Maandag 23/05/2022

Minstens 70 doden en vijftig gewonden na vulkaanuitbarsting in Guatemala

Politieagenten dragen een door de vulkaanuitbarsting gewond geraakte man op uit het getroffen dorp El Rodeo. Beeld AFP
Politieagenten dragen een door de vulkaanuitbarsting gewond geraakte man op uit het getroffen dorp El Rodeo.Beeld AFP

Bij de vulkaanuitbarsting in het zuidwesten van Guatemala zijn al zeker 70 mensen omgekomen. Er vielen ook tientallen gewonden. Dat blijkt uit de nieuwste balans van rampenbestrijdingsdienst Conred. In enkele huizen op de hellingen van de Volcán de Fuego ontdekten brandweerlieden hele families die bij de zware eruptie om het leven zijn gekomen. In de ziekenhuizen vechten de artsen voor het leven van de gewonden, die deels derdegraads brandwonden hebben opgelopen.

Redactie

Onder de doden zijn zeker zes kinderen. De 46 gewonden liepen vooral brandwonden op; de helft is er erg aan toe. De identificatie van de lichamen is begonnen, maar verloopt bijzonder moeizaam. Nog maar zeventien slachtoffers zijn geïdentificeerd.

Het recentste slachtoffer is een achtjarige jongen met zware brandwonden. Hij zou naar de Verenigde Staten overgevlogen worden voor een behandeling.

Tijdens de uitbarsting spuwde de Volcán de Fuego as, rook en lava. De aswolk reikt tot wel 10 kilometer hoogte. Volgens David de Léon, woordvoerder van Conred, worden in totaal 1,7 miljoen mensen getroffen door de eruptie van de Volcán de Fuego. Naar verluidt werden 300 militairen ingezet. Meer dan 4.500 mensen zijn geëvacueerd. President Jimmy Morales riep de inwoners op om de veiligheidsinstructies te volgen. Hij heeft de noodtoestand afgekondigd. Twee dorpen in de onmiddellijke omgeving zijn met de grond gelijkgemaakt.

"Het leek wel een oven"

Huizen, bomen en wegen waren door een dikke laag as bedekt, grote delen van het rampgebied verzonken in het puin. Op televisie was te zien hoe reddingsdiensten kinderen en bejaarden op de rug uit de gevarenzone brachten. In een andere opname was een volledig met as en puin bedekte man te zien, die aan de kant van de weg op hulp wachtte.

"Het leek wel een oven", vertelde Antonio López uit El Rodeo in de krant El Periódico. "Ik heb de neus en de mond van mijn jongste zoon met een lap bedekt. Rondom ons waren veel mensen met brandwonden, maar ze leefden nog." Een andere dorpsbewoner zei: "We konden onze familieleden er niet uithalen. We zijn met achten, en ze zijn er nog niet allemaal. We hebben niets meer, we hebben alles verloren."

Een kindje wordt  weggedragen uit het door de vulkaan getroffen dorp El Rodeo. Beeld AFP
Een kindje wordt weggedragen uit het door de vulkaan getroffen dorp El Rodeo.Beeld AFP

"Rivier van Lava"

Alle doden zouden gevallen zijn in de dorpjes El Rodeo, Alotenango en San Miguel los Lotes. "Het dorp Rodeo is overspoeld door een rivier van lava. Er zijn doden en gewonden onder de inwoners", zegt Sergio Cabanas, algemeen secretaris van het rampenbureau op de radio.

"Niet alle mensen slaagden erin weg te geraken. Ik vermoed dat ze bedolven werden", zei dorpsbewoonster Consuelo Hernández. De 40-jarige vrouw kon zich met enkele familieleden op een heuvel in de buurt van haar huis redden. "De lava stroomde als een stortbeek over de velden en de straten."

Een medewerker van de nationale rampenbestrijding kijkt naar de uitbarsting van de Fuego-vulkaan op de achtergrond. Beeld AFP
Een medewerker van de nationale rampenbestrijding kijkt naar de uitbarsting van de Fuego-vulkaan op de achtergrond.Beeld AFP

De actieve stratovulkaan bevindt zich op 70 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Guatemala-City. De Volcán de Fuego (Vuurvulkaan) is veel vaker actief, maar zou nu één van de krachtigste uitbarstingen hebben sinds jaren.

De uitbarsting van de 3.763 meter hoge vulkaan leidde ook tot het stilleggen van de internationale luchthaven in Guatemala-Stad: de enige startbaan werd gesloten om de veiligheid van de passagiers te garanderen.

De directeur van het Guatemalteeks Instituut voor Vulkanologie gaat ervan uit dat de energie van de zondag uitgebarsten Volcán de Fuego verder zal afnemen, maar het gevaar is voor de omwonenden niet geweken. "Hij is in het algemeen toch nog actiever dan normaal. Er kunnen nog steeds zeer hete gassen worden uitgestoten", waarschuwde Eddy Sánchez.

Rampgebied

President Jimmy Morales bezocht de noodcentrale van de rampenbestrijdingsdienst en riep de bevolking in het gebied van de vulkaan op de veiligheidsaanwijzingen op te volgen. Na een kabinetszitting riep hij de drie departementen Escuintla, Sacatepéquez en Chimaltenango uit tot rampgebied. Daardoor kan sneller hulp voor de regio ter beschikking gesteld worden.

De reddingsdiensten richtten noodverblijven in en verdeelden voedselpakketten, zei het ministerie van Gezondheid. "De lava kwam door de deur en verbrandde mijn voeten", zei Domingo López, die met zijn dochter en zijn kleindochter in een noodverblijf een onderkomen had gezocht. "Ik kan het nog altijd niet geloven. Er waren eerder wel uitbraken met asregen, maar zoiets nooit."

Inwoners van Guatemala-City zijn opgeroepen om kalm te blijven. Dat zij nu zoveel last hebben van de as en de rook, komt door de draaiende wind, aldus de woordvoerder van de rampenbestrijding in het land.

Internationale hulp

Op de algemene vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Washington drukten verschillende deelnemende landen hun medeleven met Guatemala uit. Ze willen hun solidariteit met de Guatemalteekse regering delen, zei de Costa Ricaanse vicepresidente Epsy Campbell aan het begin van haar toespraak. Daarbij sloten ook de OAS-vertegenwoordigers uit Bolivia, Argentinië, Canada en de VS aan. De landen boden hun hulp aan bij de berging van mogelijke bijkomende slachtoffers. Israël kondigde aan hulpgoederen zoals levensmiddelen en medicamenten naar Guatemala te sturen.

Ook paus Franciscus betuigde zijn medeleven met de slachtoffers. De katholieke kerkvorst wil de nabestaanden die het verlies van hun geliefden moeten dragen, troosten en de hulpverleners spiritueel bijstaan, klinkt het in een door de pauselijke nuntiatuur in Guatemala verspreide boodschap.

Een man maakt zijn auto schoon, die helemaal onder de as zit van de uitbarstende vulkaan. Beeld AFP
Een man maakt zijn auto schoon, die helemaal onder de as zit van de uitbarstende vulkaan.Beeld AFP

Enorme lavastroom

Op sociale media zijn beelden te zien waarop een enorme lavastroom zich razendsnel over land verspreid. Mensen die in eerste instantie met verbazing naar het natuurgeweld zitten te kijken, proberen zich het volgende moment razendsnel uit de voeten te maken.

De vulkaan spuugt een enorme wolk aan zwarte rook en as de lucht in.

De uitbarstende vulkaan, gisteren. Beeld EPA
De uitbarstende vulkaan, gisteren.Beeld EPA
Een dodelijk slachtoffer van de vulkaanuitbarsting ligt in een geïmproviseerd mortuarium in de stad Alotenango. Beeld EPA
Een dodelijk slachtoffer van de vulkaanuitbarsting ligt in een geïmproviseerd mortuarium in de stad Alotenango.Beeld EPA
De Fuego-vulkaan begin vorig maand. Beeld EPA
De Fuego-vulkaan begin vorig maand.Beeld EPA
De Fuego-vulkaan bij een eerdere uitbarsting in 2015. Beeld AP
De Fuego-vulkaan bij een eerdere uitbarsting in 2015.Beeld AP
Een beeld van de uitbarstende vulkaan, gisteren. Beeld EPA
Een beeld van de uitbarstende vulkaan, gisteren.Beeld EPA
De Fuego-vulkaan in februari van dit jaar. Beeld AFP
De Fuego-vulkaan in februari van dit jaar.Beeld AFP
De Fuego-vulkaan begin vorig maand. Beeld EPA
De Fuego-vulkaan begin vorig maand.Beeld EPA
De Fuego-vulkaan bij een eerdere uitbarsting in 2015. Beeld AFP
De Fuego-vulkaan bij een eerdere uitbarsting in 2015.Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234