdt van de socialistische vakbond ACOD. "Er zullen weinig of geen scholen sluiten. Als er twee- of drieduizend mensen naar de betoging komen, is dat voor ons veel, maar op het totale personeelsbestand van 150.000 is dat beperkt."

5. Zorgsector
In de zorg maken heel wat werknemers zich op om te gaan betogen, maar er worden duidelijke afspraken gemaakt om alles normaal te laten verlopen. Los van de sectoren kunnen er in verschillende bedrijven en organisaties zeer lokale gevolgen zijn die het dagelijkse leven verstoren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234