Zaterdag 04/07/2020

Minutieus speurwerk naar Nathalie Geijsbregts

Net voor de splitsing A2 richting Aken en E25 richting Eindhoven-Amsterdam, tussen kilometerpaal 254.1 en 253.9. Een 150 meter lange, tien meter brede strook berm en gracht. Langs een bos van het door Heras-hekwerk afgeschermde opvangtehuis van de Stichting Jeugdhulp Maastricht. Daar zou de 57-jarige, Vlaams-Nederlandse pedofiel Michel Stockx op 26 februari 1991, de dag van de ontvoering van Nathalie Geijsbregts, zijn vrachtwagen gestopt hebben. Drie minuten zou hij nodig gehad hebben om het vermoorde lichaam van het toen 10-jarige meisje langs de snelweg te dumpen. Zou.

Maastricht

Eigen berichtgeving

Peter Goris

Ongeveer een week geleden stelde de Leuvense onderzoeksrechter Raymond Decoux de pedofiel Michel Stockx officieel in verdenking voor de ontvoering van en de moord op Nathalie Geijsbregts. Begin vorig jaar bracht een reeks anonieme brieven aan Eric Geijsbregts, Nathalies vader, en aan Gazet van Antwerpen het gerecht op het spoor van Stockx. In die brieven onthulde een celgenoot van Stockx in een Scheveningse gevangenis dat die hem had bekend Nathalie ontvoerd en vermoord te hebben. Stockx werd in 1992 veroordeeld tot twintig jaar cel voor de moord op drie kinderen: een 11-jarig Nederlands meisje en twee Duitse jongens van 9 en 13 jaar. Hij had de kinderen ontvoerd, seksueel misbruikt, gewurgd en uiteindelijk gedumpt langs een verlaten kant van een autoweg.

Stockx - geboren in het Vlaamse Lochristi, maar genaturaliseerd tot Nederlander - kan een op het eerste zicht sluitend alibi voorleggen: volgens de schijven van zijn tachograaf stond hij met zijn vrachtwagen op de dag van de ontvoering in het Noord-Franse Metz. Even snel bleek echter met de tachograaf geknoeid. Michel Stockx blijkt bovendien in de nacht van 25 op 26 februari uit Metz te zijn weggereden. In een station langs de E25 in de buurt van Thionville wordt die nacht de betaling van een wegentol met zijn kredietkaart geregistreerd.

De speurders vermoeden dat Stockx - die tot op vandaag blijft ontkennen - met een gestolen grijze Toyota vanuit Metz naar Leefdaal reed. Daar wachtte Nathalie Geijsbregts aan een bushalte voor de dagelijkse trip naar school. Hij zou haar ontvoerd hebben, met haar terug naar Metz gereden zijn, haar verstopt hebben in de cabine van zijn wachtende truck en richting Nederland gereden zijn. In Straatsburg bleek hij dertien minuten te hebben stilgestaan, in Maastricht 3 minuten.

"Vertrekkend van verschillende hypotheses is zijn reisweg gereconstrueerd. Op die manier kwamen we terecht op de plek waar nu gezocht wordt", zegt Leuvens persprocureur Theo Jacobs. "Waarom we niet in Straatsburg zoeken? We hebben aanwijzingen dat er daar niets gebeurd kan zijn. Net zoals we aanwijzingen hebben dat er hier wel iets gebeurd is..."

Maandagavond werd een rijstrook van de bewuste E25 afgesloten met betonnen blokken en een twintigtal vaalrode containers. Gisterenmorgen ging een 22-koppig team van de Nederlandse recherche, het Leuvense gerecht en het Disaster Victim Identification Team (DVI) van de rijkswacht aan de slag. Twee Nederlandse lijkhonden speuren de 'natte gracht' af, vier Belgische honden doen hetzelfde met een strook droge gracht. "Die eerste prospectiefase zal vermoedelijk een kleine week in beslag nemen", verduidelijkt Joan De Winne, rijkswachtcommandant van het DVI-team. "Elke centimeter van een plek die de honden spotten, zal daarna 'archeologisch' onderzocht worden. Als de honden niets aanduiden, zullen we het bladerdek verwijderen en de humus tot op een diepte van ongeveer twintig centimeter verder minutieus onderzoeken."

"De verwachtingen mogen alleszins niet overdreven hoog gespannen zijn", besluit Leuvens persmagistraat Jacobs, belaagd door een helse persmeute uit binnen- en buitenland. "We hopen op het allerbeste, maar het is onmogelijk te zeggen wat we na meer dan acht jaar nog kunnen vinden. Hopelijk botmateriaal, misschien wat kleding of een sieraad... Bovendien is dit niet de enige piste die we nog volgen. We hebben nog een aantal mensen in het achterhoofd die we willen ondervragen."

De eerste resultaten worden pas vrijdagmorgen verwacht. Tot dan geldt een algemene informatiestop. Een tweede verslag zal volgende week maandag verspreid worden. In tussentijd krijgen de ouders van Nathalie Geijsbregts psychologische bijstand van de rijkswacht.

Persmagistraat Jacobs: 'Verwachtingen niet overdreven hoog gespannen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234