Maandag 24/01/2022

Ministers, reuzen en jonge konijnen

Van 2 tot 5 april is Bologna weer het mekka voor al wie met kinder- en jeugdboeken begaan is. Wat ooit een bescheiden ontmoetingsplaats was voor illustratoren, is inmiddels uitgegroeid tot een enorme beurs, waar uitgevers, agenten, illustratoren, auteurs en boekverkopers uit 79 landen elkaar, vooral commercieel, kunnen vinden.

Hét trefpunt voor wie iets te kopen of te verkopen heeft, en dus veruit de prettigste plek, is de centrale hal. Daar wordt elk jaar origineel werk getoond van tekenaars van over de hele wereld. Dit jaar maken de Giganti Fiamminghi, de Vlaamse Reuzen, hun werk bekend aan de internationale boekenwereld in een fraai vormgegeven tentoonstelling.

Giganti Fiamminghi is er gekomen op initiatief van minister van Cultuur Luc Martens en werd gisteren plechtig door hem geopend onder grote Vlaamse belangstelling.

In zijn openingsrede wees de minister op de "sterke visuele traditie" die Vlaanderen al sinds de middeleeuwen kenmerkt. De recente tentoonstelling over Vlaamse miniaturen en de grote respons daarop in onder meer Sint-Petersburg was daar nog maar eens een bewijs van, aldus de minister. Dat Vlamingen nog steeds getalenteerde verluchters zijn, mag blijken uit de geëxposeerde werken van Vlaamse reuzen in Bologna. Het tentoonstellingsproject kwam er in samenwerking met de Vlaamse Uitgeversvereniging (V.U.V.). Die organiseerde de selectie van 23 illustratoren en gaf het hele project vorm. Een speciale commissie maakte een keuze uit 167 titels van verschillende uitgevers met werk van 51 illustratoren. Bij de uitverkorenen zijn onder meer Kristien Aertssen, Carll Cneut, Gerda Dendooven, Kris Nauwelaerts, Marjolein Pottie, André Sollie en Leo Timmers. Ook de vier recentste winnaars van de Boekenpauw, de Vlaamse illustratorenprijs, zijn vertegenwoordigd op de tentoonstelling.

Om jong sluimerend talent te laten ontluiken, werd dit jaar een bijzondere wedstrijd uitgeschreven: Gregie de Maeyer bezorgde daartoe het verhaal Reuzen, waarbij beginnende kunstenaars hun fantasie konden laten werken. De wat kubistisch ogende, bekroonde prenten van Erna Deviaene werden ook in de tentoonstelling opgenomen. Al dat moois is ook te zien in de fraai uitgegeven catalogus. Om de hele, toch wel dure, onderneming ook in eigen land nog wat weerklank te geven, wordt een tournee gepland langs verschillende Vlaamse steden.

De stand waarop de verschillende uitgeverijen van bij ons op de beurs post hebben gevat, kreeg dit jaar ook een facelift: ruimer, fleuriger, aantrekkelijker, maar wat kaal op het eerste gezicht.

Toch was er gisteren vreugde alom bij de uitgebreide Vlaamse afvaardiging - ook bij de wat onwennig om zich heen kijkende delegatie van het Vlaamse parlement, bij de vergulde organisatoren en kunstenaars. Dat die illustratoren geen inspraak kregen in de selectie van hun geëxposeerde werk, en dat dat - naar sommigen zeiden - niet echt representatief is voor hun stijl van vandaag, kon de euforie bij de feestelijke opening niet verstoren.

De volgende dagen staan nog tal van Vlaamse boekprojecten op stapel. Zo kunnen kinderen - voor zover die hier al te zien zijn - meewerken aan La gabbia, de Italiaanse versie van De kooi van Gregie de Maeyer en Koen Vanmechelen. Ook workshops met onder anderen Marita De Sterck, Klaas Verplancke, Gerda Dendooven en Godeliva Uleners staan op het programma. Enig debat of symposium over onze kinder- en jeugdliteratuur ontbreekt, en dat is jammer, op een platform als dit.

Gistermiddag werden ook de winnaars bekendgemaakt van de Hans Christian Andersen-prijs, zowat de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur. De IBBY (International Board on Books for Young Children) bekroont om de twee jaar de verdienstelijkste illustrator en auteur. Voor België waren Bart Moeyaert en Gabriëlle Vincent genomineerd. De onderscheidingen gingen naar de Amerikaanse Katherine Paterson voor haar gehele oeuvre en naar de Franse illustrator-cartoonist Tomi Ungerer.

De bekendmaking van de toekenning werd voorafgegaan door een kort maar geïnspireerd optreden van Bart Moeyaert, die de tekst voor de IBBY-affiche 1998 schreef en voorlas.

De Fiera del Livro per ragazzi blijft een boeiend trefpunt, vooral dan door de kleurige en vrolijke aanwezigheid van de drommen jonge academiestudenten, portfolio onder de arm, hopend op een kruimel.

Annemie Leysen

Soms schijnt de zon.

Soms wast de maan.

Soms is vlak bij

juist ver hier vandaan

Soms tikt de tijd.

Soms staat hij stil.

Soms doet de klok

niet echt wat je wil.

Soms bloedt een hart.

Soms huilt een geest.

Soms wordt het later

en later als je leest.

Soms komt het einde.

Soms veel te vroeg.

Soms heb je nog

drie delen voor de boeg.

Soms breekt een stem.

Soms spreken ogen.

Soms zijn verhalen

ongelooflijk mooi gelogen.

Schijnt weer de zon,

giert weer de wind,

jij die met plezier

in een volgend boek begint.

(Tekst IBBY-affiche, Bart Moeyaert)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234