Dinsdag 24/11/2020

Minst besmeurde vogels maken minst kans op overleven

Momenteel zijn in de Golf van Mexico ‘nog maar’ vijf met olie besmeurde vogels aan land gekomen die worden geholpen door professionals. Er worden er nog veel meer verwacht en het is dan ook alle hens aan dek om de vogels te redden. Dat daarbij expertise moet primeren op enkel en alleen teerhartige dierenliefde blijkt uit een discussie die in de marge van de ramp is ontstaan. Onder de titel ‘Kill them, don’t clean them’ (dood ze, maak ze niet schoon) lanceerde de Duitse afdeling van het Wereldnatuurfonds het bericht dat het zo goed als nutteloos is met olie besmeurde vogels te redden door ze schoon te maken. Volgens het bericht zou maar één op de 100 vogels die gered en schoongemaakt worden uiteindelijk overleven.

Diverse gespecialiseerde organisaties hebben daar ondertussen al tegen gereageerd. Onder andere bij het Vogelopvangcentrum in Oostende, waarvan de experts regelmatig opgetrommeld worden bij olierampen en waar er momenteel permanent contact is met de collega’s in de Golf van Mexico, is men het pertinent oneens met die stelling. “We betreuren het dat WWF Duitsland hier nu mee komt. Het zaait verwarring en het klopt gewoon niet”, zegt medewerker Claude Velter.

“Er zijn evenveel onderzoeken die uitwijzen dat vogels die na een olieramp schoongemaakt werden het daarna wel goed stellen. Wat wel klopt, is dat die vogels dan wel door echte professionals onder handen moeten worden genomen. Al te vaak zie je mensen vol goede bedoelingen met besmeurde vogels aan de slag gaan zonder expertise en goed materiaal. Het is een beetje zoals wanneer een mens in nood is. Iedereen wil die wel redden van de dood, maar enkel een arts zal dat ook echt kunnen. Niet toevallig zijn er in Duitsland verscheidene vogelopvangcentra die nog erg amateuristisch te werk gaan”, zegt Velter.

Bij het VOC in Oostende is er daarentegen een medisch protocol. “De vogels worden niet zomaar afgespoeld. Zoals op de spoed bij mensen krijgen de meeste eerst een infuus toegediend omdat ze uitgedroogd, uitgeput, ondervoed en onderkoeld zijn. Pas daarna kunnen we ze wassen. Op basis van tests in zwembadjes en bloedtests beslissen we volgens strenge criteria wanneer ze opnieuw kunnen worden vrijgelaten. Dat is de beste manier om hen zoveel mogelijk overlevingskansen te geven”, zegt Velter.

Wel is het zo dat sommige vogels beter te redden zijn dan andere. En opmerkelijk genoeg zijn het net de vogels die het minst besmeurd zijn, die het minst kans maken, zo legt Velter uit. “Vogels die volledig onder de olie zitten, raken snel onderkoeld en zorgen ervoor dat ze snel aan land raken, waar ze dan worden gevonden en opgevangen. Dan is het een kwestie van ze schoon te maken, wat perfect kan. Maar dieren die maar een beetje besmeurd zijn, zijn vaak compleet uitgeput en ziek wanneer we ze vinden. Zij ondervinden geen onderkoeling en ondernemen lange tijd pogingen om de olie zelf weg te krijgen. Maar op die manier raken ze ook uitgeput en ondervoed. Meestal verkeren ze in een zodanig slechte conditie als ze alsnog aan land komen, dat we niet veel anders kunnen doen dan ze een spuitje te geven.” (BDB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234