Dinsdag 21/09/2021

Minste gevangenen in zes jaar

Koen Geens (CD&V) lijkt zijn belofte om de overbevolking in de gevangenissen weg te werken, te gaan waarmaken. Op 11 augustus zaten 10.289 gedetineerden in de cel, 1.200 minder dan in 2014 en het laagste aantal sinds 2010 (10.501). De bonden zijn half overtuigd. 'Nu de aanwervingen nog.'

Er zijn rankings in Europa waarin België al sinds jaar en dag hoge toppen scheert. Belastingdruk is er één van, de overbevolking in onze gevangenissen is een ander. In 2013 zaten er per 100 beschikbare plaatsen 134 gedetineerden opgesloten, meestal met drie in een cel van twee, gelegen op matrassen op de grond, in totaal verouderde cellencomplexen waar hier en daar de strontemmer nog dienst doet.

Toen justitieminister Geens in mei dit jaar na een wekenlange staking een sociaal akkoord sloot met de cipiers, beloofde hij hen om de gevangenispopulatie op een duurzame manier onder de 10.000 te duwen. Nieuwe cijfers tonen nu aan dat het gevangeniswezen op de goede weg is.

"Op 11 augustus zaten 10.289 gedetineerden in de cel", aldus de woordvoerster van Koen Geens, die er meteen nuancerend aan toevoegt dat er in de zomer altijd minder gevangenen zijn, doordat de rechtbanken dan op een laag pitje draaien en er ook minder criminaliteit is.

Verplaatste geïnterneerden

Het aantal kan de komende maanden dus weer stijgen, maar blijkt wel meer dan een momentopname. Wanneer we kijken naar dezelfde periodes van de twee voorgaande jaren zien we een stevige daling. Op 11 augustus 2015 zaten er 10.981 mensen vast, op 11 augustus 2014 exact 11.473. Een daling met 1.200 in twee jaar en het laagste aantal sinds 2010.

Geens geeft drie oorzaken voor de gunstige evolutie: "De oprichting van gespecialiseerde psychiatrische centra voor geïnterneerden is een belangrijke. Sinds de opening van het FPC in Gent zijn er al 350 geïnterneerden weg uit de gevangenis, voor volgend jaar mikken we op 170 plaatsen in het nieuwe FPC van Antwerpen en 250 plaatsen in het externe psychiatrische circuit."

Verder is er ingezet op een snellere verwijdering van illegale criminelen. Nieuwe wetgeving laat het nu toe om al zes maanden voor de vrijlating van een gedetineerde aan de terugkeer te beginnen werken. Vroeger was dat maar twee maanden. Daarnaast kunnen gevangenen zonder verblijfsrecht alleen nog vervroegd vrijkomen als die effectief het land verlaten. Vorig jaar werden zo 1.437 illegale gedetineerden verwijderd, terwijl dat er in 2014 nog 625 waren. Tot slot drukt ook de uitbreiding van het elektronisch toezicht op de gevangenispopulatie.

De vakbonden reageren gematigd positief. "Om structureel onder de 10.000 te duiken zal er nog veel werk moeten verricht worden, maar het gaat duidelijk wel de goede kant uit. Als Geens er in slaagt deze belofte waar te maken, kunnen wij alleen maar chapeau zeggen, maar hij deed ook nog andere beloftes", zeggen Gino Hoppe van ACOD en Filip Dudal van ACV.

Ze verwijzen naar de aanwerving van 400 cipiers en de bouw van gevangenissen. "De eerste signalen zijn positief. Wij hopen dat er vanaf september aanwervingen zullen komen, want de onderbezetting is echt nijpend. Het blijft ook wachten op de nieuwe premie voor flexibeler werken. Het akkoord daarover dateert al van mei, maar het Koninklijk Besluit is nog niet ondertekend. Op de eerste evalutatievergadering van 23 september zullen we vaststellen of Geens echt goed bezig is", besluit Hoppe.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234