Maandag 04/07/2022

Energiebeleid

Ministers sluiten principeakkoord: energiepact bevestigt kernuitstap in 2025

Vlaamse, federale en Brusselse energieministers Bart Tommelein, Marie Christine Marghem en Céline Fremault (en Waals minister Jean-Luc Crucke) kwamen tot een overeenkomst.  Beeld Photo News
Vlaamse, federale en Brusselse energieministers Bart Tommelein, Marie Christine Marghem en Céline Fremault (en Waals minister Jean-Luc Crucke) kwamen tot een overeenkomst.Beeld Photo News

De vier energieministers in ons land hebben een akkoord bereikt over een pact dat de energievisie voor de toekomst vastlegt. Belangrijkste vaststelling: de kernuitstap blijft behouden. Al blijft het de vraag of N-VA dit pact ook zal goedkeuren in de Vlaamse en federale regering.

Dieter Bauwens

Het interfederale Energiepact omvat de grote beleidslijnen voor de toekomst van het Belgische energie- en klimaatbeleid tot 2050. Het pact, en dan vooral de discussie over de sluiting van de kerncentrales in 2025, was afgelopen week onderwerp van een felle discussie binnen de meerderheid, zowel Vlaams als federaal. N-VA wil de levensduur van minstens twee kerncentrales verlengen, maar daar zijn de andere partijen niet voor gewonnen.

De Waalse energieminister Jean-Luc Crucke (MR) maakte maandagavond bekend dat er een principeakkoord is gesloten over het pact. Dat wordt bevestigd door de kabinetten van Vlaams minister Bart Tommelein (Open Vld) en federaal minister Marie Christine Marghem (MR). Over de inhoud communiceren de ministers voorlopig niet. "Voor ons is er pas een akkoord als er een akkoord is binnen de vier regeringen", aldus Tommeleins woordvoerster.

100 procent duurzaam in 2050

De tekst bevestigt de kernuitstap in 2025. Dat wordt door meerdere bronnen bevestigd aan onze redactie. De nucleaire capaciteit moet in eerste instantie vervangen worden door gas en hernieuwbare energie. In 2050 moet zelfs 100 procent van de elektriciteit worden opgewekt aan de hand van duurzame bronnen. Voor 2030 wordt een tussentijdse doelstelling van 40 procent vooropgesteld.

"Dit is concreter dan ik gevreesd had", zegt Alex Polfliet, het hoofd van Zero Emission Solutions. "Ik had gedacht dat het een lauwe tekst zou zijn waarover iedereen het eens is, maar het verheugt mij dat er toch wat cijfers opgeplakt worden." Hij verwijst onder meer naar de doelstellingen over hernieuwbare energie. Tegen 2030 moeten zonnepanelen 8 gigawatt (GW) produceren, offshore windenergie 4 GW en windmolens op land 4,2 GW, weet Le Soir.

Dat betekent meer dan een verdubbeling voor zonne-energie en een verdrievoudiging voor windenergie. Maar, stelt Polfliet, dat wil niet zeggen dat er ook een concreet plan is. "Het is makkelijk om daar wat doelstellingen op te plakken, maar zeker voor windenergie zal er toch een duidelijk plan moeten zijn. De capaciteit verdrievoudigen gebeurt niet zomaar. Nu moet er boter bij de vis: wat gaan we wanneer doen? Hoe gaan we de uitstoot precies verminderen?"

Dat het pact geen oplijsting van concrete maatregelen bevat is logisch, klinkt het op verschillende kabinetten. "Sommige zaken vallen onder de bevoegdheid van de gewesten. Zij moeten dit nu verder invullen. Maar dit is een belangrijke vertrekbasis."

De tekst gaat nu naar de verschillende regeringen. Pas als die allemaal hun goedkeuring geven, kan het pact ook in concrete maatregelen worden gegoten.

Vraag is echter of die goedkeuring er ook zal komen. Vorige week nog stelden N-VA-parlementsleden Bert Wollants en Andries Gryffroy dat hun partij geen energiepact zal ondertekenen waarin staat dat de kerncentrales in 2025 moeten sluiten. Volgens N-VA is er nog steeds geen enkele studie die aantoont dat ons land zonder kernenergie kan, en is het onduidelijk in welke mate een kernuitstap de stroomfactuur de hoogte zal injagen.

Premier Michel verwees naar het regeerakkoord en benadrukte dat er een parlementaire meerderheid nodig is om de wet over de kernuitstap te veranderen. De komende weken zal blijken of beide partijen voet bij stuk houden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234