NieuwsBuitenland
Minstens 2.600 doden na aardbevingen aan Turks-Syrische grens, uitzonderlijke koude treft de regio
De officiële dodentol van de zware aardbeving aan de Turks-Syrische grens maandagochtend staat al op meer dan 2.600. Maar de vrees bestaat dat er nog veel meer mensen overleden zijn. Intussen wordt de regio ook gegeseld door barre weersomstandigheden.
Turkije telt 1.600 doden, zo meldde de Turkse minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca. In Syrië zijn zeker 1.000 doden gevallen, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid en reddingswerkers.
Gevreesd wordt dat daar nog honderden, mogelijk duizenden mensen bijkomen aangezien talloze gebouwen ingestort zijn en veel gebouwen nog niet doorzocht konden worden. De belangrijkste beving - met Kahramanmaras, een stad in het zuiden van Turkije, als epicentrum - had een kracht had van 7.7 op de schaal van Richter. ’s Middags schudde een naschok met een kracht van 7.5 dezelfde regio door elkaar. Het reddingswerk wordt momenteel nog bemoeilijkt door naschokken en instortende huizen.
Hoeveel mensen precies hun huis kwijt zijn geraakt, is nog niet bekend. Alleszins is de nood van inwoners die dakloos werden heel groot: het is in het gebied uitzonderlijk koud voor de tijd van het jaar. Momenteel is het er tussen de 1 en 9 graden. De Turkse meteorologische dienst heeft in verschillende door de aardbeving getroffen provincies weerswaarschuwingen uitgestuurd voor sneeuw en harde wind.
België stuurt B-Fast
Ons land stuurt hulpverleners naar het getroffen gebied. Het B-Fast-team vertrekt naar Turkije, om er de slachtoffers te helpen. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) aangekondigd.
Het team van B-Fast zou uit zo’n 80 hulpverleners bestaan. In het verleden stuurde ons land wel vaker een team van B-Fast ter plaatse na gelijkaardige rampen in het buitenland. Volgens Gennez zijn de experts tegen het einde van de week ter plaatse.
“Op dit moment is het Turkse Rode Kruis, dat door ons mee ondersteund wordt, al aanwezig op het terrein”, zei Gennez tegen VRT NWS. “Turkije heeft ons medische hulp gevraagd. Onze teams moeten nu samengesteld worden.”
Net als België hebben heel wat andere landen al hulp toegezegd. Reddingsteams uit Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn maandagavond al aangekomen in Turkije. Frankrijk stuurt 139 reddingswerkers, het Verenigd Koninkrijk 76. In Syrië heeft de vrijwilligersbrigade Syrian Civil Defense, ook bekend als de Witte Helmen, een aanzienlijke zoek- en reddingsactie opgezet.
‘Perfecte storm’
Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is ondertussen volop bezig om medische teams naar Syrië en Turkije uit te sturen. Over Syrië zegt de regionale directeur Rick Brennan dat het te maken heeft met een “perfecte storm”. Het land worstelt door een jarenlange burgeroorlog met een humanitaire crisis, grote economische problemen en een cholera-uitbraak. “Het samenkomen van deze crises leidt tot enorm leed”, aldus Brennan.
De WHO laat weten mee te leven met de slachtoffers van de aardbeving. “Onze gedachten zijn bij de families die hun geliefden hebben verloren”, liet topman Tedros Adhanom Ghebreyesus al eerder via Twitter weten.