Maandag 06/02/2023

Minstens 50 van 124 parlementsleden verdwijnen zeker uit Vlaams halfrond

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het Vlaams Parlement zal er na de verkiezingen van 25 mei helemaal anders uitzien. En dat zal niet alleen te maken hebben met het verkiezingsresultaat. Nu al staat vast dat van de 124 huidige parlementsleden er minstens 50 verdwijnen. Sommigen verlaten de politiek of staan op een onverkiesbare plaats, anderen zijn kandidaat voor een ander niveau (Kamer, Europees, Brussel). Vooral uit de fracties van Vlaams Belang, sp.a en LDD verdwijnen wellicht veel vertrouwde gezichten.

Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy gaf vorige week al een voorzet. Hij sprak van een grote "leegloop" van het Vlaams Parlement. In zijn eigen CD&V-fractie, met 31 zetels de grootste in het Vlaamse halfrond, valt het nogal mee met die leegloop. Een aantal parlementsleden verhuist wel naar de Kamerlijst. Het gaat onder meer om Veerle Heeren, Griet Smaers, Eric Van Rompuy en Veli Yüksel. Paul Delva staat op de lijst voor het Brussels parlement.

Daarnaast zijn er een aantal parlementsleden die door hun positie geen garantie hebben op een terugkeer. De kans bestaat dat Marc Van de Vijver (Oost-Vlaanderen) en Johan Sauwens (Limburg) een sprong maken vanop hun lijstduwersplaats, maar voor Jan Laurys (lijstduwer Vlaams-Brabant) is die kans kleiner. Voor Dirk De Kort (6de plaats Antwerpen), Ward Kennes (7de plaats Antwerpen), Jan Verfaillie (6de plaats West-Vlaanderen) en Sabine Poleyn (7de plaats West-Vlaanderen) wordt het knokken voor een zitje. Jan Durnez (1ste opvolger West-Vlaanderen) moet rekenen op een nieuwe ministerpost voor lijsttrekker Hilde Crevits.

Bij de grootste oppositiepartij Open Vld moeten nog een aantal knopen worden doorgehakt, met name in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Zo is er nog onzekerheid over een terugkeer van figuren als Sas van Rouveroij, Fientje Moerman, Marnic De Meulemeester, Jo De Ro, Gwenny De Vroe en Irina De Knop.

Maar nu al ligt vast dat Karlos Callens, Marc Vanden Bussche, Marleen Vanderpoorten en Vera Van der Borght uit de nationale politiek verdwijnen. Dirk Van Mechelen en Lode Vereeck staan op de Kamerlijsten en Khadija Zamouri op de lijst van het Brussels parlement. Voor Peter Gysbrechts (4de plaats Antwerpen) is een terugkeer onzeker.

Bij sp.a staat vast dat zowat de helft van de huidige 19-koppige fractie niet terugkeert. Patrick Janssens, Marcel Logist, Chokri Mahassine en Mia De Vits verlaten de nationale politiek en ook Philippe De Coene keert als lijstduwer in West-Vlaanderen normaal gezien niet terug. Bart Martens, Jurgen Vanlerberghe en Fatma Pehlivan staan op de Kamerlijst.

Voor Els Robeyns (3de plaats Limburg) en Güler Turan (4de plaats Antwerpen) wordt het op 25 mei bang afwachten, terwijl er voor Jan Roegiers (5de plaats Oost-Vlaanderen) en Steve D'Hulster (5de plaats Antwerpen) wellicht een half of een heel mirakel nodig is. Kathleen Deckx (1ste opvolger Antwerpen) en Joke Quintens (1ste opvolger Limburg) moeten dan weer rekenen op een ministerpost voor respectievelijk Caroline Gennez of Ingrid Lieten.

Bij N-VA mag de meerderheid van de huidige 18 parlementsleden rekenen op een terugkeer naar het Vlaamse halfrond. Alleen Tine Eerlingen heeft laten verstaan dat ze niet meer opkomt. Voorts trekt Bart De Wever de Kamerlijst en verhuist Helga Stevens naar Europa. Voor de rest is het afwachten of Goedele Vermeiren (12de plaats Antwerpen) en Danielle Godderis-T'Jonck (7de plaats West-Vlaanderen) hun plaats kunnen verzilveren. Ook voor Willy Segers (lijstduwer Vlaams-Brabant) is een verlengd verblijf in het parlement nog een vraagteken.

Bij Vlaams Belang is de leegloop bijzonder groot. Van de huidige 17 parlementsleden keren er mogelijk maar 4 terug na 25 mei. Enkel lijsttrekkers Joris Van Hauthem, Chris Janssens en Stefaan Sintobin, en Wim Wienen (3de plaats Antwerpen) keren terug. Voor Wim Van Dijck (lijstduwer Vlaams Brabant) is een half mirakel nodig.

Maar de rest van de fractie (Agnes Bruyninckx, Frank Creyelman, Johan Deckmyn, Filip Dewinter, Marijke Dillen, Pieter Huybrechts, Katleen Martens, Jan Penris, Felix Strackx, Erick Tack, Marleen Van den Eynden en Christian Verougstraete) komt niet meer op of staat op de Kamerlijst.

Drie andere ex-VB'ers Erik Arckens, Gerda Van Steenberge en Linda Vissers - die intussen zetelen als onafhankelijken - zien we na 25 mei ook niet meer terug in het Vlaams Parlement.

Bij Groen verdwijnen Dirk Peeters, Luckas Van Der Taelen en Mieke Vogels. Björn Rzoska moet voor een terugkeer naar het Vlaams Parlement rekenen op het verzilveren van zijn tweede plaats in Oost-Vlaanderen.

Bij LDD is het voorlopig nog koffiedik kijken. De partij heeft ervoor gekozen om alle parlementsleden op de West-Vlaamse lijsten te zetten. Of en wie er van de huidige zes parlementsleden (Peter Reekmans, Boudewijn Bouckaert, Patricia De Waele, Ivan Sabbe, Jurgen Verstrepen en Ulla Werbrouck) terugkeert is dus nog een groot vraagteken.

Of Christian Van Eyken, de enige Franstalige verkozene in het Vlaams Parlement, terugkeert is ook nog niet zeker. Van Eyken zetelt al bijna 20 jaar in het Vlaams Parlementen raakte in het verleden verkozen op de eenheidslijst van het Union des Francophones (UF). Of die eenheidslijst er opnieuw komt is nog niet duidelijk.

undefined

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234