Woensdag 27/10/2021

Minstens 15 doden en 112 gewonden na gasontploffing

'Mensen die voorbijreden, verbrandden in hun auto's'

Om vijf voor negen gisterenmorgen brak in Gellingen, een dorpje nabij Aat in Henegouwen, de hel los. Op het industrieterrein, dat even buiten de dorpskom ligt, ontplofte een gasleiding. Resultaat: minstens vijftien doden en 112 gewonden van wie zo'n veertig zwaargewond. Wat overblijft, is een metersdiepe krater, parkeerterreinen vol uitgebrande wagens en hectaren verschroeid veld. De vele slachtoffers met brandwonden werden overgebracht naar de zes gespecialiseerde centra in ons land.

Brussel

Belga / Eigen berichtgeving

Kim Herbots

Wat er gisterenmorgen precies gebeurde, was voor de werknemers op het industrieterrein en de inwoners van Gellingen niet meteen duidelijk. Ze voelden een enorme schok die tot tientallen kilometers in de omgeving voelbaar was: een aardbeving, dachten velen. Maar nog geen seconde later zagen ze een reusachtige vuurbol: "wel 100 meter hoog en 50 meter breed", volgens omwonenden.

Eerder die ochtend kreeg de brandweer van Aat een oproep: een gaslek en, naar verluidt, ook al een kleine explosie zonder gevolgen. Een graafmachine zou tijdens bouwwerken aan een nieuwe vestiging van het bedrijf Diamant Boart, een firma die industriële werktuigen zoals zagen en slijpschijven maakt, een leiding geraakt hebben, zo bevestigt Bérénice Crabs van Fluxys, de firma die de pijplijn beheert. Andere bronnen konden of wilden gisteren nog geen verklaringen doen over de precieze oorzaak. Net op het moment dat de brandweer het lek controleerde in de leiding, een belangrijke aardgaspijp die via de haven van Zeebrugge gas naar Frankrijk transporteerde, kwam er een oorverdovende knal.

"Mensen die voorbijreden op de nabijgelegen E429 verbrandden in hun wagens", vertelt een ooggetuige. Slachtoffers werden honderden meters ver geslingerd. Hulpverleners moesten de meeste doden en zwaargewonden gaan zoeken in de graanvelden in de buurt. Gisteravond stond de tol op vijftien tien doden. Er zouden minstens 112 gewonden zijn. Een veertigtal van hen raakte zwaargewond. Drie mensen bleven gisteravond nog steeds vermist Aangenomen wordt dat ook zij omgekomen zijn. Bij de mensen die om het leven gekomen zijn, zijn vijf brandweermannen van het plaatselijke korps van Aat. Er zouden ook politieagenten en arbeiders die op de werf aan het werk waren om het leven gekomen zijn. Het parket van Doornik wilde niet meer informatie kwijt over de identiteit van de dodelijke slachtoffers vooraleer de families op de hoogte gebracht waren. Vast staat wel dat ook een medewerker van Electrabel de ramp niet overleefd heeft. Er wordt bijstand verleend aan de familieleden van de slachtoffers door vijf psychologen.

De nabijgelegen gebouwen van Electrabel en Vandemoortele liepen schade op, net als het gebouw van Diamant-Boart dat nog in volle bouw was. De vestiging van JHS Packaging, een gebouw dat er sinds vorig jaar stond, werd totaal van de kaart geveegd. Alles in een grote straal rondom de ontploffing is zwartgeblakerd. Van de wagens in een nabijgelegen parking blijft amper iets over. Hetzelfde voor de velden in de omgeving. Het industrieterrein werd ontruimd en heel wat werknemers, onder meer die van het distributiecentrum van Colruyt, waren technisch werkloos.

Meteen werd gisterenmorgen ook het rampenplan afgekondigd. Eerst federaal, dan teruggeschroefd tot fase drie, waarbij de provinciegouverneur optreedt als coördinator van de acties. De E429 werd onmiddellijk afgesloten om alle ambulances vrije doorgang te geven. Het Rode Kruis kwam ter plaatse, het leger verleende zijn medewerking door onder meer Seaking-helikopters in te zetten om de zwaar verbrande slachtoffers te transporteren. In totaal werkten er aan de operatie 50 ambulances, tien mug's, elf helikopters, waarvan vier uit Frankrijk, één privé-helikopter en zes van het leger mee. Alle ziekenhuizen in het land werden ingeschakeld. "Alle gewonden zijn naar ziekenhuizen gebracht", aldus Michèle Van der Plaetsen, woordvoerster van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS). "Ook ziekenhuizen in Duitsland, Nederland, Frankrijk en Engeland staan paraat." In eerste instantie werden de gewonden vanuit het plaatselijke schooltje, waar de eerste opvang voorzien was, naar ziekenhuizen in de buurt gebracht. Later werden de zwaarst getroffen brandslachtoffers naar de zes gespecialiseerde centra in ons land overgebracht: Gasthuisberg in Leuven (4), Stuivenberg in Antwerpen (2), het UZ Gent (6), Neder-Over-Heembeek (8), Luik (4) en Loverval (2). Nog eens acht mensen konden terecht in een brandwondencentrum nabij Rijsel en enkele slachtoffers werden overgebracht naar een Duits hospitaal.

Nadat alle slachtoffers vervoerd waren en het ontploffingsgevaar geweken was, werd gisteren in de loop van de namiddag het rampenplan afgeblazen en de E429 opnieuw geopend. Het parket van Doornik is nog gisteren met een onderzoek gestart.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234